Змии плъзнаха по парковете, но поне не били отровни

Основно са сива водна и жълтоуха водна, смокът мишкар и медянката
28
Змии плъзнаха по парковете, но поне не били отровни
Снимка: Pixabay

Змии плъзнаха по паркове и градинки в градовете през последните седмици.

Най-често те могат да бъдат срещани около неокосени площи.

Въпреки това според херпетологът Атанас Грозданов няма данни за увеличение на популацията на змии.

По думите му змиите са в една численост, която е сравнително постоянна и по-скоро има фактори, които подсказват за тяхното намаляване, отколкото обратно.

Херпетологът Емилия Вачева заяви, че отровни змии в София не се срещат в градската среда, така че няма опасност за притеснение.

"Най-честите обитатели на градската среда са водните змии - сива водна и жълтоуха водна и смокът мишкар. И трите вида са неотровни и неопасни. Друг вид е медянката - неотровен и неопасен вид също", обясни тя пред БНТ.

По повод сигналите в различни градове за отровни змии херпетолозите казаха, че не е възможно да има такива видове в парковете в градовете.

Според тях информацията е некоректна и само създава паника сред хората, което не е редно.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 1 месец
Щом съм на 71 нали разбираш че всичко това съм го видял.То оцеля някъде до 70те години,а кръчмата беше свирепо къще. Всъщност това бяха схлупените покрайнини на София.Имам снимки на ,,кучешката поляна" под боровете на одеало ,пикник с новородената ми дъщеря. А бабуната в началото се получи от само себе си като затрупаха остатъци от полусрутена едноетажна постройчица.Ул Бяла Черква нямаше връзка с Е.Телман/днес Витоша/,а Богатица отиваше до Телман но порой отнесе моста и стана пешеходен.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 15 до 17

Не само тухларни, а и казарми имаше, че и затворнически бараки, и разсадник, и склад на Топливо. А по периферията влак за Хладилника и гара пионер минаваше. Да не говорим за къщетата и прашните улички покрай жп линията и кръчмата Боянски водопад...
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маринована змия в соя сос, вино, сол, чубрица и черен пипер а след това запечена на жарава! Яжте бре, вкусно е!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ай сиктир: ОК, изпуснал съм някоя и друга запетайка, но най-добре си вижТЕ правописа на първия, както и следващия, преди да даваТЕ мнение!
Какво не му е успокоителното на потвърждението, че няма отровни змии в парковете? Нормално е да има фауна нали, или да изтрепем всичко, за няма стресирани "градски" душици?
22
1
 
2
 
! Отговори
Байчо преди 1 месец
Бе от двукраките нема отърване и апят най-вече отзади по джоба, дет си турям портафеля, ма вече са плъзнали навсекъде и спасение нема! Било сезона на дините и на доматите...ааа, Не мастиката вече я пием без мезе
21
1
 
0
 
! Отговори
ай сиктир преди 1 месец
До Анонимен № 20

Първо: след като си толкова образован опитай се да пишеш без грешки .
Второ: как разбра от коментара ми, че не искам да има паркове ?!?!?!
Трето:то само това остава да има починал след ухапване от змия в някой парк .
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ай сиктир: Ами образойте се или искате и паркове да няма, а само бетонец?!? Колко умрели от змии в парк има а?
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Лалала И какво има там толкова? И колко е парк?
18
0
 
5
 
! Отговори
15 до 17 преди 1 месец
Аз съм на 71години .Видял съм много лета и рекордно горещи и дъждовни и студени. Южният парк беше тухларна ф-ка и в Дреновичка винаги е имало водни змии.Едно време се мъчехме да ги уцелим с въздушна пушка. Естественно че в градските градини змия никой не е виждал ,но ние полека лека ,,урбанизираме" част от териториите в които не винаги знаем какво има.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След обилни дъждове най-често се появява змията от вида на снимката - жълтоуха водна. В крайпътните канавки се напълва с тях. Като поизсъхне, излизат и смоците. Така е било винаги, а отърването е да има достатъчно естествени врагове - грабливи птици, таралежи и т.н.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Факт е увеличението на температурите юнаци 9 и 15. Вие на колко сте? Имало е горещини, но с всяка година става все по-топло. И аз за всичките години в София змия не съм виждал.
15
1
 
13
 
! Отговори
До 7 преди 1 месец
Ти на колко годинки си бе юнак?,,Едно време" кога е за теб? Нямало било високи температури.През годините винаги е имало температури от 35 до 40 градуса,и на работещите на открито в такива случаи се забранява да работят навън.Явно още ти растат млечните зъби.
14
1
 
7
 
! Отговори
Лалала преди 1 месец
На този господин Грозданов му препоръчвам да се разходи до Ловеч и да отиде до Башбунар. Да провери разнообразието на видовете
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми в тия горещини вкъщи ли да си стоим.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Карай бе, нека треворляците станат по 2 метра високи, тогава се сетете да окосите. Е--- спрелата държава, честно. Дори един парк не можете да окосите и изчистите от кърлежи.
11
0
 
11
 
! Отговори
нфдггфн преди 1 месец
трябва да се пуснат:
таралежи -> лисици -> ловци -> змии
и пак отначало
10
3
 
13
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
СПOРЕД МЕН ИМА МНOГO ПOВЕЧЕ ПOСТРАДАЛИ ХOРА OТ ЖЕНИ А НЕ Т ЗМИИ.
-ВНИМАВАЙТЕ В ПАРКOВЕТЕ!
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7

Сори, ама и едно време си имаше змии и летата си бяха по 35 градуса, просто хората не бяха толкова заблудени калинки, че да си мислят, че нямало змии.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жега, парк колкото половин гора, висока трева .... Имало змии ...

Не думай! Споко. Умрели от ухапване няма от 60 години.
7
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смокове са плъзнали от жегата е. Най лошото е в планината там видях пеплянки които ако ви ухапят е смъртоносно. При тези жеги всички змии изпълзяват от дупките си на припек. Едно време нямаше змии защото лятото не беше такова каквото е сега. Температурите не превишаваха 27 градуса.