Плаж, море, а доктор чужди туристи "дере": Рецептата - по 50 евро

В лекарския кабинет по курортите тарифите често са тайна
103
Плаж, море, а доктор чужди туристи "дере": Рецептата - по 50 евро
Снимка: архив, БулФото

Чужди туристи са принудени да дадат по 50 евро, само за да получат рецепта за лекарство. Толкова е тарифата на докторите в Слънчев бряг за първичен преглед, според проверка на "Монитор".

Рецепта без преглед обаче не се издава. Така чужденците са притиснати до стената и ако искат да си купят лекарство от аптека, олекват с 50 евро за минута при доктора.

Ако обаче пациентът трябва да се консултира със специалист, то за втория преглед се плащат още 50-60 евро, а някъде второто мнение струва и по 80 евро.

В най-големия черноморски курорт Слънчев бряг има няколко супермодерни поликлиники. Те са оборудвани с последна дума на техниката, но цените на медицинските услуги са доста солени. Таксите за преглед и манипулации не са обявени. За ценоразпис с тарифи на изследвания пък изобщо и дума не може да става.

Щом някой попита колко ще му струва прегледът с ехограф например, служителките на регистратурите уклончиво избягват отговора, като приканват първо да се мине на преглед, а после лекарят ще прецени.

По-благосклонни се оказват в поликлиниките, щом чуят чужда реч. Цени на услуги обаче отново старателно се избягват в разговора. Сметката с внушителна сума идва едва след края на всички прегледи и изследвания. Всъщност информация за цените на докторите дават единствено ужилени пациенти. Чужденци се жалват, че за ехографски преглед поликлиниките в Слънчев бряг им вземали по 45 евро, рентгенова снимка пък струва 40 евро, а скенерът е поне 120 евро.

Ако на туриста от чужбина се наложи да вика частна линейка, тогава таксата е 50 евро и то само в границите на курорта. Кръвните изследвания, скенерът и други подобни услуги се плащат допълнително. Сестринските манипулации - също. Поставяне на една инжекция например струва 10 евро, лекарството се плаща отделно, твърдят служители на туроператорските фирми.

За гипсиране на крак или ръка пък ортопедът взема поне 100 евро. Цените на оперативните интервенции също се пазят в тайна и често се договарят на място, но винаги в четирицифрени суми и задължително в евро. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка излиза на летовника от странство минимум 150 евро, и то при условие че не е викал линейка. Оправданието на лекарите е, че чуждите летовници практически не плащат нито стотинка за прегледи и лечение, защото всички си имали здравни застраховки. Сметката изпращали директно на застрахователните компании, които поемали всичко.

"Дори често се случва да ни откажат плащане на лечение, което сме провели, или да го платят частично", твърдят медиците от най-големия ни морски курорт.

Българските туристи също са подложени на невиждан рекет. Цените за тях са доста по-ниски от тези за западняците, но непосилни за родните стандарти. Цената на първичен преглед при доктор за българи в Слънчев бряг тръгва от 40 лв., а меренето на кръвно е десет лева. За ехографско изследване се плаща по 30 лева.

Туристите могат да разчитат на безплатна медицинска помощ единствено в спешните центрове в Бургас и Варна. Там обаче приемат само ако случаят наистина е спешен и застрашава живота. Ако пипнеш паравирус, причиняващ т. нар. летен грип на морето, единствената алтернатива е да се бръкнеш с една-две стотачки, и то само да ти назначат лечение. Ако лечението изисква инжекции и системи, тогава сметката за настинката набъбва поне до петстотин лв. Всъщност цифрите в тайните ценоразписи на докторите по морето са почти еднакви, но за чужденците са в евро, а за българите в лева. Такова е неписаното правило, което се прилага от години.

Близо 170 медици работят в Центъра за спешна медицинска помощ- Бургас. В това число влизат лекари, медицински сестри и фелдшери. Центърът в Бургас има общо 14 филиала - два в Бургас и по един в останалите 12 общини, разположени на територията на Бургаска област. Всички те обслужват население от над 413 000 души, но през туристическия сезон пребиваващите в региона са над 1 млн. души.

