Варненци посрещнаха Джулая, мнозина не знаят нищо за него

Тази година по-малко хора посрещнаха изгрева на плажа
1 юли 2019 10:33,
81

Тази година имаше значително по-малко хора дошли да посрещнат изгрева  за хипарския празник "Джулая" на плажа във Варна, пише BulFoto.
Още по темата
 

Единици бяха и палатките на празнуващи и чакащи изгрева. Някои от плажните заведения работеха със специална програма, но също не се радваха на особен наплив. Младежите общо взето бяха малцинство, а тези, които бяха дошли нямаха идея какъв е празника, от къде се е зародил и с какво се свързва. Дори когато от плажно заведение, на изгрев, прозвуча песента на Uriah Heep - "Джулай морнинг" те споделиха, че за първи път я чуват.

Джулаят е самобитен за България заради естеството на неговото възникване, като не се празнува никъде другаде по света. Появява се като хипи празник във Варна през 1980 година.  Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на „Юрая Хийп“.

След падането на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България. Някои твърдят, че вече е загубил своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента.

Въпреки това въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
4
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Баща ти ако е бил добре финансово,ти нямаше да ходиш на края на света да им дишаш прахоляците и да се чушкаш в джоба на кенгурото да те лашка насам-натам.
24
6
 
0
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
До Свещен Гущерще трябва да те разочеровам, но освен че имам апартаменти в софия имам и вила на по престижно място от Плана, да в тая посока ама един друг квартал в полите на витоша където много политици и журналисти имат вили. Преди и над Плана е. И какво от това? Баща ми уикенда беше на вилата когато му звъннах от тука. Искаш ли да ти пратя снимка от Сидней?Кажи отворили се портал на Слънцето да минават космически кораби бе? Кажи бе?
23
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те варненци са малко *** така че не се изненадвам че нито зная празника, нито са чували песента...ама Ко а са прай, ако нье файдъ - фъйдицъ.
22
6
 
0
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Хъхъ жегнах те нали? Щото баща ти не е преуспял като моя да си има апартаменти в Сф и вили в с.Плана и Ярема на кристално чист въздух където пращам децата да се радват. Добре че бащата на жена ми също също е богат и има хотелче в Банско и там ходим на почивка без притеснения когато искаме и ако трябва ги изритва настанените навлеци.Та много поздрави на баща ти че успя да работи в козлодуй щото плащаше подкупи на нашия да му пише фалшивата характеристика да стане член на БКП и оттам на работа
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Варна през 1980 бяха чували само за ферибота Варна-Иличовск. За никакъв Джулай не бяха чували
20
8
 
1
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
До Свещен Гущерза какво говориш, аз съм ав$тралиец и живея на 2 километра от красивите плажве където 2 пъти в годината гледам миграцията на китовете, където се гмуркам сред пасажи от риби в рифа. Или обикалям из джунглите наоколо, понякога до някой от стотиците водопади из джунглите. Хоризонта и небето са моя комплекс без никакви хора и коли по пътищата. Живея в къща с 2 гаража на 3 км от ОператаИ аз карам ски. ВодниТи си обикаляй по маймунарниците с себеподобните. Тия резервати са за теб
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18Споко няма нужда да знаеш нещо. Отивай си сърбай ракията и да живей ЦСКтъо.
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАре без да ми даваш тон в живота и да ми казваш какво мога и какво не мога да празнувам а? Стой си у вас и yмри там.
17
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите както винаги са на нивото на балканския селянин който обитава тази територия... пълна трагедия.
16
3
 
4
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До oтCиднейAвcтpaлияя.....но си оставаш ,,чужденец,, в рая.....просто такава ти е съдбата че си се родил в кИнефф и оскотеваш със всеки изминал час. Аз не си слагам розови очила. Кеф ми е да живея в затворени комплекси с охрана. Кеф ми е че ход на ски в Алпите където има хотели с ограничен достъп за клошове и където съм равен с богатите тъй като и аз съм богат.Няма нужда се се изтъкваш че живеееш в Рая.Това че баща ти е купил панелка си е ваш проблем
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво има да знаят за тоз жолая? Песента май е за некво пиянде, дето се разхожда насам-натам без работа. Къде видяхте протест с/у кoмyнизма?
14
8
 
0
 
! Отговори
oтCиднейAвcтpaлияя преди 4 години
До Свещен ГущерА от къде мислиш ти пиша бе? От прозореца на офиса ми виждам центъра на Сидни, навън е тъмно сега но мога да ти покажаКажи отвори ли се портала на слънцето и минаха ли корабите а??
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много си е гот, ама на тиху място с бандата. Не на тея масовите сбиршини. Не знаете, къде да ходите :)
12
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Ти крайбрежната във Варна само си чувал за нея ай не ми говори глупости всяка вечер съм там :)
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джулая с чалга и черно... балканска трагедия.
10
1
 
8
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До oтCиднейAвcтpaлияяМи по това време видях един самотен лузър с костюм на кенгуру да подскача та ми стана мъчно че ти не можа да осъществиш мечтата си да отидеш в Австраляяаа
9
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както се казва: "Юлско утро, ама по български". Нищо общо с хипи движението в САЩ през 70-те по време на войната във Виетнам.
8
9
 
4
 
! Отговори
oтCиднейAвcтpaлияя преди 4 години
До Свещен ГущерЯ кажи ти гледа ли слънцето на 21 юни видя ли портал да се отваря и да преминават космически кораби с размери на Сатурн??Кажи бе??
7
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е празник, а измислица, на която се учудиха и самите създатели на песента.
6
16
 
17
 
! Отговори
gostenka преди 4 години
ПОРЕДНАТА ИЗМИСЛИЦА ДА СТОИШ В НЯКАКВИ ПОЛЯНИ И ДА ГЛЕДА СЛЪНЦЕТО , ЧЕ НЯМА КЪДЕ ДА ГО ВИДИШ, ТОВА Е ПРОСТОТИЯ САМО ЗА ХОРА БЕЗ РАБОТА!!!