Кметът забранил колите в Морската градина, съдът го отменил

Обжалвали живеещи в района и собственици на заведения
31
Кметът забранил колите в Морската градина, съдът го отменил
Снимка: БулФото

Има забрана за автомобили в Морската градина във Варна, но заради обжалвания и съдебни спорове колите все още се движат в парка.

Още по темата
Забраната обжалват собственици на заведения и жители на сгради в района, съобщи заместник-кметът Пламена Маринова пред БНР.

Тя уточни, че кметът Иван Портних е издал две заповеди за забрана за движението на автомобили - за историческото ядро на Морската градина и за местността "Салтанат".

Маринова каза това по повод инцидента от събота, при който румънски гражданин блъсна с колата си и уби дете на паркинг в Морската градина. Последва протест на граждани на Варна, които поискаха коли да не се движат в района.

"Задължиха кмета на община Варна, както и началника на общинската полиция, първият да премахне поставените и държани от него забранителни знаци, а вторият - да преустанови всички действия на полицията по отношение на възпрепятстването на свободен достъп на коли и граждани до територията на местност "Салтанат". Всяко едно решение, определение, разпореждане на първоинстанционния съд е обжалвано. Всички решения вече са приключени и окончателни", каза тя.

По думите на Маринова решенията, които задължават местната власт да премахне знаците и огражденията, са били потвърдени и от ВАС.

"Заповедите на кмета бяха отменени. Съдиите бяха единодушни, че забраната за движение за паркиране на превозни средства по алеи е забранена със Закона за движение по пътищата, и затова не е необходим изричен акт на кмета. Общинската полиция може единствено да глобява неправилно паркирани автомобили или автомобили, които неправилно престояват. Тя няма право да спира и да проверява, съответно да глобява движещи се автомобили", обясни зам.-кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БайХуайАми дайте да се откажем от техническия прогрес на човечеството и сме пешоходци! В днешно време леките коли са част от семействата и като има пълна забрана до центъра на паркове и градини, за какво са ни автомобилите!? Даносим децата си или да бутаме детски колички на километри разстояния ли!!!...
25
8
 
9
 
! Отговори
ined преди 4 години
Варна е най-скапания град за живеене в България и най-скапания град в който да умреш
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандък, кога ще махнеш СИК-аджийската автокъща Капитолия от Борисовата градина?Или шефът ти не разрешава.
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Варна винаги си е бил мутренски град.А сега управляват мутрите.
22
0
 
22
 
! Отговори
БайХуай преди 4 години
Дай боже повече будни варненци да отстояват правата си. Тази градина е построена преди много време от виден архитект и винаги е била гордоста на Варна, в спомените на всеки някога посещавал този град. Всичко това до времето когато пост-комунистическия упадък на манталитет и ценности не превърна морската градина в жилищен парк на мутри, крадливи чиновници и бесни селяци.
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Морската градина във Варна,явно вече не е ГРАДИНА,а жилищен квартал.Да се преименува и кмета да направи друг парк,градина където да е се ползва само по предназначение. Или да се разруши всичко построено в морската градина,и да се вурне предишния и облик.Жалко,имах хубави спомени като дете винаги ходехме на почивка във Варна,повече от 40 години не съм ходила в този град.Явно всичко е презастроено както в София.Жалко.
20
2
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
паркират а НЕ паркирВат.ХА ХА Хаааа-едо изречение-цели 4 реда????
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако блъснат дете на паркинга на мола и там ходят деца много, моловете ли трябва да се затворят, инцидента не е станал из алеите да не говорим че всички родители които си разхождат децата из морската точно там паркирват, иначе твябва да пресичат супер натоварен път или напикани подлези
18
3
 
16
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Аман от разбирковци.Морската градина е до Хоризонт.Всичко по на север е застроено и няма как да се забрани МПС там.Защо е застроено-питайте Кирчев и К.Йорданов.Още по Тошово време се влизаше с МПС до Делфинариума метеорологичната станция и логопедичната градина.
17
2
 
15
 
! Отговори
интересно преди 4 години
Вече е опасна разходката в т.н. Морска градина във Варна - освен колите, по всички алеи се карат велосипеди, а някои дори с доста голяма скорост.Каква е тази разходка, господа общинари - непрекъснато да се оглеждаш и пазиш от велосипедоистите.Направо си я прекръстете на Велосипедна алея.Не стига, че велосипеди се карат по всички тротоари в града, не стига дори че на много местя няма тротоари, а само велосипедни алеи.Явно пешеходците в този град трябва да се научат да летят!
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
точно преди 2 седмици бях в морската във варна и с очите си видях как една 'майка', чатейки по фейсбук, изгуби детето си. 3 годишно момиченце оставено без надзор с елетрическо колело! сигурно 20 човека обикаляхме да го търсим, докато върпосната му 'майка' стоеше на една пейка и се вайкаше. в морската нямаше нито една кола, но се наложи да спираме движение на булеварда. родителите, родителите са за шамари, детенцето не е виновно.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
къщи, заведения , хотели позволяват да се строят из морската градина нормално тия хора да искат да се приберат с кола до тях, да не бяха позволявали строежите на първо място и нямаше да има проблем с колите
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
инцидентът не е станал заради ''просто кола в морска градина'', а заради калпав шофоьр и некадърни родители. даже и принципно да нямаше никакви сгради и пътища към парка, подобни безотговорни родители с лекота оставят детето си да изскочи на булеварда. който е от варна, разбира чудесно къде е проблемът.къде намесиха кмет и съд и какво общо имат те?
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
делфинариумът във варна е построен в морската градина и към него не само има нарочно направен асфалтов път, а и доста голям паркинг. не родителите на това блъснато дете, колата им също е била на паркинга, нали и дори са вървяли към него. какъв е смисълът от лицемерни драми защо влизали коли, а никой не пита къде е блял шофьорът и още по-важно - защо родителите са си захвърлили детето, при положение, че самите те вървяткъм паркинг със собствената им кола?
12
2
 
12
 
! Отговори
гого преди 4 години
цъкайте минуси но такава е реалността, трагедия за родителите но вина си имат, макар и сега да им я спестяват....румънеца ще го осъдят условно но семейството остава с мъката завинаги
11
5
 
13
 
! Отговори
гого преди 4 години
мноого дървени философи, така и не схванахте че инцидента става на територията на общински имот даден за ползване за платен паркинг, точно за да не влизат из алеите автомобили. Това дори и да не е паркинг никога не е било чадт от зоните за отдих и разходка на градината..Къде са сега тези чадтни организации уж защитаващи децата, да попитат, какво прави измежду колите дете. Къде са родителите. Това е все едно да застанеш пред пешеходна пътека и да не обръщаш внимание да не държиш детето си .
10
0
 
18
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Това эначи, че да си кмет, не е от голямо эначение!! Примерно.
9
1
 
14
 
! Отговори
Пинелъпи преди 4 години
Общественият интерес е безпомощен пред частния и последният по принцип се налага, освен ако не се сблъска с друг - по-силен от него - частен интерес.
8
3
 
24
 
! Отговори
отвратен преди 4 години
СЪДА ДА РАЗРЕШИ НА КОЛИТЕ ДА ВЛИЗАТ И ВЪВ ВОДАТА НА ПЛАЖА !
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това със съда си е корупция...