Пречиствателните станции не смогват на туристи и строежи

Отпадни води заливат бреговата ивица по Черноморието
25 юни 2019 08:40, Петя Славова
136
Пречиствателните станции не смогват на туристи и строежи
Снимка: БТА

Непречистени отпадни води заливат бреговата ивица по Черноморието. Причината е в пречиствателните станции, които не насмогват на по-големия брой почиващи през лятото и нерядко се налага част от отпадните води се насочват за заустване директно в морето. Все още има морски селища без действащи пречиствателни станции за отпадни води, съобщава "Монитор".

Те са в най-южната част на бреговата ни ивица, където и нараства интересът на туристите и продължават да се строят места за настаняването им. Става дума за Ахтопол, Варвара, Синеморец, Резово. Извън канализацията остават и повечето от къмпингите по южното Черноморие и за тях проблемът стои на дневен ред, признават от РИОСВ Бургас.

Някои са изградили водоплътни изгребни ями, които периодично се изпомпват от фекалките и се заустват в близките пречиствателни станции. Този вид ями са с бетонирано дъно и стени и няма никакъв шанс фекалиите да се просмучат в почвата и оттам в морето. Но има и къмпинги, които са още със старите септични ями.

Много сериозен е проблемът с пречиствателната станция на вилно селище "Елените". Капацитетът й е крайно недостатъчен и съоръжението не успява да поеме всички отпадни води, които преливат и изтичат в морето. Преди години то е било проектирано единствено за нуждите на курорта. През последните 20 години обаче към него са се навързали десетки новоизградени ваканционни комплекси и част от хотелите в Свети Влас. Туристите, които обслужва пречиствателната станция надвишават няколко пъти капацитета й.

Отново на юг, в Созопол положението е подобно. Новоизградената също през миналия програмен период ПСОВ е с капацитет от 64 560 жители. Градчето и общината през лятото привличат много повече туристи от посочената по-горе цифра и съответно рискът от надхвърляне на мощността на съоръжението нараства. Въпросната станция приема за пречистване и отпадни води от отделни части от къмпингите "Каваци" и "Смокиня".

В близката зона на Приморско и Китен засега  само е започнал строеж на нова пречиствателна станция. Очаква се тя да бъде пусната в експлоатация догодина, като капацитетът й се предвижда да е за 55 хил. екв. жители. Засега там разчитат на старо съоръжение, строено преди почти 40 години, което няма трето стъпало за отстраняване на азот и фосфор и отпадъчните води минават единствено през механично и биологично пречистване, а след това се вливат в река Караагач, а оттам - в Черно море. Самата станция освен това трудно поема голямото натоварване по време пика на летния туристически сезон.

На север от Бургас отпадните води от Обзор и Бяла се пречистват от ПСОВ с капацитет 40 000 е. ж., което във върха на туристическия сезон е недостатъчно.

По данни на екоминистерството пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) "Варна-Акациите", е била реконструирана през миналия програмен период и е с проектен капацитет да обслужва 425 000 жители в района морската ни столица.

Според информация от сайта на Националния статистически институт (НСИ) населението на Варна към края на миналата година е било 336 505 души. Не е е далеч от ума обаче, че през лятото хората в третия по големина български град в най-добрия случай се удвояват и може да достигнат 670 000 души и съответно се увеличава количеството отпадни води, което трябва да се пречиства.

В курорта „Златни пясъци“ пък чак догодина се очаква да завърши модернизацията на пречиствателната станция и тя да достигне капацитет от 72 хил. екв. жители.

Независимо от липсата на места на всякакво пречистване данните на бургаската РЗИ за морската вода не са тревожни. От всички проби в зоните за къпане, които са взети през този сезон, няма нито една с отклонения извън нормите, каза д-р Марияна Кофинова.

Подобни са данните и за района на Варна. От здравната инспекция там обаче отчитат, че морето край плаж "Панорама" в северната част на "Златни пясъци", където е пречиствателната станция, бе сред най-проблемните участъци в последните години.

