Медиците във Видин заплашиха с колективна оставка

Омбудсманът Мая Манолова отиде при тях, за да подкрепи протеста
13 юни 2019 21:00, Габриела Джекова
12
Медиците във Видин заплашиха с колективна оставка
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Медицински сестри, лекари и пациенти от Видин, Козлодуй, Враца, Брегово, Макреш и Дунавци протестираха днес пред входа на видинската болница с искане за цялостна промяна в системата на здравеопазването.

Специалистите по здравни грижи започнаха ефективни едночасови протести, които ще продължат до 20 юни. Причината за недоволството им са неизпълнените искания за достойни условия на труд и заплащане. Те настояват за възнаграждение от две минимални работни заплати.

Медсестри протестират и в София, готови са за стачки

"Ако до 20 юни не бъдат изпълнени нашите искания, ще подадем колективна оставка", каза на протеста Диана Богомилова, председател на дружеството за здравни грижи във Видин.

Тя посочи, че на общо събрание във видинската болница е съобщено от изпълнителния директор, че има преведени 250 000 лева на болницата от МЗ, но тези пари са за дейности.

Протестът им подкрепи омбудсманът Мая Манолова, която пристигна по-рано през деня във Видин с влак от столицата, пише БТА.

"Медицинските сестри освен достойно възнаграждение искат и промяна и решаване на проблемите в здравната система. Това е важно и за лекарите и за управляващите в здравната система и за всички граждани. Затова всеки честен човек трябва да подкрепи този протест", каза пред протестиращите Манолова.

Според нея протестиращите медицински сестри са по-отговорни от министъра на здравеопазването, защото продължават да работят за 590 лева заплата.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 2 седмици
И там където няма болница като се появи тежко болен човек нетранспортабилен той загива!Така ще стане и във Видин.Не всички болни могат да се тътрузят от северозаападналата джунгла до богопомазна София!Искам господин СЧЕТОВОДИТЕЛЯТ да каже още от сега колко ще са жертвите от тази негова идея!С какъв ли конкурс ги назначават за министри не знам!Но идеите ну са геноцид за видинчани.В същото време ремонтират площада - за 15 милиона изкъртват едни камъни и поставят други.Парите ни отидоха за камъни!
11
0
 
1
 
! Отговори
видинчанин преди 2 седмици
Партийците убиват града ни!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави са хората че искат човешки условия на труд и заплащане , на също така трябва да са наясно че болниците трябва да се ограничат до областните градове, в общинските центрове трябва да се поддържат спешна помощ и няколко общи звена, защото е нецелесъобразна поддръжката на сегашният брой и характеристики на болниците.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как реши че в Видин е лош материала, по коментара личи че и ти не си от много добър
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата е много щедра. Държи структури, които са нерентабилни. Губещи болници, детски градини, училища имитират че работят и взимат минимални заплати. "Щат - благодат". Само закриването на такива институции и преструктурирането им ще реши въпроса.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ако си намерят пациенти и заплатите ще им се вдигнат. Преди 1990г. Видин е бил с 97000 жители, а сега реално има около 35-40 000 жители. Колко пациенти/наистина болни, а не по документи/ обгрижват на ден? За да работи ефективно болницата трябва и Монтанска област да се лекува там, а може би и област Калафат.
6
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
В Германия/Франция/Испания има глад за медицински работници и заплащането е отлично. Терминал2 е спасението за съжаление.
5
9
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
То целият град Видин трябва да се закрие, само разходи, а приходи никакви от тази област. Много лош мат'рал там.
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия колективни дяволи с бели престилки, продължават да мислят социалистически !!!!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само като прочетох КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР направо се стряскам . Тридесет години след БКП и пак Социализъм ????????!!!!
2
4
 
11
 
! Отговори
Червеният преди 1 месец
няма да миряса и няма да разбере, че тези проблеми се решават в София, а не във Видин. Болницата и да иска не може да извършва здравни грижи срещу заплащане, просто защото няма на кого. Ама пусти камери като светнат и тая се навлажнява и почва да врещи....
1
2
 
13
 
! Отговори
Вълчо Кумчев преди 1 месец
България НЕ Е правова държава, НЕ Е била и НЯМА и да бъде !