Линейките в Бургаско и по Южното Черноморие не достигат, особено през лятото, когато стотици хиляди туристи умножават броя на населението и пациентите. Колко обаче са наличните коли от Центъра за спешна помощ в Бургас отказаха да съобщят. По неофициални данни в целия морски регион на юг работят общо 17 линейки, пет от които са в Бургас.

Обществена тайна е, че повечето спешни коли са в окаяно състояние, а има и такива, които са извадени тотално извън строя. В Многопрофилната болница в Бургас разполагат общо с четири други, но те не обслужват спешни случаи, а се използват само за пациенти на болницата, които трябва да бъдат транспортирани до друго лечебно заведение.

Тридесет медицински пункта бяха отворени на плажовете във Варна и курортите Св. св Константин и Елена и Златни пясъци. При необходимост екипите в тях ще оказват спешна помощ на туристите, коментира д-р Иван Иванов, шеф на Диагностично-консултативен център „Света Клементина“, която години наред осигурява безплатното медицинско обслужване на плажната ивица.

За здравето на почиващите ще се грижат общо 12 лекари - специалисти, 45 сестри, 8 шофьори и 3 линейки. До края на септември те ще дежурят всеки ден от 8 до 18 часа на охраняемите плажове. Пунктовете са оборудвани с всички необходими консумативи, апаратура и медикаменти. Още на 15 май е започнала работата в двата курорта, а от началото на юни са отворени всички пунктове по морето.

Лекарите и тази година са предимно млади хора на средна възраст около 35 години
, каза още д-р Иванов. Всички кадри са от Варна, като само двама специалисти рехабилитатори са от страната – двама от София и един от Русе. Те идват всяко лято и се включват в екипите ни. Заплащането е по-високо от това на останалите им колеги, но е оправдано, предвид отговорността и ангажиментите им, коментира още шефът на „Света Клементина“.

В същото време по курортите масово закриват медицински кабинети, тъй като туристите това лято са твърде малко, а разходите по поддръжката на материалната база са високи и не са по джоба на всеки.


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нз кой имбецил е събрал/дал/продуцирал тия данни, но са очевидно неадекватни. Какво дране е 40 лв. за преглед бе, алоо? В София специалистите (не джипитата) вземат по 60-80 лв. на преглед, някой от по-известните светила и повече.

Каква изгода имате вие, малограмотни жалкари, да говорите срещу българските лекари? Отивайте тогава на запад дето лекуват пневмония с нурофен и пилешка супа, плащаш си сам разходите за линейката и се чака 6 м. за непредвиден преглед и болниците не приемат хора над 65 г
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скенер в чужбина излиза няколко хиляди. какво се оплакват за 120 евро?
93
2
 
6
 
! Отговори
лекар преди 1 месец
Преди 2 години бяхме на почивка и всяка сутрин на път за плажа пред аптеката имаше опашка.Хората си купуваха лекарства свободно,без проблем.На центъра на градчето имаше лекарски кабинет ,но там никой не стъпваше.Аз понеже съм хипертоник също си купих лекарства свободно.Та смятам,че рецепта за 50 евро-такова нещо няма никъде,поне у нас.И по добре-лекарят трябва да е лекар,а не преписвач на рецепти!
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ненормано 83

Евентуално но само в краен случай! За сега такъв случай не ми се очертава, напред към Тенериф!
91
3
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
Лекарите станаха много нагли. Изписват ненужни лекарства.
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 89

Никой българин в България не предполага че на запад е безплатно даже и да не си осигурен но в нужда. А България е подписала при приемането в ЕС че ще има адекватно здравеопазване спрямо ЕС стандарта. Затова ще има още глоби докато селияндуристите бъдат натиснати до глезен.
89
3
 
15
 
! Отговори
... преди 1 месец
До Анонимен88
Цените са като у тях ли? Ти знаеш ли че там е безплатно всичко, ако работиш и имаш договор? А там без договор много трудно някой ще те вземе на работа.
Във Франция, не пларих нито една стотинка за 20 дни престой в болница. После в продължение на 2 седмици, идваше медицинска сестра в нас да ми сменя превръзките на операцията. После като си тръгвах, от аптеката ми дадоха лекарства за 3 месеца напред и за всичко това не съм платил една стотинка, бях с френски договор.
Искам да си тих
88
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените за чужденците са като у тях и не чакат седмици, какво се оплакват. 40лв за преглед е съвсем нормална цена за частен преглед в страната. Не виждам повод за статията, журналистката явно не е наясно или търси евтина сензация.
87
0
 
