ИДИЛ, вербовки... България е по-близо до тероризма, отколкото изглежда

Ученикът от Пловдив е жертва, не престъпник
Обновена: 12 юни 2019 10:56 | 12 юни 2019 10:45, Петя Славова
42

3730 гледания   |  Още видео
След случая с вербувания от "Ислямска държава" 16-годишен ученик от Пловдив, България установи, че е по-близо до тероризма, отколкото изглежда на пръв поглед. За дигиталните изпитания на реалните съвременни младежи и техните родители говорят психологът Христо Монов и експертът по антитероризъм Христо Смоленов.
Още по темата

"Това дете е от децата на 21 век. То е онлайн дете. Сигурно през по-голяма част от времето, в което то е расло, е прекарвало в мрежата. В един момент в семейството е възникнал проблем и ако то е свикнало да бъде център на вниманието, обгрижван от родителите си, може би е почувствало някакъв дефицит. И тогава е потърсило запълване на този дефицит с по-голяма активност в мрежата. А там не са само педофилите и наркоразпространителите, там от десетина години е и "Ислямска държава", която е много организирана и професионална, избрали са правилен подход. Но колко от нашите деца са в мрежата - всички!", обясни Монов пред Bulgaria ON AIR.

"Представете си какво става в гетата, където има също любознателни, лишени от внимание младежи, търсещи изява и подкрепа? Преди време тук поставихме въпроса, че опасност номер едно е радикализацията в гетата, но се вижда, че не само в гетата може да се състои такъв пробив. Искам да се обърна към българската общественост - сега е последният възможен момент да променим тренда и да тръгнем към национална консолидация пред лицето на един враг, а не просто опонент.", апелира от своя страна Смоленов.

По думите му, от другата страна на компютъра има тренирани в институции професионалисти.

По отношение на превенцията срещу такива случаи, Христо Монов смята, че не трябва да се търси виновник, а да се обърне внимание на предотвратяване на проблема. Според него, когато се намери решение на даден проблем, спира да се говори за него, а не трябва да е така.

"Черта на народопсихологията ни е да намерим виновния. Спираме да мислим за причината, която е довела до тук и имаме ли механизми, с които да работим за пострадалите групи. Нека оставим настрана кой е виновния. Виновни сме всички, защото всички не сме си свършили работата.", уточни Монов.

Той уточни още, че детето постепенно е започнало да е вербувано, по начина, по който действат и педофили, и наркотрафиканти. Трябва да изработим механизмите, как да следим и противодействаме.

Експертът по антитероризъм Христо Смоленов сподели в студиото на "България сутрин", че не е оптимист за съдбата на момчето след съобщаване на самоличността му. Той е на мнение, че това клеймо ще остане и занапред. В кой западен университет ще го вземат да учи?" "Трябва да се създаде противодействие на терора", каза той.

Монов допълни, че ние дължим подкрепа на семейството му, което е имало доблестта да реагира по този начин. "Тяхната реакция е спасила собственото им дете, но и много други, заради отговорното поведение на родителите". По думите му децата в училище трябва да бъдат учени на древния принцип на живота, а не само материалът по различните предмети да бъде усложняван.

"Това дете е жертва, а не престъпник", посочи още той и допълни, че това е истинското лице на тероризма и електронните медии обслужват именно тероризма.

"Опасността да се самовзриви е била много голяма.", обясни експертът от открития материал. "Българският народ трябва да разбере, че е взет на мушката", отбеляза още Смоленов.


