Без образование и мотивация: Защо много млади не работят?

Бизнесът губи 2,5 мрд. заради неизползването на този потенциал
1 юли 2019 10:00, Петя Славова
221
Без образование и мотивация: Защо много млади не работят?
Снимка: pexels.com

Липсата на образование влияе на мотивацията младите у нас да работят. Около това мнение се обединиха Томчо Томов от Българската стопанска камара и Любослав Костов от КНСБ в "България сутрин". Според последните проучвания около 20% от младите хора, на възраст между 20 и 34 години, нито работят, нито учат.

Томчо Томов обясни, че около 60% от тези хора нямат никакво образование, а 30% са със средно, но без никаква квалификация. Той допълни, че бизнесът губи около 2,5 милиарда заради неизползването на този потенциал и липсата на специалисти.

Още по темата

"Тенденцията младите хора да не работят и учат става устойчива. Тези 20% са около 250 000 работоспособни души, а според някои изследвания са и 350 000. Причините за това са комплексни. Младите се откъсват по-късно от семейната среда, разчитат на издръжка по-дълго време. 51% от тези млади хора са българи, 30% роми и 20% са турски етнос и други. Проблемът идва и от това, че 70% от тези хора живеят в селата. Те нямат вътрешна мотивация", обясни Томов.

"Тези проблеми са свързани и с образователната система и семейството. Около 40% се издържат от своите родители и близки, а 60% намират някакви доходи в сивата икономика и нерегламентираната заетост. До 10 години ще има нужда от още 500 хиляди квалифицирани специалисти", разясни той.

Любослав Костов подкрепи своя колега и заяви, че България харчи около 1,2 милиарда по-малко от необходимото за образование. Той допълни, че младите не мислят, че образованието ще им е необходимо в живота и това е голям проблем.

"Голяма част от тези хора не са образовани. 3,6% от БВП се разходват за образование. Това е с около 1,2 млрд. по-малко отколкото трябва. След 20 години 80% от професиите, които ще упражняват младите, не се преподават в момента в училище. Държавата трябва да бъде по-активна и да интегрира тези млади хора, а не да им се сърди, че седят по кафетата. Те са част от обществена система, която явно има проблем с образованието. Висшето образование трябва да стане по-атрактивно за младите", каза той пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
3
 
! Отговори
НМУ преди 4 години
Как в НАЦИОНАЛНО МУЗИКАЛНО У4ИЛИЩЕ се влиза с двойка (2) по СОЛФЕЖ И то КЛАСИ4ЕСКО ПЕЕНЕ
191
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цялата статия се говори за хора без образование, а коментарите са за безработни юристи, лекари, ... и се искат заплати по 1500, 2000 и повече лева. Млад човек без опит и без образование не може да очаква такава заплата. Трябва първо да натрупа опит и да се докаже, че иска да работи. Иначе, който иска да работи, ще намери вариант. Който не иска, ще намери оправдания.
190
0
 
7
 
! Отговори
Манченко преди 4 години
По ниските заплати си личи че засега хора има. Обаче положението е "куче влачи самолет". Много държавни служители ще бъдат уволнени и ще се върнат в реалния живот за да видят какво са сътворили.
189
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато дори и касиера в магазина разносвача чистата келнера и всеки обслужващ персонал започне да получава от 2000 2500 нето на горе стартова заплата аще си намерите работници .
188
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tука разни ненормалници говорят безработните да ставали строители за 20 лв на ден, я те да станат строители знаеш ли кога безработен юрист или филолог или лекар или философ ще стане строител точно никога .Даже ненормалника твърди ,че безрбаотния бил необразован повечето безработни са с по 2-3 висши и 2-3 езика .И някой твърдят ,че 1400 лв нето било добра заплата може да е било преди 15 20 години сега е мизерна под 2200-4000 нето млад човек с висше образование и езици не се хваща на работа.
187
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема не е в образованието, а в хищническите нагласи на мутробизнеса. Няма значение какво си учил, следвал и т.н., като те наемат за първи път на работа винаги има период от няколко месеца, в които те обучават. Въпроса е, че един вече можещ и знаещ човек не иска и не може да работи за 600-700 лв., каквито заплати нагло предлагат 99% от т.нар. работодатели. Искаш кадри, плащаш си. Никой не иска да работи ангария, докато меринджея кара нова кола за 200 к. Просто е: осъзнайте се или фалирайте.
186
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 199Храним ромите е относително твърдение. Парите за тях идват по друго направление и от друго място. Но постоянно се внушава, че работещите ги хранят.Друг е въпросът, че по- голяма част от ромите отдавна емигрираха.
185
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 198И защо всички безработни трябва да станат работници по строителните обекти?Да не мислиш, че тази работа се отдава на всеки безработен?Защо не махнете некадърниците от държавната администрация, а некадърниците там са хиляди и не ги пратите по строежите или на полето, и на техните места не сложите безработни, които са кадърни?
184
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Юри Г.Или пък... Стой и се май на невероятното предложение, което имам: имаш квалифициран кадър, върши ти много работа, остава след работно време, не злоупотребява с отпуски, изобщо - читав служител. Вместо да се циганиш за няколко стотака, с които след 3 години да си купиш Панамера, може да инвестираш по 2000 лв. месечно за тоя служител, т.е. към 1400 нето и към 600 данък и осигуровки.Така работника ти е хепи, създава добър продукт и подобрява реномето на фирмата. Направо скандално, а?
183
1
 
