Имотите в BG: Цени за всеки вкус и джоб!

Поскъпвали закономерно, обясни строителен предприемач
11 юни 2019 22:21, Петя Славова
77

10867 гледания   |  Още видео
За последните две десетилетия цените на апартаментите в София са се покачили с около 100%. Така в райони с добра инфраструктура и метро квадратният метър се търгува около 800 евро, на други места в южните райони е около 900 евро. Има цени за всеки вкус и джоб, защото в определени квартали квадратен метър жилище стигат хиляди евро.

Покачването на цените на апартаментите в София е нормална тенденция, която се наблюдава и в световен мащаб, защото жилището е стока от първа необходимост. Председателят на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов обясни в студиото на "Денят ON AIR", че по показатели на ООН в София жилищата са много по-достъпни за хората в сравнение с Гърция и Румъния.

По думите му в Лондон или Берлин хората цял живот живеят под наем, а по тези места около 1/3 от доходите на цялото семейство отиват за покриването именно на това перо.

"В София продължават да идват хора. Не можем да регулираме търсенето, защото не можем да забраним на хората да идват да живеят в София, но можем да увеличим предлагането", каза Шопов пред Bulgaria ON AIR.

Според него всичко е прост пазарен принцип и ако има повече предлагане, цените на апартаментите в София ще паднат, но това може да стане чрез различни мерки на властта.

"Както се случва в Истанбул. Държавата регулира през общината нови територии в самия град или до града, уплътнявайки го. Това ще предостави възможност за много нови терени да започнат да се застрояват, което ще увеличи предлагането. Може да се намали административната тежест, което оскъпява продукта и намалява предлагането. Така то ще се увеличи и цените ще се нормализират", категоричен беше той.

Георги Шопов каза още, че се очаква цените на имотите в София да продължават да се покачват и без взимане на мерки жилищата ще стават все по-недостъпни за хората.
 


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
5
 
! Отговори
я гледай... преди 9 месеца
Ами сега ? Излиза че Цветанов и останалите са си купили жилищата по пазарни цени.Какви бяха тези писания за по 2-3 000 евра? Може да има и такива балъци да ги платят.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен
Ми ти хубаво си инвестирал 2000-та година 11.800 долара плюс 10.000 лева в апартамент който е станал 56.000 долара и има приходи от 80.000 лева.
А какво щеше да бъде ако беше купил акции на Apple за 4 долара на акция 2000-та година и сега са 172 долара?
Твоите 11.000 долара щяха сега да са 500.000 долара. И същевременно през цялото време щеше да си по-ликвиден.
62
0
 
2
 
! Отговори
a преди 9 месеца
преди да ме псувате, това е чиста хипотетика.

Какво става, ако утре българскара държава реши да построи 200 000 апартамента/къщи в и край София? Според мен това е единственият изход от тази безумна ситуация.
61
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
През 2000-та купих панелна гарсониера, току-що ремонтирана за 11800 долара срещу бизнеспарка. Продадох я март тази година за 56000 евра. През това време е била под наем с прекъсване от само 2 месеца през 2012-та за ремонт. За целия период съм взел чисто от наеми над 80000 лева. За ремонт и обзавеждане съм дал към 10000 лева. Нека някой да ми разправя, че цените падали и нямало сметка да купиш имот.
60
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трудно е да загубиш при покупката на имот в София. За да загубиш, трябва да го купиш над стойността му към момента и да ти се наложи да го продадеш доста набързо при временен спад на цените.
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
значи ГПР 6 процента за банката, а имота носел доходност от 5 процента, ако го купуваш с кредит не си ли пак на минус 1 процент. както и да е, все пак банката печели, а ти губиш, но си мислиш, че като си "купил" "актив", дето ще изплащаш 35 години при тази демографска картина си на печалба... Но наистина много хора подценяват парите и надценяват имотите, като си мислят, че ще стане като 90 години, бързо обезценяване на лева, но вс лучая това трябва да е еврото, което банката дава без особ притсн
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-вероятното е да бъркаш процентите, както за инфлацията, така и за лихвите по кредитите на банките.
Инфлацията според НСИ е минус 0,4% за 2015 година, 0,1% - 2016, 2,8% - 2017 и 2,7% - 2018. ГПР за кредит от банка обикновено са над 6%
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Банката ви дава Х сумата пари, за да купите актив - имот, очаква при тези лихвени проценти за парите си да печели по -3-4 процента на година. Тук ви разправят, че инфлацията щяла да е 5 процента на година, т.е. с по толкова ще се обезценяват парите. Значи банката ще е на минус 1-2 процента всяка година поради обезценяването на парите, които ви е дала, защото лихвата не може да компенсира инфлацията. Дали!? В момента или вие надценявате имотите или банката подценява парите. Кое е по вероятно?
56
5
 
