Експерти: Повишаването на цената на тока с 3,5% е нищожно!

Енергетиката ни е в тежка финансова криза, смятат те
5 юни 2019 22:50, Анисия Иванова
43

Повишаването на цената на тока с 3,5% е нищожно. Това обявиха в "Денят ON AIR" енергийните експерти Явор Куюмджиев и Георги Миков. Според тях родната енергетика е в тежка финансова криза и това се отразява на крайния потребител.

Куюмджиев бе категоричен, че е по-добре държавата да подпомага енергийно бедните хора в страната, отколкото да плаща милиони левове дългове, които натрупват дружествата. Той също така сподели, че трябва национален консенсус за покачването на цената на електроенергията у нас.

Още по темата

"Родната енергетика е в тежка финансова криза. Задълженията са около 10 милиарда лева, без тези на ТЕЦ "Марица-Изток". Тези дългове трябва да бъдат платени от крайните потребители. Правилният път е да се вдигнат социалните помощи и подпомагане на енергийно бедните граждани. Нека тези 3% да са 5. Тогава излиза, че цената ще скочи с 2,5 лева на месец. Ако 60% процента от населението са енергийно бедни, значи, че държавата трябва да покрие 12 млн. на месец, което е около 140 милиона на година", разясни Куюмджиев.

Той бе подкрепен от Георги Миков, който обясни, че поскъпването на електроенергията е причинено от поскъпването на емисиите за нейното производство.

"Тенденцията е плашеща, тъй като емисиите ще поскъпват. Въглищната енергетика ще бъде принудена да се преструктурира. Ние за момента не можем без нея. Увеличение от 3,5% за крайния потребител е нищожно в сравнение с това, което наистина трябва да се покрие. Топлофикационните услуги са субсидирани най-вече от електричеството. В регулаторната комисия работят достатъчно компетентни хора, които са наясно с всички компоненти, които са свързани с образуване на цената. Нямаме бизнес модел, който да изчисти дълга за електроенергия", каза ескпертът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
34
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Г-н 16: вие сте щастливец, щом веднъж в годината ви индексират заплатата. На повечето им се индексира заплатата, ако започнат на ново работно място или на 3-4 години веднъж с малко.А тези двама експерти да ходят да се гръмнат.
15
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, миналият месец токът ни беше 70 евро. В Мадрид родата плаща ток 95 евро. А в Испания е един от най-скъпия ток в Европа. Та колко да е нищожна цената на тока в България?! Заплата ми я индексират веднъж в годината с около 10%.Затова пък, всички сметки поскъпват със средно 6% на година, храната и тя. Е добре, дами и господа, я да ми обясните как излиза тая сметка?! Щото аз мога да ви кажа - не излиза. Имаме ток от построен и изплатен АЕЦ, а сме енергийно БЕДНИ!Щото го продават. А за нас скъпия
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са нищожни 3.5 процента промяна, що не НАМАЛИТЕ цените с толкова??!Другите държави като САЩ разбиват частните монополи с АНТИ-ТРЪСТ закони и институции. В България държавата създаде частните монополи.
13
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко ви е офци скапани. Докато си траете и преживяте поне по 20% на година трябва да скача тока, парното, водата, данъците
12
0
 
38
 
! Отговори
мак преди 4 години
Познайте, кои ще бъдат подпомогнати най-много. Дразни ме, когато се оплакват, колко задължения имат и това е една от причините за поскъпването. А колко губят от кражби, с които не могат да се справят?
11
4
 
44
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОЛКОТО И ДА СТРАДА НАСЕЛЕНИЕТО МУ Е ТВЪРДЕ МАЛКО СЛЕД КАТО БУДА БЕШЕ ПРЕИЗБРАН ОТНОВО!!!
10
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко скочиха заплатите за 15г. И колко скочиха цените?????
9
1
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Къде изчезнаха всички гоолеми експерти от ранга на Румен Овчаров,мм?Питам,понеже ми лпсва някой сладкодумник-скудоумник да ми приказва небивалици за лека нощ?!
8
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е само началото чакайте да видите какво са ви подготвили екоталибаните с разни нови екотакси за производство на ток..
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сложили двама полуроми да реват за повече социал за етноса.На кои ще плащат сметката на *** с 15-те му деца и 5бр жени (те там правят деца и на дъщерите и на бабите си) или на някоя пенсионерка с 300 лв пенсия.Как така България изнася ел.енергия на цена от 1 стотинка за киловат и пак не искат да я купуват пък на Бг пазарът киловатът е много по-скъп?Значи някой краде и краденето е тук в държавата.Нали има конкуренция на свободният бизнес а се оказва че всичко е картел.
6
0
 
46
 
! Отговори
Емо преди 4 години
Не може вечно потребителите да ви плащат масрафите - зелена енергия, ала-бала и пр. Както и за умишлено взети погрешни решения в сферата на енергетиката. Защо не вземете парите от Иван Костов, Богомил Манчев, Дългия инкасатор (Р.Овч.) и много други като тях, които забъркаха сегашните проблеми, но станаха и милионери. А, щях за забравя и зам. министърчето на Гроб с къщата за гости, заради което БГ сега плаща 2 млрд. Ама по-лесно е да взинеш вчера с 1-2%, сега с 3, утре с 4-5 % и т.н.
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия "експерти" да си скъсат дипломите!Дори 3,5 процентно качване на цената качва след себе си увеличаване на цените на всичко!И така на всеки 6 месеца.Ние до кога ще издържим!??
4
0
 
34
 
! Отговори
Еми да преди 4 години
Да увеличават и заплатите всеки път, като се вдига тока, водата или топлофикация(нали е нищожно) . Най добре да ни се обновяват заплатите, като на депутатите, според инфлацията. Сега инфлацията е 3.7%, мисля най голямата в ЕС.
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте се само колко много сте се навързали между потребителя и производителя, вижте си и заплатите и се засрамете. Търпението си има и край.
2
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Енергетиката в тежка криза ли. Я да погледнем какви са заплатите на стотиците хилядите лежачи на наш гръб. Как ви се струва заплата от 100 000 лева на месец да да на месец, в така наречената закъсала енергетика. Има документи в които се вижда как се краде като за световно. Колко мамуни са се закачили на клона знаете ли. Там са тия с джамлъците дето и без слънце произвеждат ел. енергия там са и тези с вентилаторите дето и без вятър произвеждат ел.енергия и всички тези са на ваш гръб.
1
1
 
45
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 4 години
Така е. Не са много 3,5 %, ама за кой път вече ги увеличавате тези цени и ДОКОГА ?!