Над 13 000 проверки на БАБХ през май, унищожени - близо 30 т храни

От тях 25 тона са морска йодирана сол, както и близо 2 тона куркума
13 юни 2019 18:40, Василия Пейчева
1
Над 13 000 проверки на БАБХ през май, унищожени - близо 30 т храни
Снимка: pixabay.com

През май 2019 г. инспекторите на дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция по безопасност на храните са извършили общо 13 117 проверки в цялата страна, съобщиха от БАБХ.

29 258 кг храни от животински и неживотински произход са възбранени и насочени за унищожаване. От тях: 25 017 кг сол (морска кристална йодирана – несъответствие в съдържанието на калиев йодид); 1 987, 5 кг куркума (с високо съдържание на олово и с произход Индия); 1 211 кг бланширани картофи, подправени с куркума.

991 кг храни от животински произход (агнешко, свинско и пилешко месо, месни продукти, месни заготовки и разфасовки, субпродукти, риба и млечни продукти) са с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без придружаващи документи и етикети, неправилно съхранени или продавани в нерегламентирани обекти. Близо 51,6 кг пък са козунакът и подправките с изтекъл срок на годност, без документи за произход, без етикет и партиден номер.

Количеството е иззето от производствени обекти, складове и магазини за търговия на едро и дребно, и заведения за обществено хранене. Част от изтеглените храни са били неправилно съхранявани, некоректно етикетирани и с изтекъл срок на годност, както и с констатирани несъответствия по Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти (продажба на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко заедно с млечни продукти) и неотговарящи на изискванията за качество и контрол за съответствие на пресни плодове и зеленчуци (предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения).

Друга част от храните са без документи за произход и без здравна и идентификационна маркировка.

За установените нарушения са издадени 654 предписания и са съставени 96 акта. В страната са затворени три обекта с временно преустановена дейност.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Кьорфишек. Прах в очите на хората. Намокрили 25 тона морска сол, а че в големите вериги магазини предлагат направо *** за храна - няма виновни...