Helpbook: Джамията в Кърджали - звукът е нетърпим, сънят - невъзможен

Ако видите нередност, пишете в платформата на Investor Media Group
Обновена: 28 юни 2019 13:39 | 28 юни 2019 13:33, Анисия Иванова
139

Боклуци Кърджали. Снимка: Helpbook

НС прие строги забрани срещу шума, вдигна и глобите, но доколко може да се упражнява контрол? Такъв проблем поставят потребители в платформата Helpbook.info.

Със завишени нива на шум се сблъскват жителите на Кърджали. Джамията, която се намира в центъра на града, озвучава по пет пъти на ден околията, а по време на религиозните празници още от 6 часа сутринта звукът става нетърпим, а сънят невъзможен. "Разстоянието от блока, в който живея до джамията, е близо 800 м", оплаква се нашият читател.

Друг потребител също се оплаква от висок шум: "Бих искала да подам сигнал за изключително висок шум от излитащи и кацащи самолети, който многократно надвишава всякакви норми. Шумът е постоянен и ежедневен, като през летния сезон положението се влошава поради чартърни полети по всяко време през нощта". Конкретният сигнал е за самолет, прелетял около 2:15 на 26.06. над град София, а шумът му предизвикал задействане на всички аларми на паркиралите автомобили в квартал Сухата река.

"Цялото ни семейство, както и всички съседи, живеем в постоянен стрес, предизвикан от внезапния и силен авиационен шум. Не е нормално да се будим средно около 5 пъти всяка нощ от шума, а когато заспим, да сънуваме самолетни катастрофи. Този шум е изключително вреден за здравето, като повишава рисковете от инсулт, инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.

Бих искала да попитам какви мерки се предприемат или планирате да преприемете за ограничаването на този шум?
Моля, заповядайте в квартал Сухата река, когато Ви е удобно, за замерване на нивата на авиационен шум в района.“, завършва сигналът, който е адресиран и до МОСВ.

В друго оплакване за Кърджали пише, че голяма част от града е осеян с всевъзможни боклуци, които никой не чисти. Паркове, градинки, изоставени сгради, улици и зелени площи са осеяни с различни по големина и вид отпадъци. Потребителят алармира, че в подобна кочина е просто невъзможно да се живее.

Преминаваме към сигнал за незаконно премахната спирка. След демонтирането на съоръжението на негово място е започнато изграждане на автомивка. Единственото обозначение, че на това място спират обществени превозни средства, е оставената табелка. Липсва електронно табло, навес и пейка, а чакащите са принудени да стоят прави при всякакви атмосферни условия. Молбата към ДНСК е да се установи кой е предприел действия по премахването на спирката, законно ли е това и новоизграждащата се автомивка има ли разрешително за строеж.

В платформата на Investor Media Group да се подаде сигнал към отговорните институции е лесно и бързо. Ако видите нередност или нарушение, чрез HelpBook може да привлечете внимание към проблема и да сигнализирате.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Данаил Лазаров преди 4 години
Ами пускайте жалби бе!
79
0
 
5
 
! Отговори
Иии преди 4 години
Нека си си молят, само да махнат високоговорителите. Аллах ще ги чуе и без да има нужда от проглушаване на всички живи.
78
8
 
3
 
! Отговори
Ант халил преди 4 години
Просто ще се изядете от злоба какъв ви е проблема толкова и молитвата да не е цял ден
77
6
 
10
 
! Отговори
Мюмюн преди 4 години
***, вие друга работа нямате ли ?
76
17
 
11
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОПОЛ преди 4 години
Всички джамии трябва да се изравнят със земята! Нашите и руските православни воини не са си проливали кръвта днес да има грозни, ориенталски, противни сгради с мучащи ч,алмари вътре... СЪБАРЯЙ!
75
1
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Борисчо 75 Едно време беше чудо да се докопаш с връзки до панелка и не питаш къде е и на кой етаж.Възможно е жилищата да са закупени тогава.
74
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Как "вървят" имотите в Кърджали ? Продават ли се ?
73
8
 
