Пускат трафика по виадукт на "Хемус" до 1 юли

Целта е улеснение на движението през летния сезон
2
Пускат трафика по виадукт на "Хемус" до 1 юли
Снимка: архив, БулФото

До 1 юли ще бъде пуснато движението по виадукта "Разлив" на км 51 на автомагистрала "Хемус".

В момента в ремонт са връхната конструкция и долното строене на дясното платно. Предстои полагането на хидроизолация и асфалт, съобщиха от МРРБ.

След 1 юли остават довършителни работи от долната страна на съоръжението, които ще приключат в края на годината. Те обаче няма да затрудняват трафика.

Това е станало ясно при направената днес инспекция на строително-монтажните работи от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

За възстановяване на виадукта, който в резултат на дългогодишната си експлоатация е силно амортизиран, държавната компания "Автомагистрали" ЕАД изгражда нови стоманобетонови плочи и тротоари, монтира дилатационни фуги, чугунени отводнители и колекторна система. Лявото платно на съоръжението беше ремонтирано през 2017 г.

В началото на юли трябва да приключи работата по пътното платно и ще бъде пуснато движението по още един от виадуктите на АМ "Хемус" – при км 37+920 . Ремонтът на дясното му платно включва възстановяване и на долното строене, което ще завърши до края на 2019 г.

Движението по други два виадукта на АМ "Хемус" - "Потоп" и "Коренишки дол", ще бъде възстановено до края на ноември 2019 г.

Текущият ремонт на виадукт "Потоп" е заради цялостното му лошо състояние. Строителните работи включват премахване на съществуващата настилка и пластовете под нея до горния ръб на стоманобетонната плоча. Изграждат се нов изравнителен бетон и нови тротоарни блокове, ще има и нова хидроизолация.

Спешният ремонт на виадукт "Коренишки дол" включва строителни работи по двете платна, носещите стълбове и основите.

Ремонтираните виадукти ще осигурят не само комфорт при пътуване, но и ще отговарят на най-високите европейски критериите за устойчивост при земетресение, посочват от МРРБ.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
инженера преди 9 месеца
"ремонт на виадукт "Потоп" е заради цялостното му лошо състояние" - едно време по соц-а асфалта по 30 години изкарваше, а сега ремонти всяка година.
1
3
 
3
 
! Отговори
Гост преди 9 месеца
Баце нали каза, че като тръгнеме на помивки ще бъдат приключени всички ремонти! Поредната безумна лъжа! Ама много народ му повЕрва!