Прокурор: Момчето от Пловдив е готвило терористичен акт

Такъв обем от взривни вещества не е намиран и в Европа
13 юни 2019 10:55,
37
Прокурор: Момчето от Пловдив е готвило терористичен акт
Снимка: Pixabay

Специализираната прокуратура разполага със сериозна комуникация между ученика от Пловдив, обвинен за тероризъм и вербовчика от "Ислямска държава", от която ставало ясно, че 16-годишният е подготвял терористичен акт в България. Това обяви в извънредно изявление говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, пише "24 часа".

Още по темата

Прокуратурата иска да изолират ученика, обвинен в тероризъм

Прокурорката обясни, че мнението на обвинението, че детето е жертва на радикализация остава валидно.

"От друга страна обаче стоят интересите на българските граждани. Намерени са взривни вещества и устройства в дома на обвиняемия несъпоставими с нито един казус от новата история на България", каза Милева и уточни, че родителите на момчето не са знаели какво има на тавана в дома им.

Прокурорката подчерта, че родителите са помогнали на разследващите за случая, като отбеляза обаче, че първоначалната информация, че детето им има общо с "Ислямска държава" не е дошла от тях, а от друг човек.

Милева обяви, че прокуратурата разполага с доказателства - видеоклипове, които момчето е изпращало на вербовчика как приготвя взривни вещества за бомби.

"Такъв обем от взривни вещества не е намиран и в Европа, каза говорителката. Тя поясни, че прокуратурата ще запази интересите и правата на ученика, но няма да се откаже да поиска от апелативния спецсъд неговото задържане, тъй като има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани. Оттук нататък отговорността е на съда, каза Милева и не се съгласи с медийни публикации против прокуратурата и службите за сигурност.

При закрити врати днес трима апелативни съдии ще решават за окончателната мярка за неотклонение на 16-годишния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
4
 
! Отговори
До SS преди 4 години
Аман от специалисти като теб, дето са виждали всичко и разбират от всичко....нека ти откъсне малката пи.ш.ка, пък тогава ще те питам дали и колко е сериозна бомбата
30
2
 
0
 
! Отговори
От несериозен преди 4 години
Аман от специалисти като теб, дето са виждали всичко и разбират от всичко....нека ти откъсне малката пи.ш.ка, пък тогава ще те питам дали и колко е сериозна бомбата.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти отричаш ли, че бомба, която може да уби 30-50 човека е сериозна? Или хайде - бомба, която да убие 2-3 чпвека?Коя е границата на сериозността според теб - откъснат пръст, глава, крак?
28
0
 
5
 
! Отговори
До SS преди 4 години
ами виж сам- сериозни бомби, каквито не се носят на мач на Ботев Пловдив. И то не една и две. Хайде да не подценяваме ситуацията - тези бомби са правени да убиват, не за да задоволят хобито му...
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с това " ДЕТЕТО ".......НА 16 ГОДИНИ Е !!! , ЗА КАКВО ДЕТЕ ГОВОРИТЕ???!!!..... Нещо много хора и институции скочиха да защитават правата на този млад тер.орист.....Достатъчно голям е да осъзнава какво е правел!
26
12
 
