Опасна тенденция: Заливат ни с имитиращи млечни продукти. Евтино ни е!

Сред причините - расте търсенето на евтини стоки
19 юни 2019 09:00, Петя Славова
80
Опасна тенденция: Заливат ни с имитиращи млечни продукти. Евтино ни е!
Снимка: архив, Булфото

Имитиращи продукти, произвеждани с използването на хидрогенирани растителни мазнини, получили популярното наименование палма заливат българския пазар, пише "Монитор".

По данни на статистиката на земеделското министерство количеството за първите 4 месеца на годината на декларираните продукти е 3757 т, или с близо 200 т нагоре, като за май прогнозното количество се увеличава с още поне 1000 т.

Една от причините е нарастващото търсене на евтините продукти у нас, а друга поевтиняването на суровината за производството на въпросните заместители. В последните 2 месеца цената на палмовото масло на световния пазар е паднало под 500 долара за тон и това определено ще стимулира нарастването на производството на имитиращи млечни продукти.

Още по темата

За първите 3 месеца у нас са внесени над 2715 т хидрогенирани растителни мазнини за над 3,2 млн. долара, сочат данни на НСИ. През миналата година импортът на химически променената растителна мазнина е бил 11 025 т за над 14,62 млн. долара. През новия век рекорден внос от 22 168 т е отчетен през 2006 г. Най-скъпо - почти 25,8 млн. долара, са стрували доставките през 2008-а.

Зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки смята, че е трудно да се изчисли какъв е делът на имитиращите продукти на пазара. "От началото на годината  има спад в преработката на мляко у нас, казва той. - Причината са големите количества нереализирана продукция по складовете на мандрите и търговците, въпреки че консумацията не се променя много“. Според него делът на чуждите млечни продукти у нас е най-голям в скъпите сегменти. Същото важи и при сухите млека, които много малко са за пряка консумация, а най-често се влагат масово в производството на имитиращите продукти с растителни хидрогенирани мазнини.

Според Васил Стойчев, докторант в Института по аграрна икономика, проблемът в България е, че няма достатъчно сурово мляко, което да се използва за производството на млечни продукти. "Мандрите дори да доставят от чужбина сухо мляко, кондензат или друга суровина, за да може да се произведе сирене или някакъв друг млечен продукт, е необходима мазнина. Млечните мазнини обаче (масло и сметана) са скъпи и преобладава вносът“, обяснява той. По думите му това е една от причините за нарастване на производството на имитиращи продукти. За първите 4 месеца произведеното мляко у нас е общо 213 939 т, или с почти 4500 т по-малко от същия период на миналата година.


 


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Енгелс 67
"при соца поне магазините бяха пълни с качествена кльопачка"
По същото време на соца в западните държави също имаше само качествена стока та и до сега! Значи не са ни виновни западно-европейските ценности а единствено и гладно българската простотия, селияндурия, тесногръдие, безхаберие и алчнотия. В западните държави сиренети и кашкавала са истински защото ако не отговарят на стандарта отиват в небитието.
75
0
 
4
 
! Отговори
.... преди 1 месец
Имитиращи продукти, произвеждани с използването на хидрогенирани растителни мазнини,ДА СЕ ПРОДАВАТ САМО В ОТДЕЛНИ МАГАЗИНИ а не във всички хранителни магазини.Логото да им е:ХРАНА ОТ ПАЛМОВО МАСЛО.И който иска да си пазарува от там,но да знае какво яде.
74
0
 
4
 
! Отговори
Да точно така! преди 1 месец
Хидрогенерираните мазнини почти не се усвояват от организма. По принцип растителните мазнини се усвоят трудно и са вредни ако са преминали топлинна обработка. (при готвене, пържене..) Това е едина от причините веганите да имат слаб имунитет и много болести. Защото ядат само най вредните мазнини.

