Експерти: Повишаването на цената на тока с 3,5% е нищожно!

Енергетиката ни е в тежка финансова криза, смятат те
5 юни 2019 22:50, Анисия Иванова
43

Повишаването на цената на тока с 3,5% е нищожно. Това обявиха в "Денят ON AIR" енергийните експерти Явор Куюмджиев и Георги Миков. Според тях родната енергетика е в тежка финансова криза и това се отразява на крайния потребител.

Куюмджиев бе категоричен, че е по-добре държавата да подпомага енергийно бедните хора в страната, отколкото да плаща милиони левове дългове, които натрупват дружествата. Той също така сподели, че трябва национален консенсус за покачването на цената на електроенергията у нас.

Още по темата

"Родната енергетика е в тежка финансова криза. Задълженията са около 10 милиарда лева, без тези на ТЕЦ "Марица-Изток". Тези дългове трябва да бъдат платени от крайните потребители. Правилният път е да се вдигнат социалните помощи и подпомагане на енергийно бедните граждани. Нека тези 3% да са 5. Тогава излиза, че цената ще скочи с 2,5 лева на месец. Ако 60% процента от населението са енергийно бедни, значи, че държавата трябва да покрие 12 млн. на месец, което е около 140 милиона на година", разясни Куюмджиев.

Той бе подкрепен от Георги Миков, който обясни, че поскъпването на електроенергията е причинено от поскъпването на емисиите за нейното производство.

"Тенденцията е плашеща, тъй като емисиите ще поскъпват. Въглищната енергетика ще бъде принудена да се преструктурира. Ние за момента не можем без нея. Увеличение от 3,5% за крайния потребител е нищожно в сравнение с това, което наистина трябва да се покрие. Топлофикационните услуги са субсидирани най-вече от електричеството. В регулаторната комисия работят достатъчно компетентни хора, които са наясно с всички компоненти, които са свързани с образуване на цената. Нямаме бизнес модел, който да изчисти дълга за електроенергия", каза ескпертът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
програмист преди 4 години
ми нищожно е я.И без това копам биткоини в офиса - работодателя да плаща тока.
35
0
 
2
 
! Отговори
стефанов преди 4 години
Незабавно прекратяване договора с някаква си американска ТЕЦ. Тези самолети са една безмислица и нищо повече. Държава от 6,5 млн. с остър демографски проблем ????Много *** в енергетиката трябва да се изчистят. На хората им писна от манипубации - лъжи - измами
34
0
 
0
 
! Отговори
стефанов преди 4 години
Тези персони Явор Куюмджиев и Георги Миков да спрат да говорят глупости и защо - Всички монополисти вън от държавата - огромните печалби къде отиват.... Те от къде КУПУВАТ ТОК И НА КОЛКО ГО ПРЕПРОДАВАТ.... Реално погледната това са едни безмислени търг. дружества....Тези пишман енергийни пиари - да се разкарат
33
0
 
0
 
! Отговори
Левтер преди 4 години
Е те това са експерти, а не като другите!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не достигат квотите за парникови газове? Кой продава квоти, къде отиват нашите пари - отново в чужбина и храним чужди пенсионери и населения.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е "нищожно", защо го увеличават? ПРЕДИ ПАК БЕШЕ "НИЩОЖНО",но постепено стана по-вече от 20%! Защо увеличават заплатите на многобройните "дължавни служители", вместо да оптимизират и въведат компютиризацията и тогава тези специалисти, заслужено да получават големи заплати?
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
т.е заради парниковите квоти се повишава цената - а къде точно тогава е причината държавните тецо-вое да спрат студеният резерв и да отиде в частният на дуранчу?
29
0
 
5
 
! Отговори
дядо Пенс преди 4 години
Мене нищо ме не плаши !!! От първи юли ми дигат пенцията с цели 7 /СЕДЕМ/ лева ! И че си ларшим яко !!!
28
0
 
14
 
! Отговори
омаловажавате! преди 4 години
Повишаването на тока е нищожно, повишаването на пенсиите от 1 юли също е нищожно, ама биете тъпана, че пенсионерите ставали по- богати, нали? Едното го представяте за нищожно, а другото нищожно го преувеличавате.Това "нищожно" увеличение на тока вече доведе до поскъпване на всички храни, стоки и услуги.НЕ СПРЯХТЕ ДА ОСКЪПЯВАТЕ ТОКА ПО НЯКОЛКО ПЪТИ В ГОДИНАТА И ВСЕ УВЕЛИЧЕНИЕТО БИЛО "НИЩОЖНО".А доходите ни???
27
0
 
14
 
! Отговори
ГолемШлем преди 4 години
Дългогодишни грешни решения на политици и "експерти" водят към финансова катастрофа в енергетиката, което е съвсем логичен резултат.И не забравяйте, в политиката и в енергетиката заплатите и последващите пенсии са най-високи.
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гръмне и Руския реактор на АЕЦ-Белене, с минал срок на годност, ще има място за всички у гробищата.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега давате гаранции и плащате за американските ТЕЦ-ове на Костов.КАТО ПОЧНЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ И ГАРАНЦИИТЕ ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ, ЩЕ ЦЪФНЕТЕ И ВРЪЗВАТЕ.ДА ВИ Е ЗДРАВЕ--ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП УГОВАРЯ ТОВА С ПУТИН!!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОГАТО ЕДНИ НЕГРАМОТНИЦИ РЕВЯХА,ЧЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ АЕЦ,ЗАЩОТО НЯМА КАКВО ДА ГО ПРВИМ ТОЗИ ТОК,ВСИЧКИ РЪКОПЛЯСКАХТЕ
23
0
 
11
 
! Отговори
нищожно увеличение преди 4 години
До ПотребителИ пенсиите ни са нищожни!
22
0
 
21
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Увеличението е нищожно за тези с депутатските заплати, но е страшно за тези, които взимат по 210-220 лева пенсии! Особенно като се вземе предвид, че след тока скачат цените и на всички останали стоки и услуги.
21
0
 
28
 
! Отговори
Потребител преди 4 години
Когато нямаш печеливш бизнес модел,то следва да фалираш.Защо потребителя трябва да плаща загубите на производителите?Така ще произвеждат вечно на загуба,нали друг покрива загубите.Идва един момент в който електроенергията ще е с по-ниска цена ако я внасяме!Европа отдавна е срещу въглищата само нашите още не могат да го осъзнаят това.
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да ревете и да се оплаквате, имахте шанс да промените нещо не го използвахте. Сега с покачването на тока всичко ще отиде нагоре после и парното и така. ГЕРБ докато не унищожат или изгонят и последния Българин няма да се оставят. Стриктно изпълняват плана на американците и евреите за нашето унищожение. Наложен при техните коалиционни партньори СДС и продължаващ при ГЕРБ. През последните години виждаме че процеса значително се ускорява явно има срок. ГЕРБ и СДС= ГИБЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ
19
0
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Няма как някой да ме убеди, че цената произведена в къщи е по-ниска от индустриално произведената, но така излиза. Вече с фотоволтаици на покрива без акумулатори обаче, ти е по-евтино, което е абсурд. Единственото обяснение е, че в енергетиката има прекалено много посредници, които покачват цените. Ами цената на ТЕЦ-овете и студеният резерв, за който плащаме скъпо?
18
0
 
23
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
А за минималната заплата защо не се говори в кой век живеем
17
2
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Цената на тока за се вдигне с 50% на всички телета гласували за ГЕРБ.