3
 
! Отговори
bolbov преди 4 години
Моралната развала и деградация на българското общество в условия на порно демокрация и пазарна икономика са виновни за действията на това момче.То търси някаква опора някакъв смисъл на своя живот и след като не го намира в православието на политиците крадци,на банкерите измамници,на футболистите ***,тогава търси нещо друго и го намира в суровите брадати мъже,които все пак са по морални и достойни от всички нас.Отваря се страшна бездна,която ще погълне нашия страдащ народ.Колко жалко !!
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
момчето трябва да си понесе последствията с цялата строгост на закона! само си представете ако се беше взривил в училището, колко семейства щеше да почерни. ами ако след месец или два се взриви, кви ше са обясненията на съд и прокуратура, на МВР?
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...и освен това сигнала за него е подаден не от родителите му, а от външен за семейството човек. Родителите са съдействали. Та теорията, че пазейки самоличността му в тайна, се създава предпоставка и други родители да подават сигнали за децата си, меко казано издиша. Замислете се.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сериозно ли цялото общество се вълнува по-скоро от това, че са изтекли данните за терориста, а не за това, че у него са открити редица бомби, подготвени да УБИВАТ? Вижте снимките на арсенала му - това не са любителски пиратки....За тези, дето реват, че видиш ли било разгласено кой е той - представете си, че този е в един клас с вашето дете и е подготвял взрив в училището, в което е бил пренебрегван и аутсайдер - доста реалистичен сценарии. Дали нямаше да искате да узнаете самиличността му?
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ква доживотна бе, пускайте снимки на тоя и го пуснете на улицата, все ше се намери някой да му играе един камък в главата и на място!
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом се мъчат да пускат пипала и в България,чрез вербоване на български деца,доколкото разбрах от интелигентно и нормално семейство,значи нещата са меко казано сериозни!Като прибавим и бодряшкото Българско"През оная работа ми е.На ме н това не може да ми се случи или Като дойде тогава ще му мислим" нещата направо са трагични!
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако беше успял с намерението си , сега друго щяхме да пишем . Щом разсъждава и е сигнал до тук е редно да си понесе отговорност за действията . Някога на тази възраст са ставали родители и са носили своята отговорност . Ако тръгне на училище и остане безнаказано деянието със сигурност ще има последователи като знаем битието на днешните ученици .
19
1
 
21
 
! Отговори
Владо преди 4 години
В Ислямска държава има и по-млади убийци. Така че възрастта не е от значение. Без милост, защото е щяло да има много невинни жертви и нещастни семейства. Хайде сега да го пуснем като е българче и на 16, да си прави бомби да си ги гърми.,според някои тук. Ако беше турчин или арабин, сигурно нямаше да мислят така
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доживотна без право на замяна. Изобщо не ми дреме, че е на 16.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дете е - ще му смекчат присъдата (ако изобщо има такава)...Слушам, че призовават да продължи да си ходи на училище...В България на деца и слабички к..ви всичко им е позволено - даже и да унижават останалите!
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само се замислете, че тази бомба е заложена в училището с Вашите деца и какъв ще е резултата???!!!И една година траур на цялата държава няма да помогне а ще насърчи още пикльовци да се радикализират. А само си представете, че това е модерно и всички ще започнат да взривяват ---- това е в *** им глави...
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е на 16 означава,че е дееспособен и може да носи наказателна отговорност.Това,че е непълнолетен ще доведе до намаляване на присъдата,а щом родителите са подпомогнали разследването,ще се възползва и от смекчаващи вината обстоятелства,които ще доведет до допълнителното и занижаване.Но въпреки това всеки трябва да отговаря за действията,включително и непълнолетните.Особено в подобна ситуация,когато възможните последствия могат да доведат до смърт и осакатяване на много хора!
14
11
 
7
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Абе нека си ходи на училище ! Да не му пречим на бъдещето... А това,че е искал да убива ,да тежи на съвестта на властимащите...
13
5
 
3
 
! Отговори
Perekly преди 4 години
До всички коментирани ***, в т. ч. и прокуратурата-- няма никои в "службите", което се доказа и след атентата в Сарафаво-още наричат атентатор "камикадзе", което е тотално неправилно, разбиращи механизмите на вербоване и на подготовка за терористичен акт. Освен тотално да радикализират с действията си податливи младежи, да започнат да търсят информация там, където я има. А ***, публикували името на момчето-просто нямам думи за човешката глупост и простотия.
12
5
 
12
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Там където има американски бази, турски партии и нпо та финансирани от цру мит мосад, са, винаги има ислямизъм който води само до етнически конфлилкт и тероризъм. България вече е отредена за етнически конфликт, а базите тук са да завърши с успех за турция..... Както искате така го разбирайте...