По традиция най-мръсни са варненските плажове, като първенец сред тях е отново Офицерският плаж. За пета година той е оценен с лошо качество на водата. До края на септември тя ще се проверява поне 2 пъти месечно. Според данни на Басейнова дирекция „Черноморски район“ най-замърсен с морски отпадъци е плажът край Плавателен канал-2 на Варненското езеро, а най-чист, с най-малко количества макроотпадъци е плажът на Дуранкулак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
3
 
! Отговори
haha преди 4 години
До Мария ГаргамелЛеко си се объркала ... :)) Ама нищо ходи на Елените ... хахаха
77
5
 
14
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Колкото и да му се иска на човек да отиде на българското море не може... КОй ще даде пари за почивка за да плува във фекалии...ами не благодаря ..
76
13
 
9
 
! Отговори
Почиващ преди 4 години
Сезона на плюенето започна. Едните казват как имало хубави места на нашето ***, други казват как нашенците пътуват с тубите към Гърция, и т.н. Явно тролската мафия, цака яко.Но аз лично се отказах да търся хубаво, чисто и спокойно място на черноморието, където да не ме гледат на криво, само защото съм клиент.И затова от години наред, всяка година си взимам багажа, и газ към близкото море на юг от нас. Но никога не нося храна, защото там е по-качествена.
75
16
 
8
 
! Отговори
До 82 преди 4 години
Приятел говориш на изуст най вероятно скоро не си бил на Бг Черноморието.Не знам каква е тази злоба у Българина но е много тъжно и недостойно да хулиш Родното и да възхваляваше чуждото Отвратителна черта на нашенеца.Пак казвам на тези които пишат наизуст негативи за Родното море ,Вместо да седите по цял ден пред компа, намерете някой лев ,и отидете на Юг от Бургас Със сигурност след това ще имате друго мнение
74
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си луд за да почиваш на чалгясалото бетономорие !!!Лятото диарията ти е в кърпа вързана...
73
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българското море за съжаление вече е ужасно мръсно и не става за плуване. Може би само на по отдалечените диви места е ОК или пък на 1-2 километра навътре. Но като цяло навсякъде си е мръсно.Ако искате да видите и да усетите какво значи чисто море трябва да посетите южните хърватски острови или гръцките. В Кипър също е много добро морето. Това са най достъпните дестинации за българи. На 1-2 часа със самолет. На повечето места цените за хотели и храна са същите като в БГ.
72
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше някога, Радо, беше някога, включително и това с "финнения" пясък. А инфраструктурата издъхва и не съответства на товара в района през юли и август. В началото на юни и в края на септември - може би. Нашият сезон е кратък и това е време, през което черноморието ни определено не е пълно с почиващи, но по време на 2-3 месечния пик е ужас от мръсотия, шум и липса на природа.
71
24
 
11
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Не знам какво точно се цели с тази статия .Но ще кажа следното,.най вече на тези, които плюят родното Черноморие ,някои даже и без да са били скоро там.Тази година в началото на юни бях в Созопол и обиколих почти всички курортни места на Юг И мога да кажа само едно .На всякъде видях чисто и прозрачно море ,прекрасен мек и финнен пясък и много добра инфраструктура и хотели.От Бургас до Синеморец имаме страхотна природа, и райски морски кътчета.Който не вярва да отиде и да види .
70
3
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НОВАТА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ ПУСНАТА 2015-ТА ОБСЛУЖВА СЛЪНЧЕВ БРЯГ И НЕСЕБЪРСВЕТИ ВЛАС И ЕЛЕНИТЕ НЕ ГИ ОБСЛУЖВА ТЪЙ, ЧЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ДА СЕ ИЗБИРАТ ХОТЕЛИ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ ОТ СРЕДАТА КЪМ ПОСОКА НЕСЕБЪР ДО ОКОЛО 1 КИЛОМЕТЪР АКО ИСКАТ ВОДАТА ДА Е ПРИЕМЛИВА! :D
69
18
 
