Проблемът в АЕЦ "Козлодуй" не бил в ядрената част

Експерт: Подобна повреда не е безобидна
5
Проблемът в АЕЦ "Козлодуй" не бил в ядрената част
Снимка: Булфото, архив

Неизправността в 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", която наложи спирането му за няколко часа, е била в конвенционалната част на блока, а не в ядрената, обяви зам.-директорът на атомната централа Александър Николов пред bTV.

Още по темата
"Генераторът на 6-и блок беше автоматично изключен в 13.50 часа и 4 часа по-късно, в 17.52 часа, направихме паралел на генератора и той заработи в енергийната система на страната. 6-и блок беше изключен след задействане на електрическа защита на генератора", посочи експертът. По думите му веднага са извършени всички необходими проверки и проблемът е отстранен.

Мощностите на реактора са възстановени на 87%, обяви още Николов. Той бе категоричен, че в енергийната система на страната проблем не е имало и не се е наложило да бъде използван студения резерв.

Според експерта по ядрена енергетика Георги Касчиев, повредата, заради която 6-и блок бе изключен за кратко, не е безобидна.

Броят на подобни режими е ограничен за живота на един реактор, всеки такъв режим намалява живота на реактора, уточни експертът. Той разкритикува и липсата на информация за инцидента. "Вчера имаше информация за спирането на блока на страницата на АЕЦ, но нямаше никаква информация на страницата на Министерството на енергетиката и на Агенцията за ядрено регулиране. Това е крайно неправилна политика, най-добре е експертите да излязат и да обяснят", смята Касчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Уран ми дай, уран ми дай,и със плутоний го смеси!Щом готов е експлозива,той ще се самовзриви!
3
0
 
4
 
! Отговори
МръснаМутроКочина преди 4 години
Мутренската групировка ГРОБ умишлено всяка година създава несъществуващи проблеми и си измисля проблеми с реакторите за да може да продават мутрите и техните приближени фирми прескъп ток от ВЕИ на потребители и бизнес и спекулативно да вдигат цената и на борсата Умишлено увеличават и вдигат цените най безобразно без да има какъвто и да е мотив и проблем точно когато слънцето грее най силно в летните месеци.И вместо да изкупуват ток от СОЛАРИ И ВЕЙ на цени от стотинки те грабят народа като за .
2
2
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Кой беше тоя Касчиев? Айде журналята-драскачи у лево!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде се покри Теменужка?