Плаж, море, а доктор чужди туристи "дере": Рецептата - по 50 евро

В лекарския кабинет по курортите тарифите често са тайна
103
Плаж, море, а доктор чужди туристи "дере": Рецептата - по 50 евро
Снимка: архив, БулФото

Чужди туристи са принудени да дадат по 50 евро, само за да получат рецепта за лекарство. Толкова е тарифата на докторите в Слънчев бряг за първичен преглед, според проверка на "Монитор".

Рецепта без преглед обаче не се издава. Така чужденците са притиснати до стената и ако искат да си купят лекарство от аптека, олекват с 50 евро за минута при доктора.

Ако обаче пациентът трябва да се консултира със специалист, то за втория преглед се плащат още 50-60 евро, а някъде второто мнение струва и по 80 евро.

В най-големия черноморски курорт Слънчев бряг има няколко супермодерни поликлиники. Те са оборудвани с последна дума на техниката, но цените на медицинските услуги са доста солени. Таксите за преглед и манипулации не са обявени. За ценоразпис с тарифи на изследвания пък изобщо и дума не може да става.

Щом някой попита колко ще му струва прегледът с ехограф например, служителките на регистратурите уклончиво избягват отговора, като приканват първо да се мине на преглед, а после лекарят ще прецени.

По-благосклонни се оказват в поликлиниките, щом чуят чужда реч. Цени на услуги обаче отново старателно се избягват в разговора. Сметката с внушителна сума идва едва след края на всички прегледи и изследвания. Всъщност информация за цените на докторите дават единствено ужилени пациенти. Чужденци се жалват, че за ехографски преглед поликлиниките в Слънчев бряг им вземали по 45 евро, рентгенова снимка пък струва 40 евро, а скенерът е поне 120 евро.

Ако на туриста от чужбина се наложи да вика частна линейка, тогава таксата е 50 евро и то само в границите на курорта. Кръвните изследвания, скенерът и други подобни услуги се плащат допълнително. Сестринските манипулации - също. Поставяне на една инжекция например струва 10 евро, лекарството се плаща отделно, твърдят служители на туроператорските фирми.

За гипсиране на крак или ръка пък ортопедът взема поне 100 евро. Цените на оперативните интервенции също се пазят в тайна и често се договарят на място, но винаги в четирицифрени суми и задължително в евро. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка излиза на летовника от странство минимум 150 евро, и то при условие че не е викал линейка. Оправданието на лекарите е, че чуждите летовници практически не плащат нито стотинка за прегледи и лечение, защото всички си имали здравни застраховки. Сметката изпращали директно на застрахователните компании, които поемали всичко.

"Дори често се случва да ни откажат плащане на лечение, което сме провели, или да го платят частично", твърдят медиците от най-големия ни морски курорт.

Българските туристи също са подложени на невиждан рекет. Цените за тях са доста по-ниски от тези за западняците, но непосилни за родните стандарти. Цената на първичен преглед при доктор за българи в Слънчев бряг тръгва от 40 лв., а меренето на кръвно е десет лева. За ехографско изследване се плаща по 30 лева.

Туристите могат да разчитат на безплатна медицинска помощ единствено в спешните центрове в Бургас и Варна. Там обаче приемат само ако случаят наистина е спешен и застрашава живота. Ако пипнеш паравирус, причиняващ т. нар. летен грип на морето, единствената алтернатива е да се бръкнеш с една-две стотачки, и то само да ти назначат лечение. Ако лечението изисква инжекции и системи, тогава сметката за настинката набъбва поне до петстотин лв. Всъщност цифрите в тайните ценоразписи на докторите по морето са почти еднакви, но за чужденците са в евро, а за българите в лева. Такова е неписаното правило, което се прилага от години.

Близо 170 медици работят в Центъра за спешна медицинска помощ- Бургас. В това число влизат лекари, медицински сестри и фелдшери. Центърът в Бургас има общо 14 филиала - два в Бургас и по един в останалите 12 общини, разположени на територията на Бургаска област. Всички те обслужват население от над 413 000 души, но през туристическия сезон пребиваващите в региона са над 1 млн. души.

Линейките в Бургаско и по Южното Черноморие не достигат, особено през лятото, когато стотици хиляди туристи умножават броя на населението и пациентите. Колко обаче са наличните коли от Центъра за спешна помощ в Бургас отказаха да съобщят. По неофициални данни в целия морски регион на юг работят общо 17 линейки, пет от които са в Бургас.

Обществена тайна е, че повечето спешни коли са в окаяно състояние, а има и такива, които са извадени тотално извън строя. В Многопрофилната болница в Бургас разполагат общо с четири други, но те не обслужват спешни случаи, а се използват само за пациенти на болницата, които трябва да бъдат транспортирани до друго лечебно заведение.