 


42
Още от Страната
Моторист загина след удар в кола във Варна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Вижда се, че най-големите престъпници са съдии прокурори и всичката останала сволач
този вече трябваше да са го обесили !!! Бил жертва Ви луди ли сте бе да не е 5 годишно дете ... прави бомби и е жертва ... повръща ми се ...
33
0
 
5
 
! Отговори
Веско преди 1 седмица
"обясни експертът от открития материал. "Българският народ трябва да разбере, че е взет на мушката", отбеляза още Смоленов" Отде ги копате теч "експерти" бе!? Сигурно и заплати им плащаме. Народа отдавна знае, че е на мушката, въпроса е кво правят такива клати*урници начело с оня дето папите го галят?
32
0
 
3
 
! Отговори
това е,ала-бала нема преди 1 седмица
исляма не е религия,а идеология.както бе съборен комунизъма,така може да бъде съборен и ис-ламя,само да рекът,великите сили
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А такива постулати като "ученикът от Пловдив е жертва, а не престъпник", доближавате България още повече до тероризма. Ше следват още много "жертви" като него и още повече истински жертви. За последните съжалявам много!
Ами ако тоя беше гръмнал бомбата, пак ли щеше да е "жертва" ? Все едно подготовката за масово убийство не е престъпление ?!
Вие, чувате ли се изобщо какво говорите и осъзнавате ли какви ще се последствията?
30
6
 
1
 
! Отговори
Никой преди 1 седмица
До Свещен Гущер
Съгласен съм с вас, макар че има какво да се добави. Какво можем да направим за да променим нещата?
Проблемът ни е много голям и стои още от изникването ни отново на световната карта на земята.
За сега само знам, че най големия враг на България е русия....Мисля отдавна за противодействие на този враг и още нищо не съм измислил...явно ни трябват съмишленици.
За сега толкоз.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Заблоден?

"Не, това е баш луд. Със сигурност психиатър може да постави и точната диагноза."

НЕ НЕМОЖЕ СОЦИОПАТ ДА ДАВА ДИАГНОЗА ИНАЧЕ И ТЕБ ЩЕ ТЕ РЕЖАТ ЛЕКАРИТЕ НАПЪЛНО ЗДРАВ АМА ВИДИШ ЛИ ИЗХАБИЛИ КОНСУМАТИВИ ПЛАТИ 3000лв ЗА "ЕКИП" + НЕЩО ДРУГО!
28
2
 
11
 
! Отговори
Мартинчо на мама преди 2 седмици
Хайде псевдо експертите да обяснят каква е разликата между това някой на тоя да му казва по чата от къде и как да се снабди с материалите и как да си сглоби и използва изделието и това на някой гласовете в главата му, или извънземните, да му казват да извърши някое зверство. Просто в единия случай имаме помагач и подстрекател, т.е още едно лице за съдене ако го хванат. Но деянието е на Мартин от Пловдив и изобщо не го изкарвайте жертва, защото не е
27
0
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 2 седмици
Тероризма отдавна е у нас. По селата и малките градове върлуват цели банди от берачи които бият, обират, изнасилват и убиват, но явно за наведените ни политици и джурналята това не е тероризъм.
26
2
 
8
 
! Отговори
Заблоден? преди 2 седмици
Та заблоден, викаш? Не бил луд? И така се заблуди, че си спретна бомба на тавана. Не, това е баш луд. Със сигурност психиатър може да постави и точната диагноза. Някой ще провери ли дали е бил със СОП?
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Накратко
Ти правиш ли разлика от ПСИХАР, ЛУД и ЗАБЛОДЕН!!!!

Луди в ИСТОРИЯТА СА ТЕСЛА, АЙНЩАЙН, СТИВЪН ХОКИНГ. ЛУДИ СА ЧЕ СА ОСТАВИЛИ ДОКУМЕНТАЦИИ ЗА ОТКРИТИЯ КОИТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВТОТО СЕГА
24
0
 
18
 
! Отговори
До Монов преди 2 седмици
Нито аз съм виновна, нито считам, че съм длъжна да подкрепям семейството на олиго. френа, който е искал и можел да убие моите деца. Този Мартинчо не е жертва, това е престъпник точно като двамата дрисль.овци, които жестоко убиха съученичка в дома и и откраднаха бижутата и. И нищо, че май бяха 15 годишни тогава ги осъдиха за предумишлено убийство. Този просто са го хванали преди да избие сума ти народ
23
3
 