17
 
! Отговори
Специалист-експерт преди 9 месеца
Като искаш голям апартамент, изкупуваш цял етаж, по възможност със излаз на покрив със тераса. От това по хубаво няма. И със изглед към океана. Наздраве на успелите !
55
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Горките хора от Лондон и Берлин! Защо живеят цял живот под наем, че си държат парите в тамошните банки при отрицателни лихви, а не вземат да си накупят евтини апартаменти в София? Всички "експерти" обещават покачване на цените, какво чакат още безимотните лондончани, а не стават и те софиянци? Пишете ги тия статии в Лондон и Берлин, там са безимотните хора. А-а-а, да, те са безимотни, но не и безмозъчни... Колко поредни тримесечия има макс спад в доходите от имоти, според докладите на см палата?
54
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
През 2014 година, си купих жилище в нова сграда. Един от съседите нищо не направи по апартамента и от началото на тази година (2019) го пусна в продажба. Купихме ги на цена от 800 евро на квадратен метър, сега го е пуснал на цена 2050 евро за квадратен метър. Аз на себе си ли да вярвам или на баламите дето от 30 години казват, че балона ще се спука и че цените падали.
53
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И един мармот....

Колега ми мрънкаше, че миналата година се набутал с ипотека, щото тази година подобен апартамент се продавал с 10% надолу.

Аз сега на него ли да вярвам, или на някакъв продавач?
52
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
СОФИЯ стана жунгла.
Претъпкано от коли,Селяни от цяла България и
криминално проявени лица.
51
7
 
13
 
! Отговори
Блажени са верующите преди 9 месеца
През 2008-ма година, панелката ми в ж.к.Младост в София струваше 42 хиляди лева евро, а миналата година я продадох за 67 хиляди евро. Някои казват, че цените падали ....
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Клоун.
49
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
най-забавно е, как строителен предприемач обяснява колко е нормално да се вдигат цените, като сравни София с Берлин и Лондон. От тук насетне цените само надолу, апартаменти празни, колкото си щеш, в строеж колкото си щеш,, застаряващо население и средна заплата 1400 лева бруто и при покачване на лихвен процент и затягане на кредитна политика, няма как да е такава цената. Поне 30-40 процента се очаква корекция надолу, а не 5 или 10 процента нагоре.
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди време търсех апартамент в Центъра на София над 120 квадрата с гараж, но няма и няма. Накрая намерих нещо подобно и го купих поради липса на друго. Два апартамента обединени от строителя в един, но това не е работа - друго си е по проект да има голям апартамент. 146 квадрата жилищна площ (166 с общите части) и две маломерни паркоместа едно до друго, в които доста трудно паркирам автомобила си.
47
10
 
11
 
! Отговори
ит специалист преди 9 месеца
много трудно се намират апартаменти над 100 квадрата. Наложи се да купя три апартамента на етаж и да ги обединя в едно за да имам апартамент от 120 квадрата.
Скъпо излезе но си струваше.
46
1
 
9
 
! Отговори
Fok преди 9 месеца
Нека да строят, за да има повече избор на апартаменти и по-добри цени! Административната тежест и контрола пт страна на държавата трябва да се увеличи и държавата да прави проверки от Акт 14, а не за Акт 16, кудето фоста дефекти по конструкцията са прикрити.
45
1
 
23
 
! Отговори
Цецо Асансьора преди 9 месеца
Така е, има цени за всеки джоб. Аз си купувам за по 300 евро/м2 в квартал Изток, тъй като ми е по джоба.