11
 
! Отговори
От Англия 2 преди 4 години
Та затова не мисли, че само в БГ храним малцинства. В БГ храним само ромите, аз турчин на помощи на познавам, а съм от смесен район. Турците или работят по фирми, или се занимават със земеделие, или емигрират като нас и бачкат в чужбина, но турчин на помощи няма.Останалите малцинствени групи са малки като брой - арменци, каракачани, евреи и те са все занаятчии или въртят собствен бизнес и се справят финасово много по-добре от нас българите. Ромите са на помощи, но политиците имат полза от тях.
182
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По обектите търсят постоянно общи работници. Дават по 40-50 лв. на ден. И никой не се хваща на работа. А според мен 800-1000 лв. на месец за човек без образование е нормално заплащане. Ама мързелът и претенциите са големи.
181
0
 
8
 
! Отговори
От Англия преди 4 години
До АнонименТи ако си мислиш, че ние тука на Запад не храним малцинства, жестоко се лъжеш. Някой , дето бачка в Германйя или Франция или другаде да каже как е, но тука в UK имаме 2 милиона британци, които са потомствени живущи на помощи, имаме си огромно непрекъснато нарастващо население от араби, пакистанци и черни, които в огромното си множество са на социал, а де факто са дилъри на дрога и всякви други нелегални дейности, имаш английските роми , или travellers, които живеят в каравани и т.н.
180
2
 
7
 
! Отговори
до Юри Г. преди 4 години
За 600 лева се предполага, че и работата е малко, можеш сам да си я свършиш, нали??
179
1
 
14
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До до 180 Приятелю аз също съм започнал още на 14 години като пиколо в ресторант.Мотивацията ми беше,че искам да си купя колело,а нашите не можеха да си позволят защото строихме къща.Да не ти казвам с какъв зор нашите извадиха разрешително за работа,понеже бях малък.Но тогава левът си беше лев и си тежеше на мястото.Сега младите няма да работят за жълти стотинки,гледайки как дечицата на управляващи ,олигарси и мутри си купуват скъпи коли,апартаменти и обикалят по света,правейки си селфита .
178
3
 
9
 
! Отговори
Юри Г. преди 4 години
Ако например си фирма и имаш 1000 лв на месец да назначиш някой трябва да му дадеш само 600 лв и другите 400 лв даваш на държавата за осигуровки. Така че или не назначаваш никой или си в сивата икономика за да можеш да дадеш по-добра заплата. Реално държавата принуждава фирмите да нарушават закона.
177
1
 
13
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
В България трябва да се стимулира неграмотността,защото беден и неук народ лесно се управлява.
176
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото заплащането в БГ.не е европейско.Заплащането е селско.Затова младите не създават семейства и деца.
175
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Станкоо, от яденето на умрели мишки ли си толкова интелигентен?
174
12
 
2
 
! Отговори
Станко преди 4 години
Е па нема да им работим и за 10 хиляди лева щото съм с вишу убразувание и помним Виденовата зима кога Бойко ни спаси от глад
173
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 560 лв. нямало да "им" работи!Ами работи за себе си тогава, кой ти пречи!А и ти можеш ли да свършиш нещо дори за един лев, можеш ли изобщо да работиш каквото и да било освен директор на водопад?От девет кладенеца се дерат да "носят вода", само и само да оправдаят собствения си мързел, некадърност и липса на каквато и да било култура и възпитание - потомствени неудачници.