Само за денонощие: Над 80 000 мълнии на Балканите

Има условия и за градушки, жегите стигат до 42 градуса
26 юни 2019 09:45, Петя Славова
10
Само за денонощие: Над 80 000 мълнии на Балканите
Снимка: pexels.com

Дъждовното време предизвика доста сложни ситуации в голяма част от страната. Паднали клони, наводнени мазета, дори и отнесен покрив на къща бяха сред сигналите, които стигнаха до спешния телефон 112.

Само за изминалото денонощие на Балканите са били регистрирани повече от 80 000 мълнии. Около 25 000, или една трета от тях, са били на територията на нашата страна, предаде Нова тв. Във вторник се образува дълга шквалова линия от бури, които преминаха от североизток на юг-югозапад.

Неспокойно време се очаква и днес. Валежите ще са на по-малко места – около и след обяд ще обхванат Предбалкана, Стара планина и почти цялата южна половина на страната. Ще се оформят летни бури с краткотрайни интензивни валежи и гръмотевична активност. Има условия и за градушки.

В 5 области на страната валежите ще са по-значителни – Пловдив, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. Там количествата за денонощието ще са между 15 и 30 литра на квадратен метър с отделни порои до 50 литра на квадратен метър.

Около Черноморието също очакваме превалявания – с по-голяма вероятност по южното крайбрежие. Следващите няколко дни ще са особено горещи в югозападните и централните южни части на континента. Очакват се жеги с температури около и над 42 градуса с усещане за още по-свирепа горещина.

У нас в четвъртък времето ще е сухо и горещо. В петък и събота очакваме преминаване на студен фронт с валежи и гръмотевици, но в неделя и в началото на новата седмица отново се очертава сухо и горещо. Дневните температури ще са най-високи в четвъртък и петък със стойности до 32-33 градуса.

Според синоптика от НИМХ Боряна Маркова, летните бури са явление, което се дължи  на неравномерното нагряване на земната повърхност и на неустойчивостта на атмосферата. По думите й, такъв тип облаци - носители на летни бури може да се познаят лесно: "Те се характеризират с падане на долната им граница. Виждаме как изведнъж се стъмва и имаме чувството, че настъпва нощта. Това е един от признаците, че започва развитие на много мощна купесто-дъждовна облачност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Има ли агенция която да брои мълниите ? Май на там ни насочват.
9
0
 
1
 
! Отговори
Вълнаро преди 4 години
Първи, питаш как са ги преброили. На стотици места по света има електромагнитни датчици, които отчитат мълнията от хиляди километри разстояние. Свързани са в глобална мрежа и всеки може да ги следи, да си прави статистика и какво ли не. Например напиши lightninmaps и се забавлявай :)
8
0
 
4
 
! Отговори
Мяумяумяу преди 4 години
"Над 80 000 мълнии на Балканите" - Малко са. За такива кухи кратуни трябват доста повече за да им светне. И пак не е сигурно.
7
1
 
0
 
! Отговори
Бок преди 4 години
ва нъказва!!!
6
1
 
1
 
! Отговори
,,Козяк,, преди 4 години
Бау-бау...ХАРП !!!
5
2
 
3
 
! Отговори
LordRayden преди 4 години
Мълниите озонират въздуха.Много интересно, защо при съвременните технологии не е измислен начин за получаване на електроенергия от мълнии???Използват всякакви други скъпи и неефективни методи, а в бг енергетиката е доведена до абсурд (и до фалит, най-вероятно).
4
0
 
3
 
! Отговори
а преди 4 години
Светкавиците прочистват въздуха
3
3
 
4
 
! Отговори
Физик преди 4 години
ХААРП , ХИМИКЪЛТРЕЙЛС ...... Гръмотевични бури , светкавици , мълнии ..... Вече лесно се .... "правят" !!! ..... На някои хора може да им е смешно , да НЕ им се вярва и да го изкарват на ... майтап !!! ... Но това си е НЕОСПОРИМ ФАКТ , с които обаче разсипаха Природата и само мога да си представям какви значително по - силни и тежки Катаклизми ни очакват в близко бъдеще !!! ..... :( :( :(
2
0
 
14
 
! Отговори
НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ преди 4 години
И нито една не улучи парламента ! ):
1
1
 
4
 
! Отговори
КАК ГИ ПРЕБРОИХА преди 4 години
как