17
 
! Отговори
sofeto преди 1 месец
Спомням си че преди десетина години бащами в Германия имаше здравословен проблем за лекарства и отидохме на лекар. Там ни попитаха дали е осигурен в страната и ако не, трябваше да заплати педварително 50€.
Рецепта се издава само след лекарска консултация и преглед независимо къде, след което се осребрява с документа от съответната болнична каса!
86
0
 
18
 
! Отговори
AZ преди 1 месец
Който има хилядарки да пръска по баровете ще намери и стотачка за лекар. Иначе да хваща влака и да си ходи на село при селското джипи за 1 лев.
85
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От последните няколко години ЕС осъди България няколко пъти за това че в държавни болници не признават евро-здравни карти! Тези гишевти не остават незабелязани от западно-европейците и се коментират на широко в техните форуми.
84
3
 
15
 
! Отговори
слънчев бряг преди 1 месец
докторите идват да си изкарат курорта и си заминават по родните места!
зъболекарите ти се из.сират в устата и си отиват в края на сезона
медицинските сестри се карат коя да посети болния на место в хотела за бакшиш
83
2
 
7
 
! Отговори
ненормано преди 1 месец
До Да да
Нормалните хора отиват вече на работа в чужбина и евентуално тук на почивка!
В чужбина да работиш и печелиш а тук да харчиш и почиваш.........
82
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е за какво са тогава тия европейски здравни карти???
81
3
 
22
 
! Отговори
krasko преди 1 месец
Евала на доктора. точно така трябва да прави. нали сме европейци, нали искат бързо да минат без да чакат 4 5 месеца както в Италия или Испания примерно… Точно така се прави, да се научат. На мен в Германия ми се гаврят и смеят и ме изкарват 2ра класа човек и ме цакат яко. Нека им, пак малко им е взел
80
0
 
6
 
! Отговори
темелка преди 1 месец
До до темелка
Вероятно си лекар, разбираш достатъчно, за да направиш такъв коментар, но наистина резултатите от хистологията дойдоха на 25-ия ден. Турция същите тъкани ги изследваха /по желание на доктора/ така - дадох ги в четвъртък малко преди 17 часа в лабораторията на болницата. В петък късния следобяд към 16 часа бяха на екрана на доктора. Впрочем, резултатите бяха идентични с тези от България. В сряда ме оперираха, изписаха ме в петък. С нещо като аспирин, това ми назначиха следоперативно
79
5
 
19
 
! Отговори
Kuala преди 1 месец
Ха добър ден. Идете в някоя развита европейка страна и се опитайте да минете евтино и то веднага. Чакане за преглед до няколко дни при общ лекар и и седмици и месеци за специалист. Ако искаш на частно също трудно се намира, като цените са сигурно поне два пъти по-високи от тия тук. Няма изписване на рецепта без преглед при лекар. Та ако ще ставаме европейци то такова е европейското настояще и бъдеще.
78
0
 
15
 
! Отговори
Да да преди 1 месец
Нормалните хора почиват в чужбина.
77
8
 
25
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
До Калеко Алеко

Ами не ходи на лекар, бе! Това са частни кабинети - щом искаш безплатно по каса, отиваш си на село, да те гледа твоя доктор срещу левче! Хвърляте пачки по баровете всяка вечер, за здравето ви се свиди... Аман от плоски мозъци чалгарясали!
76
4
 
37
 
! Отговори
работещ преди 1 месец
Хотелчето ми иска наем за сезона от 14000лв. нагоре за кабинета (25кв.м.) - колко трябва да ми е прегледа тогава? Отделно консумативи, режийни и заплата на сестрата, данъци и осигуровки... Що не скачате срещу хотелиера, ами все лекарите са ви длъжни?