7
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Толкова ли не можете един снайпер да намерите.
72
2
 
12
 
! Отговори
Борисчо преди 4 години
Леле колко смотани хора има.. не е истина... пречели им самолетите. Ами това летище е там от преди да има блоковете в кв. Сухата река. Като си купувахте жилищата не видяхте ли самолетите? Освен да затворим летището за да не пречи на *** да спи... отивайте си на село там няма летища, самолети, задръствания и шум
71
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакам млади и будни хайдути, да решат проблема! Къде сте, българи възстанници! Къде сте хъшове! На какво учите децата си!
70
6
 
9
 
! Отговори
Satira преди 4 години
Osman. Да Англия е подкрепяла Османската империя за да стопира разширението на Руската империя към Балканите, Босфора, и евентуалното овладяване на целият път към Азия. А сегашна Турция нямаше да е такава ако не е имала възможността да овладее именно Балканите и да усвои доста неща от Православното население на п-ва. Ако не бяха имали възможността да бъдат по близо до Европа, сегашна Турция щеше да прилича повече на Иран, Ирак, Саудитска Арабия и т.н. А не на Турция на Ататюрк!
69
6
 
8
 
! Отговори
Osman преди 4 години
Сатира (много символично), коя Европа се е мъчела векове да изхвърли османската от континента?! Константинопол пада благодарение на подкрепата за султана от венецианския флот. А империята просъществува толкова дълго благодарение на Англия и оръжието, което й продава/дава. Научи история. Европа мрази православието повече от исляма. Виж историята, дори виж сега какво се случва. Прогледни.
68
6
 
8
 
! Отговори
Milovrab4e преди 4 години
До 66 Osman, Ами, Османе ти сам го каза-Турция подържа само желязната църква, а тук ТРЯБВА (казваш) да ви поддържаме джамиите.Имайте си ги, но БГ е християнска държава, не е нужно ходжата да се надвиква от минарето от сутрин до мрак и да пречи на тези, които не се интересуват от ислям.Или ,викаш, то толерантността е еднопосочна???
67
6
 
14
 
! Отговори
Satira преди 4 години
Звукът и пеенето наистина е доста ориенталско, натрапчиво и обсебващо. Не напразно в исляма има толкова фанатици, религиозни терористи и т.н. Все още използват религията за политическо вербуване и манипулиране на хората, на зле образовани податливи хора. Все едно са някъде в средновековието!
66
5
 
8
 
! Отговори
Satira преди 4 години
До 66Osmanпреди 23 минутиМисля че България достатъчно добре си подържа джамиите, цървулите и всички религиозни храмове. И е определено пример за религиозна търпимост на Балканския о-в. Колкото до наследството което са ви осватили вашите деди, запазете си наследството за вас. Векове наред Европа се бори за изхвърлянето на ислямската теократична монархия наречена - Османска империя, от континента.Според теб каква е причината за това ?
65
6
 
8
 
! Отговори
Асиктир преди 4 години
Османчо църквите са на по-вече от 500 години. Буди презрение поведението ви да говорите за аллах и в същото време да се редите пред щандовете с блажно свинско и алкохол. Религиите трябва да бъдат ограничени.
64
1
 
3
 
! Отговори
До 67 преди 4 години
То и за умрелите важи това.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мусулманите трябва или хубаво или нищо.
62
12
 
10
 
! Отговори
Osman преди 4 години
Хуго, минаретата по тези земи са от едно 500 годишно присъствие. И на запад има минарета, но нови. В България има над 2000 джамии, които българската държава трябва да поддържа. Както Турция реставрира и поддържа желязната църква. Това е наследство по бивши османски земи. Тук не е Чехия с един пражки месджит за стоте мюсюлмани. Тук сме много мюсюлмани и дедите ни са ни оставили много джамии. Останаха ли още въпроси?!
61
7
 
10
 
! Отговори
Незнайния преди 4 години
Щом е гнусно какъв х....й търсите в Одрин на пазар защото лирата е евтина.или като дойде Ердоган се криете като мокри пилета.ние как търпим вашите камбани.