Ангелкова отиде в "Камчия", за да види има ли съсипана дюна

Министърът очаква прокуратурата да установи нарушителя
61
Ангелкова отиде в "Камчия", за да види има ли съсипана дюна
Снимка: БТА

Много по-строги санкции са необходими за нарушения на неохраняемите плажове, смята министърът на туризма Николина Ангелкова.

Още по темата
Днес тя инспектира плаж в курорта "Камчия" по сигнал за нарушена цялост на дюна.

Министърът посочи, че с приетите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които трябва да влязат в сила след обнародването му, санкциите са до 20 000 лева за повторно такова нарушение.

Ние проверяваме неохраняемите плажове, но първо са тези, които са отдадени на концесия с оглед спазване на договорните задължения, коментира тя, цитирана от БТА.

По думите й от пръв поглед се вижда, че има преминаване с автомобили през пясъка. Дали е умишлено нарушаване или е направено с цел разходка, има разрушена цялост на дюната и ние сме сигнализирали прокуратурата, защото плажът е неохраняем и няма стопанин, за да може веднага да потърсим отговорност съгласно договорите, каза министърът. От министерството очакват от прокуратурата да направи проверка, за да се установи кой е нарушителят.

Информирана е и дирекцията по кадастър, за да се види дали тези дюни са нанесени в специализирана кадастрална карта и какви са те. Ако се установи нарушение, прокуратурата ще прецени дали това представлява състав на престъпление съгласно Наказателния кодекс.

В този случай глобата е до 10 000 лева и до 3 години затвор. Ангелкова припомни, че според действащото законодателство строителството върху дюни е абсолютно забранено. На въпрос как могат да бъдат заловени такива нарушители, министърът каза, че това не е работа на министерството, а си има компетентни органи.

Миглена Иванова - главен експерт в РИОСВ във Варна, посочи, че след подадения сигнал са извършили проверка. При нея е установено, че на площ от около 1.7 декара има следи от автомобилни гуми и отъпкана растителност. За това е уведомена Окръжната прокуратура в града. По думите на експерта част от засегнатата територия попада в защитена зона за опазване на дивите птици. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
Николов преди 4 години
Министър няма работа по проверки. Има експерти за тази работа. Има дирекции в това министерство. Доходило и се на море за държавна сметка.
54
1
 
0
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
Супер....то вече по това Черноморие не остана нищо.Добре дошли в Гърция....
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не е като да го извадиш от някой панталон, трябва да разбираш от това кое е дщна и кое не е. За 10 години тотално досъсипаха това наше черноморие. Докато съм жив крак там няма да ми стъпи, само командировка и по задължение.
52
1
 
5
 
! Отговори
o преди 4 години
...Отиде до Камчия, при другите крокодили....
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да иде и на какао биий, там не дюни, но и плаж няма вече
50
0
 
2
 
! Отговори
дяволче преди 4 години
Хубавица е ! Защо ходи по тези сокаци да си губи времето с некфи песъци ?
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не е по бански ?
48
2
 
12
 
! Отговори
К преди 4 години
То дюната като ѝ е видяла муцуната и сама е избягала
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тъкмо е заравнено сега за ново застрояване
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая не знам що за министър е, но се държи некомпетентно и определено е корумпирана!
45
1
 
7
 
! Отговори
Вратичка в закона преди 4 години
Ако си постелеш хавлийката върху дюна подлежиш на солена глоба, дори арест, ако обаче разровиш дюната или я залееш с бетон трябва да те издирят и да те съдят.Там група експерти ще заявят че въпросната купчина пясък не е дюна и не могат да се намеря доказателства да е била такава- естествено и държавата ще ти плати разноските дето те е занимавала пък ти ще си построиш петзвезден хотел дето туристи няма да има но пък в мазето ще има фабрика за фалшиви банкноти.
44
2
 
9
 
! Отговори
PILOT преди 4 години
Тази нали с парите на тези си строи къщите, как ще ги контролира , като всичко е пунта мара.
43
2
 
16
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
И какво видя това недоразумение като и гледам физиономията най-много да се чуди защо все още има пясък и между другото тази безсмислена разходка кой ще я плати пак ние нали.
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тая с Късио нос разходки на наш гръб ли си прави. Преди мутрите да сринат дюните в носа ли си е гледала. Кметовете нали са на Гърбавите и те ли в носа и са гледали. А по интересното е племето къде е гледало и то ли в носа й. Ей от носа и по надалеч никой не е виждал препречвал е видимоста.
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова е грозна, че чак ме възбужда
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е неориентирана тази. Държи се като ученичка, няма излъчване на министър, никакво самочувствие, все нещо се обяснява и се излага. Тръгнала из пясъците да обикаля, що за министър.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цирк!!!
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анджи с тези глоби за обикновените хора и хавлийте трудно .Те хавлийте отидоха преди 10 години по гръцките и никой не мисли да повтори тук.Най вероятно ще е багерист които е човек на някой местен големец който пък е поставено лице на някой от вас.
37
1
 
17
 
! Отговори
Иван преди 4 години
"за да може веднага да потърсим отговорност съгласно договорите, каза министърът."Аха, ясно, няма стопанин, няма договор, няма проблем де факто.. Ще ни кажат че то нямало кой да е отговорен щото няма стопанин.. И ще пием водата
36
2
 
21
 
! Отговори
Горан преди 4 години
*** како ***, как да няма стопанин ***, ти си стопанката (държавата) *** кукумяфке