12
 
! Отговори
Накратко преди 2 седмици
Аман от некадърни 'експерти'. В случая това е един психар, халтав демек. Не му знам точната диагноза, но е бил отдавна за психиатър. Това не значи, че е невменяем и не е знаел, че подготвя много тежко престъпление. Разберете, че лудите са опасни. Просто един луд ке. леш и някакъв, който търси луди в Интернет. И съответно ги намира. Всеки халтав потенциално е интересен за такива вербовчици, а в БГ халтавите станаха твърде много. Във всеки клас вече има по един куку, водят го аутист по документи
22
1
 
8
 
! Отговори
избирател преди 2 седмици
До свещен гущер

Брат напиши го пак,по простичко,че нищо не ти разбрах!
Вината е в мен разбира се,но все пак....
21
0
 
14
 
! Отговори
Victimized преди 2 седмици
След като на вожда концепцията за мира с арабите, чрез засилено консумиране на дюнери вече не е актуална, ще трябва да мислим нещо друго.
Така или иначе български етнос вече няма, българи сме по паспорти, има огромна част от хората които не познават елементарна история, традиции, култура и така на татък. Друга която ги познава, но не ги практикува, и трета която е много западно мислеща, за тях тези ценности са по скоро вредни. И остават "малцинствата". Толкова разединена България не е имало...
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като няма българи то е все тая дали има тероризъм, дали сме част от ЕС, нАТО Турция, Рим, Византия и т.н. Народа изчезва, езика изчезва и накрая тук се настаняват други на мястото на хан Аспарух.
19
17
 
5
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 2 седмици
За съжаление в БГ има още активна русофилска мрежа която вербува млади шилета в преданост към Русия и ги задължават да окачват портрети на съветските сатрапи. Путинизма е още по-опасна секта която ти форматира мозъка по необикновен начин до 0 гигабайта и започваш да носиш моряшки потници тип ВДВ със сините райета.Пеееш като ненормален ,,Катюша,, и на балкона ти се вее флага на Русия и регистрация във почти всички сайтове за запознанства в Русия да се оженят за рускини
18
1
 
17
 
! Отговори
избирател преди 2 седмици
Разбира се,че ставаме банални с критиките към правителството и в частност,към ВОЖДА другаря Борисов,но.....
Да управляваш една държава,не се изразява в това да режеш лентички и да караш влакове!!!
Преди това трябва да умееш да я защититиш!!!
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Това дете е жертва, а не престъпник"
...
А, сериозно? И от кога точно става престъпник? На 18-тия си рожден ден точно една секунда след полунощ? Защо другите 16-годишни, които търсят внимание, го търсят по други начини, а не чрез напреднала организация на масово убийство?
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
...Христо Смоленов сподели в студиото на "България сутрин", че не е оптимист за съдбата на момчето след съобщаване на самоличността му. Той е на мнение, че това клеймо ще остане и занапред...
----Сам си е виновен.Трябва да си носи последиците, а не, че все едно нищо не се е случило.Не е игра да създадеш бомба и да имаш желание да убиеш хора.Всеки който се поддаде на терористи -погубва живота си и този на семейството си.Да го знаят.
15
0
 
11
 
! Отговори
мъДАНС преди 2 седмици
Тероризмът в бг през последните няколко десетки години:
Аматьорски изпълнения на неосъзнати индивиди от неопределен произход, подкукоросани от турските служби, които си работеха в НРБ съвсем необезпокоявани. Резултат няколко десетки жертви и материални щети.
Наскоро - един взривен автобус с туристи от Израел.
Резултат от бездействието и некадърността на държавата РБ и "службите" и: запалени и гръмнали влакове, катастрофирали автобуси и гръмнали цехове за обработка на боеприпаси, жертви - .......