Картел със санирането: Над 30 фирми участвали в схемата

Действали на територията на Търговище, Пловдив и Гоце Делчев
2 юли 2019 09:50,
20
Картел със санирането: Над 30 фирми участвали в схемата
Снимка: архив Bulphoto

Комисията за защита на конкуренцията започна разследване за картел от фирми, участвали в Националната програма за саниране. Поводът е подаден сигнал от кмета на Търговище, заяви директорът на дирекция "Антитръст и концентрации" към КЗК Ирина Тагаринска.

Тя обясни, че в комисията има доказателства, че схемата е действала на територията на общините Търговище, Пловдив и Гоце Делчев.

"След проверка на място в три офиса на фирми от тръжната процедура установихме още фирми, които правят обследвания. Дружествата имат право да възразят и да бъдат изслушани в открито заседание на комисията", посочи Тагаринска пред bTV.

Още по темата

Кметът на Търговище Дарин Димитров обясни, че при него информацията за картела достигнала около месец след като станал кмет на общината.

"При мен пристигна експертът, който отговаря за санирането. Каза, че е получил имейл на неговата поща от неизвестен изпращач, в който има данни за споразумение между фирмите, извършили паспортизацията и енергийното обследване на тези сгради", посочи Димитров.

В Търговище санираните блокове са 50 и има заявки за още. Димитров посочи, че изпълнението на санирането било добро.

Схемата със санирането действала на територията на три общини - Пловдив, Търговище и Гоце Делчев.

33 от фирмите действали в Пловдивско.
От Общината в Пловдив обясняват, че при провеждането на търговете преди 4 години не е имало съмнение за манипулация или картел.

Ирина Тагаринска обясни, че три дружeства са съдействали на Комисията по време на разследването и затова ще получат намаляване на санкцията. Това, по думите й, е прецедент в работата на Комисията.

"Санкциите са до 10% от общия оборот на предприятието за предходната годинa. Трите картела са действали на територията на съответните общини, нямаме данни за национално ниво", обясни тя.

От Комисията не са намерили данни за политически протекции над трите картела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Пенчо преди 4 години
До Кольо Фичето: Ами ,периодичното задължаване търговците да си сменят касовите апарати ? Ами ,далаверите със застраховките на колите,дето всяка година се увеличават и Държавата си прави пас ? Тол системи ,дето не работят ,винетки ,апарати за гласуване и какви ли не маневри с наши фирмички.Папкат си яко гербаджиите и техните началници ,а народа кучета го яли. Повишават му пенсиите с двадесет лева и веднага /същия ден/увеличават ток , вода и какво ли не два пъти повече.Направо гавр
9
0
 
5
 
! Отговори
Бойко преди 4 години
Нямат край далаверите на ГЕРБ -иначе няма обяснение от къде имат толкова пари в партийната си касичка.
8
0
 
4
 
! Отговори
Кольо Фичето преди 4 години
Няма по-голяма далавера от строежа на магистралите и санирането на блоковете !
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По леко с проверките, че да не се окаже че да не разтревожат главата на картела под магнолията
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news. Alpinisti sa tova, ne sa kopachi na chesan. Nito sa prodavachi na shezlongi i slanchevi chadari....hahahaha....
5
0
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Браво, браво, от 13 коментара има само 6. И то такива, които да не дразнят публиката, припомняйки кой беше главния поддръжник на санирането, колко пари се "усвоиха" , и чии приближени бяха фирмите, които "санираха", пардон, усвояваха.
4
0
 
3
 
! Отговори
съжалявам преди 4 години
че ще го кажа, невежеството на "журналистите" е потресаващо, нито правопис, нито логика, нито необходими знания и термини, езици или ..... - едно голямо НИЩО!
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно съм съгласен за стиропора...Това лято разбихме около стъпките на панелна тераса, защото се клатеше и..отдолу ръжда, скъсани заварки изгнили винкели. Това даже да се облепи по-най добрия начин, все едно се скрива проблема. Санирането би трябвало да обхване констукцията на сградата, ВиК, смяна на ел инсталацията с такава по БДС-трижилна и т.н. Стиропор-накрая. Боята е за красота.
2
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
даже вече се чудя кое е по толям грабеж дали КТБ или санирането *** хората коита се облажиха ги гледате всеки ден по телевизията вместо да са в затвора
1
0
 
29
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
17 000лв. е средната цена за санирано жилище, платено от държавата. Иначе сам, ако си го правиш, излиза към 3 000лв. - да познаем от три пъти има ли картел, далавери и корупция!