Плаж, море, а доктор чужди туристи "дере": Рецептата - по 50 евро

В лекарския кабинет по курортите тарифите често са тайна
103
Плаж, море, а доктор чужди туристи "дере": Рецептата - по 50 евро
Снимка: архив, БулФото

Чужди туристи са принудени да дадат по 50 евро, само за да получат рецепта за лекарство. Толкова е тарифата на докторите в Слънчев бряг за първичен преглед, според проверка на "Монитор".

Рецепта без преглед обаче не се издава. Така чужденците са притиснати до стената и ако искат да си купят лекарство от аптека, олекват с 50 евро за минута при доктора.

Ако обаче пациентът трябва да се консултира със специалист, то за втория преглед се плащат още 50-60 евро, а някъде второто мнение струва и по 80 евро.

В най-големия черноморски курорт Слънчев бряг има няколко супермодерни поликлиники. Те са оборудвани с последна дума на техниката, но цените на медицинските услуги са доста солени. Таксите за преглед и манипулации не са обявени. За ценоразпис с тарифи на изследвания пък изобщо и дума не може да става.

Щом някой попита колко ще му струва прегледът с ехограф например, служителките на регистратурите уклончиво избягват отговора, като приканват първо да се мине на преглед, а после лекарят ще прецени.

По-благосклонни се оказват в поликлиниките, щом чуят чужда реч. Цени на услуги обаче отново старателно се избягват в разговора. Сметката с внушителна сума идва едва след края на всички прегледи и изследвания. Всъщност информация за цените на докторите дават единствено ужилени пациенти. Чужденци се жалват, че за ехографски преглед поликлиниките в Слънчев бряг им вземали по 45 евро, рентгенова снимка пък струва 40 евро, а скенерът е поне 120 евро.

Ако на туриста от чужбина се наложи да вика частна линейка, тогава таксата е 50 евро и то само в границите на курорта. Кръвните изследвания, скенерът и други подобни услуги се плащат допълнително. Сестринските манипулации - също. Поставяне на една инжекция например струва 10 евро, лекарството се плаща отделно, твърдят служители на туроператорските фирми.

За гипсиране на крак или ръка пък ортопедът взема поне 100 евро. Цените на оперативните интервенции също се пазят в тайна и често се договарят на място, но винаги в четирицифрени суми и задължително в евро. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка излиза на летовника от странство минимум 150 евро, и то при условие че не е викал линейка. Оправданието на лекарите е, че чуждите летовници практически не плащат нито стотинка за прегледи и лечение, защото всички си имали здравни застраховки. Сметката изпращали директно на застрахователните компании, които поемали всичко.

"Дори често се случва да ни откажат плащане на лечение, което сме провели, или да го платят частично", твърдят медиците от най-големия ни морски курорт.

Българските туристи също са подложени на невиждан рекет. Цените за тях са доста по-ниски от тези за западняците, но непосилни за родните стандарти. Цената на първичен преглед при доктор за българи в Слънчев бряг тръгва от 40 лв., а меренето на кръвно е десет лева. За ехографско изследване се плаща по 30 лева.

Туристите могат да разчитат на безплатна медицинска помощ единствено в спешните центрове в Бургас и Варна. Там обаче приемат само ако случаят наистина е спешен и застрашава живота. Ако пипнеш паравирус, причиняващ т. нар. летен грип на морето, единствената алтернатива е да се бръкнеш с една-две стотачки, и то само да ти назначат лечение. Ако лечението изисква инжекции и системи, тогава сметката за настинката набъбва поне до петстотин лв. Всъщност цифрите в тайните ценоразписи на докторите по морето са почти еднакви, но за чужденците са в евро, а за българите в лева. Такова е неписаното правило, което се прилага от години.

Близо 170 медици работят в Центъра за спешна медицинска помощ- Бургас. В това число влизат лекари, медицински сестри и фелдшери. Центърът в Бургас има общо 14 филиала - два в Бургас и по един в останалите 12 общини, разположени на територията на Бургаска област. Всички те обслужват население от над 413 000 души, но през туристическия сезон пребиваващите в региона са над 1 млн. души.