19
 
! Отговори
Мария Гаргамел преди 4 години
Бухахаха, бг туристите в Гърция са пълен потрес. Носят буркани, домати, дебелите им жени пържат тиквички по стаите...абе яката почивка. Няма такива Скъсаняци. После се хвалят колко евтино било, щото даже и за една вода или фрапе да стиснати да платят. Голяма почивка, тръгнали с тролските, напазарували от кауфланда на промоция и ми се тагват от плажа. Убитаци
68
16
 
10
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
До голям СашкоСтранни хора са българите. Само мрънкат, оплакват се, критикуват, плюят българското. Турчин или турска телевизия никога няма да чуете да плюе турските курорти. Какво си мислите? В Турция или Гърция всичко е мед и масло, а? Ама за българина е важно да плюе българското!Да това е много вярно и най-вече са много лицемерни.Изкарват си парите от България а постоянно а плюват.Навсякъде има и лоши и добри неща но българина е адски лицемерен и нагъл.
67
3
 
12
 
! Отговори
Ач преди 4 години
А тия хотели дето са по пасъка смятай ползват го само тия дето обичат да плуват в собствени *** -прасетаааа
66
7
 
23
 
! Отговори
+++ преди 4 години
В последните 16 години, спрях да ходя на почивка на Бетономорието. От тогава съм ходил 4 пъти в Гърция (3 пъти на островите и 1 път на Халкидики), 1 път в Турция, 5 пъти в Италия и 6 пъти в Испания. Все не мога да се доредя и в бившите югорепублики, но и там ще отида, както и в Кипър и Малта. Най-добре се чувствам в Испания, после в Италия и затова ходя най-вече там. Толкова е чисто, че сякаш съм в 60-те и 70-те години на нашето Черно море.
65
3
 
28
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Главното е сравнението. Сравняваме как беше преди 1989 и как е сега и как е в България в сравнение с други държави. Истината не е оплюване, а си е истина, в която няма злоба, а само тъга, как мутрите успяха да развалят някога хубавото Черноморие.
64
5
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Само злобните хора виждат злоба в другите и смятат, че не ставали за нищо.
63
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От бетона цопваш направо в лай..морието, не мерси. То аз и на село имам подобни удобства
62
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички тия дето мрънкат, пътуват за Гърция с буркани и туби с нафта, бях свидетел на границата как на един му свалиха тубата дет влачи, да не даде 10лв отгоре за нафта в Гърция. Напазарували от Лидъл-а и само плюят. В българия както и на всякъде има и хубави и лоши места. Кой където му харесва там да ходи, но такава злоба никъде няма на друго място. Кофти хора сме, злобни, радващи се ако нещо се скапе, искаме другите да са зле, абе неставаме......
61
2
 
12
 
! Отговори
В. Магриотов, преди 4 години
По твоята логика си направи и 10 хотела "ако щеш". Не ме интересува - щом са в калното ни море на "духовата" чалгория и разбити улици - все ми е едно.И сто да са ти - халал да са ти. Няма да им стъпя. Като гледам - не съм само аз. Когото искаш прибирай из тях - твоя си работа.
60
3
 
16
 
! Отговори
гост преди 4 години
ГНУСНОкойто му се рискува да ходи, колкото пъти ходя на плаж я ангина я някой шантав вирус, възпаление на очите ,ушите е най малкото което се хващаот Бургас съм и от години не ходя на плаж, гнусно нещо.Още повече продължителното излагане слънце е вредно , мазането с химия за защита също е вредно
59
24
 
4
 
! Отговори
Митьо хотелиер преди 4 години
Ко ревете сички. Никой не ви е задърпал да ми почивате в хотелите. Не сме заритали за бг туристи, не ставате, най- стиснатият и мърморещ турист е бг. Пълни сме за сезона има резервации на руснаци и румънци до края на септември. Българи земам само да ми работят кат чистачи и общаци. То за друго не ставате. Хайде със здраве. Лайте си тука и бегайте дет искате на почивка, аз ще почивам зимата и както се очертава ще е с нова любовница и нов жип БМВ. Скъсаняци