Мъж от Велико Търново стана донор на трима

Бъбреците и сърцето му вече са трансплантирани
15
Мъж от Велико Търново стана донор на трима
Снимка: архив, БулФото

49-годишен мъж от Велико Търново е станал донор на сърце и бъбреци.

Той е бил приет на 27 юни в реанимацията на Вeликотърновската болница с мозъчен кръвоизлив, съобщиха от пресцентъра й. Ден по-късно е изпаднал в мозъчна смърт.

Неговите близки са взели решението да дарят органите му на хора, за които те са единствен шанс за живот. Сърцето на донора е трансплантирано вчера в болницата "Св. Екатерина" в София, а двата бъбрека - в Александровската болница.

От там съобщиха, че бъбреците са трансплантирани на 49-годишна жена от Варна и 62-годишен мъж от Стара Загора.

След интервенциите те са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10А ако се окаже че донора има ревнив съпруг/съпруга, ако има расистко семейство, някой психо роднина. Могат да решат впоследствие че не искат органа на роднината им да е някой на харесват, и да го очистят. Също така с годините може да е психически натоварващо за получателя да знае на какъв човек, от какъв етнос/религия, пол възраст, е органа.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да има лекарска тайна в трансплантациите. Да се тарашат органи тайно и да се трансплантират като се прикрива всякаква информация за донора и реципиента нали се сещате накъде вървят нещата. . .
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се благодари на близките в подобен случай е леко мало умно, мисля аз. Ако трябва да се благодари на някого, това е покойния, че е създал такива отношения на любов и доверие с близките му, че да могат да решат подобно нещо бързо и единодушно. Аз заявявам за себе си, че не желая да съм донор на органи при никакви обстоятелства.
8
1
 
0
 
! Отговори
ВА По друг въпрос преди 4 години
Чл. 399 до чл. 405. От Военния кодекс. Настоявам за арбитраж по военен закон. В условията на мир не съм нарушил нито един член, в условията на война не съм нарушил нито един член, а съм спазил всички членове до един ... такива каквито са били преките и непреките ми заповеди и нареждания според закона и професионалната етика.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7, а тебе какво те кара да си мислиш че все богаташите са с болни органи.. Нали се сещаш че само най обикновените хора страдат.. иначе ако ставаше толкова лесно да, сега Стив Джобс щеше да е жив. Имаше пари да отвори 10 ултра мега модерни болници, и още толкова изследователски центъра, лаборатории, ако трябва и фабрика за лекарства щеше да отвори.. но парите не помагат. Един магнат от Турция, Сабанджъ, също почина, заради бъбрек доколкото се сещам..
6
0
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Поклон на близките и съболезнования! А реципиентите, ако знаят кой е донора, поне да им благодарят лично!
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз само да питам, ако може.Абе моето тяло МОЕ лично ли е или всеки има право да се разполага с него?Ако не си сложа колана и тялото ми пострада смъртоносно съм виновен аз. Ако съм си сложил колана и пострадам смъртоносно.........всеки може да се разпорежда с органите ми! Или не съм разбрал нещо?!Мам ка ви и ма_фия!
4
1
 
12
 
! Отговори
11 преди 4 години
До БеселинаХубаво мнение, ама както и онзи по-долу пише, оповестяването на подробности е лекарска тайна.А въпросът ми е следният - след като е лекарска тайна, не може ли да има мафия, която те разфасова за пари, с цел да се ремонтират по-богати клиенти-пациенти?
3
2
 
17
 
! Отговори
Беселина преди 4 години
Светла памет на човека и благодарности на близките му! Наистина, тази лична информация не би трябвало да се оповестява, но донорството у нас едва прохожда и имаме нужда, според мен, от повече положителен пример, от повече подробности как и какво се случва, за да го приемем за нормално.
2
0
 
4
 
! Отговори
Абе, преди 4 години
друго беше написал Доктор Иванов!
1
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Достоен край на един живот! Мотористи взимайте пример!