Пепелянка, усойница… какво да правим, ако ни ухапе змия

Не притискайте крайника, не изсмуквайте отровата, почистете с вода
76
Пепелянка, усойница… какво да правим, ако ни ухапе змия
Снимка: Pixabay

В сезона на отпуските при разходка сред природата е много вероятно да срещнете змии.

От близо 20-те вида змии, срещани на територията на България, само ухапването от пепелянка и усойница може да бъде заплаха.

Още по темата
Те са най-опасни за малки деца и по-възрастни хора, при здрав човек ухапването причинява сериозен дискомфорт, но няма пряка опасност за живота.

Токсикологът и анестезиолог д-р Петко Загорчев обясни пред БНР, че в случай на ухапване от змия  не е нужно да се пристяга крайника.

"Не е нужно и да бъде изсмуквана отровата, защото е невъзможно в пълен обем. Не е необходимо да се разсича с ножче или подръчен режещ инструмент раната, за да изтече кръвта. Първо е нужно спокойствие. След това следва почистване на раната с вода или влажна кърпичка. После пострадалият се насочва към най-близкия медицински пункт", каза той.

Змиите не нападат без причина, а само, ако се чувстват застрашени или ако ги настъпите.

В райони, за които се знае, че се обитават от змии, трябва да се носят дълги плътни панталони, здрави обувки и чорапи.

Добра предпазна мярка е да носите дълга пръчка и да потропвате с нея пред себе си, за да може влечугото да усети вибрациите и да избяга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
6
 
! Отговори
магурката преди 4 години
Колко е вярно не знам,но съм чел че трябва да си над 70 кг/вероятно е за по-лесно в кг,а не с обема кръв/ е вярно написаното,че не е фатално,но също така и в планината винаги се носи бутилка ракия,която явно разгражда отровата,стига преди това да не разгради черния дроб.
40
1
 
15
 
! Отговори
бай х преди 4 години
у дома има една змийъ .. ний знъм породата ама много ме апе и язе пия по ядна ракийка за противоутрова .. и те така
39
1
 
9
 
! Отговори
Спеца преди 4 години
Който е минал през брак /бракувания в множествено число/ наистина има имунитет. Никакви отровни змии не са страшни за него. :)
38
0
 
23
 
! Отговори
майна преди 4 години
Когато се разхождам с жената в гората, винаги пускам тъщата отпред, така държи змиите на дистанция, а вълците палят огън за да държат тъщата на дистанция.
37
0
 
2
 
! Отговори
Спеца преди 4 години
Авторът е ***. А тези, които му дават трибуна - още по-големи!
36
0
 
8
 
! Отговори
Хирург преди 4 години
До друг хирургЕ,аз съм изчел много нещо за 32 години така че въпросът е ти откъде четеш!Ние сме се учили от класиката!А аз съм бил на турската граница,в армията 2 години и задължително имаше серум но никога не съм го използвал!А там змии Бог дал!Основната и най-важна причина за разпространение на отровата е страхът от ухапването!Пулса се учестява,започва едно бързо паническо бягане което води до бързо разспространение на отровата!Серума може да се сложи и около мястото на ухапването но е риск
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Kobra14 хиляди лева такса в болница за линейка и лечение на змийска отр ова.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 32 бай СпироБегай в Турция с харема ти,
33
1
 
7
 
! Отговори
Google преди 4 години
Напишете в гугъл "д-р Петко Загорчев" ... наслаждавайте се на резултатите ! Този ще ви лекува след ухапване от змия с водица. Е, докато ***. 24 часа макс! Днес, леко носите отговорност , а ?
32
1
 
0
 
! Отговори
пепелянка Янка преди 4 години
" за да може *влечугото* да усети вибрациите и да избяга"Я не обиждайте!
31
3
 
0
 
! Отговори
До 32 бай Спиро преди 4 години
Ергенчетата са толкова меки и кухи че бълха да ги ухапе дават фира.
30
0
 
10
 
! Отговори
РусенецЪ преди 4 години
Така, направих си труда да го видя кой е тоя "доктор" . Оказа се че това е някакъв хомеопат от Шумен ! И вие му четете съветите ?
29
0
 
6
 
! Отговори
Kobra преди 4 години
При ухапване от отровна змия моментално се насочвате към най-близкия медицински пункт построен през каменната ера.Да не забравите и подаръка за човека в бяло:-)
28
2
 
15
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Три пъти съм се женил. Резистентен съм дори към отрова на черна мамба. Да му мислят ергенчетата...
27
2
 
23
 
! Отговори
Планинар преди 4 години
По голяма простотия не бях чувал ....не пристягайте крайника,не изсмуквайте отровата, не правете разрез с ножче да изтече кръвта!?дядо ми е планинар баща ми е планинараз съм планианр ухапван съм от змия ..Точно с гореспоменатите методи се намалява бързината и силата на отровата. моля ви от ДНЕС не лъжете младите заради подобни простотий написани във сайта ви някой утре ще умре !!!моля ви СПРЕТЕ СЕ !!!знам че сте привърженици на теорията за плоскат земя но да си играете с живота !?
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХирургВ наръчника пише, че серума се поставя на мястото на ухапването. Така че пациентът съобщава на лекаря къде е мястото на ухапването, двамата отиват на мястото на ухапването (дано не е много далече) и там се поставя серума.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо се насочваш към най-близкия здравен пункт, който се оказва в някакво затънтено градче, където ти казват че нямат противозмийски серум и ти препоръчват да се насочиш към най-близкия погребален агент.
24
1
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Аз мисля че ако ви ухапе змия комунистите са виновни, понеже сегашните змии са потомци на змиите още от комунистическо време!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При ухапване незабавно се свържете с погребална агенция...
22
0
 
16
 
! Отговори
Хирург преди 4 години
От наръчника"Справочник по спешна хирургия"/Германия/-крайника се стяга,прави се с остро ножче 2 вертикални разреза през дупките от зъбите на ухапването и отгоре надолу се изцежда кръвта,никога не се изсмуква!!!Търсиш най-близкия медицински пункт със серум/слага се само ако се наложи!/,задължително Урбазон в големи дози венозно и допълнително в система и 24 часово наблюдение!Това е!Ако някой има сериозно алергично заболяване/астма/ трябва винаги да носи със себе си ампула Адреналин!Слага я сам!