А животинските мазнини се усвояват почти на 100% и са много полезни. Осовено мазнините в рибата са много добри са човешкия организъм.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХОРА НЕ КУПУВАЙТЕ НЕКА ОТРЕПКИТЕ БИЗНЕСМЕНЧЕТА ФАЛИРВАТ !!!
72
0
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
След забраната на употреба на хидрогенираните мазнини в САЩ, холестерола в групите, които не са приемали медикаменти за неговото намаляване, рязко е спаднал. Тези мазнини даже се използват като консерванти, защото бактериите не могат да ги разграждат и храните остават годни с години ( всички бисквити, вафли, кроасани и други подобни опаковани в шумящи опаковки ) Не ги купувайте, братя ( както беше казал един примиер преди 20 години ) Не чакайте сегашното павителство да направи нещо добро!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма животни вече в България! Не е далече времето в което цялата ни храна ще е внос.
Тук никой не иска да се занимава със животновъдство и земеделие. Младите бързат да завършат виШу за да не работят или пък просто за избягат в чужбина.
А то селската работа е тежка. Бачка се от 5 сутринта до 9 вечерта. Особено животните искат постоянна грижа. *** работа е. А на съвременните хора вече не им се занимава с такива неща като се има предвид че и печалбите от тези дейности са малки.
70
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 1 месец
В САЩ търговията с хидрогенирани мазнини в някои щати се третира като престъпление. Решението за малък *** е много просто - просто забрана за внос и търговия и това е. Хидрогенираните мазнини много трудно или въобще не се изхвърлят от човешкото тяло. Затова сме и на едно от първите места по смърт от инфаркти и инсулти - запушени кръвоносни съдове.
69
0
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Навсякъде *** - от Премиера до последния дръглив РОМ.
68
5
 
7
 
! Отговори
Кривондел преди 1 месец
До Енгелс

По времето на соца даже не благоволиха да ни уведомят за Чернобил. Какво точно си ял и пил нямаш никаква идея.
67
3
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
ТЕЗИ ДЕТO ЯДЪТ ИМИТИРАЩИ ПРOДУКТИ- ИМИТИРАТ ЧЕ РАБТЯТ.
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами умиращите от инфаркти и запушени кръвоносни съдове да вземат да изкажат благодарноста си на Мутрите че ги пращат в гробищата на млади години, а не когато се сбръчкат. От 1995 година не пазарувам нищо от Мутрите. Произвежадам си всичко от млякото месото до плодовете и зеленчуците. Защо да давам пари за химия и палмово масло което масло запушава всички артерии в тялото. Защо държавата ако я има изобщо не забрани вноса на тези имитиращи продукти и да спре да трови народа. Къде сте бе управници
65
4
 
13
 
! Отговори
Енгелс преди 1 месец
при соца поне магазините бяха пълни с качествена кльопачка :)
64
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
КУЧЕШКА ХРАНА С ВКУС НА БРВИНКИ.
63
1
 
12
 
! Отговори
бай Тошо преди 1 месец
браво, да живее демокрацията и имитиращите продукти
62
0
 
19
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
ТЕЗИ ДЕТO РАЗРЕШАВАТ ДА СЕ ПРДАВАТ ТЕЗИ ПРOДУКТИ СА ЗА ЗАТВOРА.
61
5
 
5
 
! Отговори
от Холандия поздрави преди 1 месец
Ще купувате холандски кашкавал. Това е заповедта. Не свикнахте ли вече ?
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво да се купува от селата, ама българинът търси евтиното, то там е проблема.
59
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купувайте директно от селата,това е спасението.Хем селяните ще имат стимул да произвеждат и се прехранват,хем ще знете,че сте взели екологично чиста храна и български зеленчуци,плодове,месо.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаше предостатъчно, да. Сол, *** и веро - може би. Като ме пращаха до супера, майка ми винаги ми казваше какво да взема, ако някой от продуктите го няма. Което редовно се случваше. А не говорим за космическа совалка, ами примерно за яйца. За качествени - странно защо тогава другарете ползваха спецснабдяване, а не ходеха до магазина.
57
8
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Нищо, яжте евроценности и светла демокрация, нали това искахте ;) !!!