Линейките в Бургаско и по Южното Черноморие не достигат, особено през лятото, когато стотици хиляди туристи умножават броя на населението и пациентите. Колко обаче са наличните коли от Центъра за спешна помощ в Бургас отказаха да съобщят. По неофициални данни в целия морски регион на юг работят общо 17 линейки, пет от които са в Бургас.

Обществена тайна е, че повечето спешни коли са в окаяно състояние, а има и такива, които са извадени тотално извън строя. В Многопрофилната болница в Бургас разполагат общо с четири други, но те не обслужват спешни случаи, а се използват само за пациенти на болницата, които трябва да бъдат транспортирани до друго лечебно заведение.

Тридесет медицински пункта бяха отворени на плажовете във Варна и курортите Св. св Константин и Елена и Златни пясъци. При необходимост екипите в тях ще оказват спешна помощ на туристите, коментира д-р Иван Иванов, шеф на Диагностично-консултативен център „Света Клементина“, която години наред осигурява безплатното медицинско обслужване на плажната ивица.

За здравето на почиващите ще се грижат общо 12 лекари - специалисти, 45 сестри, 8 шофьори и 3 линейки. До края на септември те ще дежурят всеки ден от 8 до 18 часа на охраняемите плажове. Пунктовете са оборудвани с всички необходими консумативи, апаратура и медикаменти. Още на 15 май е започнала работата в двата курорта, а от началото на юни са отворени всички пунктове по морето.

Лекарите и тази година са предимно млади хора на средна възраст около 35 години
, каза още д-р Иванов. Всички кадри са от Варна, като само двама специалисти рехабилитатори са от страната – двама от София и един от Русе. Те идват всяко лято и се включват в екипите ни. Заплащането е по-високо от това на останалите им колеги, но е оправдано, предвид отговорността и ангажиментите им, коментира още шефът на „Света Клементина“.

В същото време по курортите масово закриват медицински кабинети, тъй като туристите това лято са твърде малко, а разходите по поддръжката на материалната база са високи и не са по джоба на всеки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
12
 
! Отговори
Само така!!! преди 4 години
БРАВО!!! "Само така"!! Това много подпомага туризма. Сигурен съм, че щастливите курортисти от други страни го възприемат това като атракцион и ни рекламират по цял свят!!!Ето за това голямя част от българите, които могат да си го позволят ходят в Турция и Гърция!!!
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Частна линейка Зл.пясъци-Варна=400 лвПОСЛЕ ЗАЩО ИЗБЯГАЛИ ЧУЖДИТЕ ТУРИСТИ ОТ НАШИТЕ КУРОРТИ.Аптеките,докторите,частните линейки ги гърбят яко,как да дойдат отново тук.Дават им някакви листи с извършените процедури и цените с които щели да им върнат парите от застраховката,като се приберат у дома,НО БЕЗ КАСОВ БОН.Една аптека прави по 2-4 хил.лв оборот на ден от които 2/3 са чиста печалба.КЪДЕ СА ПРОВЕРКИТЕ?КЪДЕ Е КОНТРОЛА?КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА???
26
3
 
15
 
! Отговори
тарантула преди 4 години
До Ххх Правилно - не се става лесно лекар, иска здраво четене, много усилия, така е. И поне 7 години подготовка, не е малко. Не отричам истината. Въпросът е в какво се превръщат после, имам личен опит, повярвай, ревеше ми се от отношението и от това, че те гледат в ръцете, преди дори да те попитат нещо за страданието ти. Мои познати дадоха около 15 000 лв. под масата по доктори без НИКАКЪВ резултат, хаотично препускане по болници, с унизително отношение навсякъде. И накрая отидоха в Турция...
25
21
 