Тридесет медицински пункта бяха отворени на плажовете във Варна и курортите Св. св Константин и Елена и Златни пясъци. При необходимост екипите в тях ще оказват спешна помощ на туристите, коментира д-р Иван Иванов, шеф на Диагностично-консултативен център „Света Клементина“, която години наред осигурява безплатното медицинско обслужване на плажната ивица.

За здравето на почиващите ще се грижат общо 12 лекари - специалисти, 45 сестри, 8 шофьори и 3 линейки. До края на септември те ще дежурят всеки ден от 8 до 18 часа на охраняемите плажове. Пунктовете са оборудвани с всички необходими консумативи, апаратура и медикаменти. Още на 15 май е започнала работата в двата курорта, а от началото на юни са отворени всички пунктове по морето.

Лекарите и тази година са предимно млади хора на средна възраст около 35 години
, каза още д-р Иванов. Всички кадри са от Варна, като само двама специалисти рехабилитатори са от страната – двама от София и един от Русе. Те идват всяко лято и се включват в екипите ни. Заплащането е по-високо от това на останалите им колеги, но е оправдано, предвид отговорността и ангажиментите им, коментира още шефът на „Света Клементина“.

В същото време по курортите масово закриват медицински кабинети, тъй като туристите това лято са твърде малко, а разходите по поддръжката на материалната база са високи и не са по джоба на всеки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
професор тюхчеф преди 4 години
Разбрахме че лекуват на пазарни цени, но със сигурност, ако са недоволни са пуснали жалби и туроператорът отдавна е взел мерки, за да предотврати подобни практики, чрез застраховки, договорки с клиники и поликлиники и т.н. Също като с всички видове застраховки , като си спестиш 500 лв от КАСКО не ревеш , ама като катаджиите те изкарат виновен , за дето си си разбил колата в някоя дупка, се оплакваш.
47
0
 
9
 
! Отговори
до позиция преди 4 години
Е, няма как да съм запознат с всеки случай, но мои познати ги обнадеждаваха до последно, взеха им МНОГО пари, а резултат...Не ми се коментира и не искам да си спомням повече!
46
3
 
11
 
! Отговори
позиция преди 4 години
До 52 И през ум не ми минава да твърдя, че турските болници са пълни с вълшебници, които с едно хапче те лекуват от рак, например. Няма такова нещо. Цените там са здрави, яки, високи. Но и усилията, които полагат за пациентите, са огромни. Ако трябва, докторът и през нощта ще дойде при теб, докато тук това е химера. И още нещо - ако сметнат, че не могат да помогнат, те отпращат с думите - тук е скъпо, не си давай парите за няма нищо, не можем да помогнем! Тук - едва ли такава коректност!
45
2
 
4
 
! Отговори
до испанския пример преди 4 години
В испания имат доста уредено соц-здравеопазване, В повечето държави си плащаш и после чакаш. ЗащотоПърво - ще ти върнат пари за процедури които заплаща НЗК към която си зачисленВторо - наличието на евро-карта не гарантира че не си с прекъснати праваТрето- (поне в испания) , ако взимаш борса се водиш все едно си на работа (трупаш трудов стаж)и ако ти се случи нещо в друга държава е доста вероятно да ядеш дядовия, защото се предполага че си напуснал работното си място...
44
1
 
9
 
! Отговори
до позиция преди 4 години
Така е. Утехата на пациента в турция е, че си умират с добро отношение. Тук се дават пари, доста, и пак са по-малко отколкото е лечението там. Имаш ли си идея какви автомобили карат, и в какви замъци живеят представителите за България на водещите турски болници? Хайде от коректност няма да изброявам имена, но всеки може да си провери сам!
43
4
 
9
 
! Отговори
позиция преди 4 години
Тоест и тук, и там плащаш, но там срещу парите получаваш качество и човешко отношение. Тук - крясъци и викове на сестри и санитарки, че не си нацелил кабинета, например. Намръщени доктори, на които като че ли пречиш с присъствието си. Там - спокойни, ведри доктори, които първо ти дават кураж, че не си сам в битката, обясняват всичко в подробности на пациента и ЛЕКУВАТ. Иначе, да - и тук, и там пациенти умират. Тук освен от болестта си покосяван и от обида, и от унижение, и си буквално ограбван.
42
1
 
9
 
! Отговори
позиция преди 4 години
Да, парите - тук под масата даваш хиляди - да те уреди някой на скенер, друг да те вкара някъде на преглед... и времето тече. И поради хаоса, като влезеш при лекар, той няма по електронен път информация за твоя случай, носиш хартии, изследвания, обясняваш... Там - лекарят има на екрана цялата предходна информация за теб, запознат е и продължава нататък. И това всичко ти струва време и пари /под масата/. Там пациентът е разтоварен от тези тукашни хаотични безумия, отнасят се с него нормално...
41
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слаба статия 40 лв били непосилни за родните стандарти -Сериозно ли бе ?50 евро било дране за преглед ,ти колко искаш да ти вземат бе ,5 евро ли ?Мен за рентгенова снимка на зъб в Л.А ми взеха 100$ ..Автора ,аре малко отиди в чужбина ,отиди на море образовай се малко и после пиши тук
40
3
 