9
 
! Отговори
Бонго преди 4 години
На който не му харесва, нека сам да завърши медицина /6г./ + 4-5г. за специалност. Да инвестира в кабинети и техника, да си наеме персонал и да работи без пари. Каскетаджии, що не искате от пазара домати за 20 стинки? Както всеки иска заплащане за труда си, така и медиците!
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо ново,преди 3 години работех там наложи се да ми шият пръста.Имаш здравни осигуровки или не плащаш като поп...Прегледа беше 50лв и за 4 шева 100 лв ако искаш.За смяна на апревръзка 20 лв.Когато ги попитах защо плащам за осигуровки,те отговориха ако не те устройва отивай в Бургас,но беше 2 ч посреднощ и нямаше как да отида до там.
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МЕДИЦИНСКА МАФИЯ СА НА ЗЛ.ПЯСЪЦИ!!!Докторите,аптеките и частните линейки са навързани помежду си.Набарат ли болен турист му съдират кожата.В аптеките лекарствата за чужденците са с по 10 пъти минимум по-скъпи от цените в града,особено,ако нямаш рецепта.На българи избягват да продават лекарства или им дават на градски цени.ЦЕНИ ПО ЛЕКАРСТВАТА НЯМА,определят се "на око".За рецепта трябва да те прегледа "доктор",който ще те одере с 100 евро минимум.Лъжат ги,че ще си върнат парите от застраховката
22
3
 
15
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Ей така, за разнообразие, не може ли един поне един български лекар да помогне на човек в нужда про боно, без пари, заради човещината. Това изглежда остана в миналото, сега е вече невъзможно. Да не говорим, че без да им мигне окото източват здравната каса с несъществуващи или пък ненужни манипулации и операции. А и доколко са грамотни и какви специалисти са да ги питаме? Приличат ми на жалки печалбари, без капка самоуважение.
21
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В чужбина една пломба в частен кабинет е 300 евро!Скенер е 500!
20
2
 
10
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Kакто обикновено, повърхностна дописка в търсене на сензация. А тарифите за медицински услуги на доста места са неизвестни или неразбираеми.
19
8
 
5
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
До тарантулаМоже и така са е. Лесно не се става лекар. Работиш с най- ценното което имаш- здравето. Заслужава си. Затова и здравните грижи са високо оценени навсякъде.
18
3
 
9
 
! Отговори
Хайде... преди 4 години
...сега директорчетата на тези коптори по една проверка от Прокуратурата и да вадят краденото и да го връщат било на прокурори, било на държавата - както дойде!
17
6
 
11
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 4 години
Еееее, когато ги бият май е правилно!
16
11
 
11
 
! Отговори
Х преди 4 години
Медицинслият труд е високо оценен и платен навсякъде. Безплатни услуги няма. 50 евро за преглед е три пъти по евтино, в сравнение с прегледите в чужбина.
15
6
 
20
 
! Отговори
тарантула преди 4 години
Търговци в храма - това са българските лекари. Случаят с човека, който почина на метри от Пета градска, беше скоро. Не им пука дали умираш пред очите му - ще помогне, ако дадеш пари, иначе следват вареното жито с шарени бонбони. Това е реалността. Жестоко отношение и високомерие, в разрез дори с Хипократовата клетва. Скоро на шефовете на големите болници правиха проверки, които установиха - по 3-4 апартамента в София и имения по морето. Както и завиден автопарк. Това е положението.
14
8
 
11
 
! Отговори
да преди 4 години
Рецептата не струва 50 евро а прегледа и поставянето на ДИАГНОЗАТА
13
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С европейските здравни карти не би трябвало да плащат нищо.Ние сме ползвали лекари по време на почивка в Испания, показахме си картите и не сме платили едно евро.Ако нямат такива или са от държави извън ЕС си е техен проблем
12
4
 
13
 
! Отговори
Бурма в глава преди 4 години
В Бургас се ходи на лекар само да ти изцедят цирея...за нищо друго не стават
11
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
природата е дала сила на човека за самолечение-4,5 милиарда години еволюция-лекарите са гадни пиявици и имат само плацебо ефект
10
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свикнали са да плащат повече вкъщи, 50 евро им е малко.
9
2
 
28
 
! Отговори
Margi преди 4 години
За българските студенти в САЩ на студентски програми (бригади), рентгенова снимка струваше 150 долара, а основни лекарства не можеха да бъдат купени без рецепта (тоест с платен преглед). Ако не е предмет на застраховка или друг договор, медицинските услуги са скъпи.