10
 
! Отговори
позиция преди 4 години
Колкото до Турция! Предимства - резултатите от каквито й да е изследвания излизат почти веднага, а тук - 20-30 дни. Прегледите при всичките ти нужни лекари стават организирано, без чакане, дори е възможно в рамките 1 ден да посетиш и четирима лекари, а и повече - т. е изумителна организация, НАПЪЛНО непозната тук. При нужда - операцията се извършва напр. на третия ден - в отлични условия, кибернож, отлични сестрински грижи и т. н. Тук - чакаш дълго време, и туморът расте, разбира се. Парите...
39
3
 
13
 
! Отговори
хахахаха преди 4 години
и кой лекар ще даде рецепта на непознат пациент, беа да го прегледа, без да се запознае с документацията? лекарите да взвмат колкото за шезлонг(защотот имат кушетка)
38
3
 
7
 
! Отговори
разбирач преди 4 години
Да си пишат сами рецептите!
37
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50 евро за медицински преглед е нормална сума в частните практики на Европа.В Англия частен ореглед може да струва и 200 паунда. Има Европейска здравна карта както и застраховки, които поемат това.Няма как сериозен доктор да се грабне за да преглежда болни в Слънчев Бряг и прегледа му да излезе 5 лева.
36
3
 
14
 
! Отговори
ДАНЪКОПЛАТЕЦ преди 4 години
Госпожо Веселина Йорданова, колко, според вас, трябва да струва трудът на българските лекари? Съветвам ви, ако имате интерес към темата, да поразровите леченията на българи в чужбина, и защо там е толкова скъпо!!??? Може да започнете с Турция - там нещата май доста насмърдяват... Обещавам ви сериозен шок...
35
3
 
16
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
Няма такова нещо! Да, в турция отношението към болните е доста добро, но реално е едно луксозно място за умиране. Иде реч за онкологични заболявания. Най-лесно доцентура и професура се защитават там. Познавам много хора, които дадоха огромни суми в турски клиники, до последно ги омайваха, но за съжаление резултатът беше неприятен!
34
0
 
10
 
! Отговори
истината преди 4 години
ПРОЧЕТЕТЕ ЗА МОДЕЛКАТА КРИСТИН - КАК ДОБРЕ ХАРЧИ ПАРИТЕ НА НАИВНИЦИТЕ....
33
5
 
11
 
! Отговори
истината преди 4 години
Аз пък се чудя, как може един курс на лечение в Турция, да струва 80 000 ЕВРО!!!??? Че те нашите лекари много скромни. Който иска без пари - ДА СЕ ЛЕКУВА САМ!!!! И моля, ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЦИВРИТЕ ПО МЕДИИТЕ И ДА ПРОСИТЕ ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА! МАСОВОТО "ЛЕЧЕНИЕ" НА БЪЛГАРИ В ИСТАНБУЛ, ЗАПОЧВА СИЛНО ДА МЕ СЪМНЯВА! МАЙ ЩЕ ГРЪМНЕ ТАМ ЯКАТА ДАЛАВЕРА НА ФАЛШИВО БОЛНИ, ЗА КОИТО НАИВНИЦИТЕ СЪБИРАТ ПАРИ....КОЙ ВСЪЩНОСТ КОНТРОЛИРА ТАЗИ ДЕЙНОСТ, КОЯТО ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАМИРИСВА.....КАТО ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ.....
32
9
 
10
 
! Отговори
коментар преди 4 години
Май се оформя убеждението, че е по-добре да отидеш в Турция /наблизо е/, ще дадеш дори по-малко пари, отколкото тук. Ще се отнесат с теб като с човешко същество и ще те лекуват истински. Здравен туризъм, братя, това е спасението. Далече от тук.
31
1
 
14
 
! Отговори
V преди 4 години
Тука уловката е че тези цени застраховката не ги покрива .А те са свикнали безплатно да се лекуват ,защото там си имат осигуровка и само ако искат на частно да идат плащат ,ама това се прави само за сложни операции и ако имаш много пари .Тези работи дето ги ,,лекуват ,, тука в чужбина не плащат хората .Ама нищо тамън ще се научат тука да не идват. И в други държави ги правят тия номера .Познайте къде ??? В Индия .И там има много измами на туристи .
30
0
 
12
 
! Отговори
Пено преди 4 години
До АнонименВ Токуда ми взеха 90лв преди седмица.
29
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато живеех в България се възмущавах от нашите лекари.Откакто живея в чужбина мога само да кажа:господ здраве да им дава,че ако знаете какви некадърници са техните лекари и зъболекари...