Ликвидират три проблемни мечки в Смолянско

Регистрирани са 20 нападения, а 40 домашни животни са изядени
8 юли 2019 12:37,
40
Ликвидират три проблемни мечки в Смолянско
Снимка: Pixabay

Министерството на земеделието и храните е издало разрешително за отстрел на три проблемни мечки в Смолянско. До дни се очаква то да издаде още едно, съобщи "Дарик".

Още по темата

Мечки тормозят Смолянско, над 10 сигнала за месец

Вече е позволено на Държавното горско стопанство в Славейно да организира ловуването на две мечки, които създават сериозни проблеми на жителите на община Баните.

Нападенията от диви животни в района на общината от началото на годината приблизително са 20, а умъртвените домашни животни са около 40.

„На този етап има издадени разрешителни за отстрел на две мечки на територията на Държавно горско стопанство в Славейно, като и за една на територията на Държавно горско стопанство - Смолян“, коментира инж. Ботьо Арабаджиев - Южноцентрално държавно предприятие - Смолян.

Очаква се и да се получи разрешително са острелването на още една мечка в района на Държавно горско стопанство - Борино. От месеци мечки тормозят жителите на боринското село Буйново. По информация на местните хора там обикалят над 10 мечки.

Предстои организирането на лова
от съответните горски стопанства и евентуалното отстрелване на проблемните мечки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Н.инова,Й.ончева и З.латева
31
0
 
0
 
! Отговори
Велес преди 4 години
.....Ми...То... В чалгария е така.... Ако не са кучета, ще са мечки...Ако не са кучета и мечки, ще са политици....Няма оттърване!!!!!!
30
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 години
В гората винаги ходя въоръжен.Нося 13 заряден 9мм пистолет.Отделно или брадвичка или мачете(или едното или другото).За тези който нямат огнестрелно,в диви райони да носят няколко пиратки от типа биг тайгър.Гърмят много здраво п плашат целия дивеч.Но ако ви изненада мечка,вдигнете ръце и крещете с цяло гърло.
29
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А разрешителни за отстрелване на со-пияци кога, или те от ХЕИ се раздават
28
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А разрешителни за отстрелване на сор-пияци кога или те от ХЕИ се раздават?
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кучетата над 5кг трябва да е с намордник, а половин тонната мецана стръвница ще е свободна. Имам предвид двете мечки в селата Сливка, Гълъбово и Дебеляново от община Баните. Елате и вижте за екология ли става въпрос, или за оцеляване.
26
7
 
6
 
! Отговори
читател преди 4 години
Никоя мечка не издържа звук от 120дец. на която и да е аларма. Подобно нещо с акомулаторчето струва 30-40лв.Изядените домашни животни първо са минали през фурната, после са били изядени...Сего е ред на мечоците да минат от там.
25
1
 
1
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До До 8 стратегЩото тоя мозък е създаден, за да може чиляка да общува с алпите и Тангра. Ако го ползва а друго, вече е отделен въпрос;)))
24
5
 
7
 
! Отговори
Един преди 4 години
Дайте мечките на кучкaрите - да си ги водят вкъщи, да ги "превъзпитават".
23
3
 
2
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До Дядо ВиТочно така. Там на бърчинаса, се поминува с квото земьоса даде, ку не даде, глад! Там, Бойко не дава:))) Тъй си ортувам, там ази;))) Кай вика: тва-онова... Нещо... То хубаво, рукам, *** Бойко не дава;))) Е, те така;)))
22
4
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГЕРБ НАМАЛИ ХРАНАТА ЗА МЕЧКИТЕ В РЕЗЕРВАТИТЕ БИЛО ИЗЛИШЕН РАЗХОД!!1ТОВА СА ПОСЛЕДИЦИТЕ!!!-----ГЕРБ МОРИ НЕ САМО ХОРАТА НО И ЖИВОТНИТЕ !
21
5
 
5
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 4 години
на ловджиите дето ще ги гърмят, предвидени ли са няколко комплекта еднократни пелени?
20
6
 
20
 
! Отговори
Дядо Ви преди 4 години
Пратете еколозите да живеят при мечките, а не да стачкуват на орлов мост - на най здравия бетон. Тези хора дето живеят там в Борино и т.н. са най-големите еколози, защото не са избягали на бетончето стачки да правят, а някак се оправят и живят с каквото дава земята. И бедно живеят. Сега ще оставим тези райони на мечките та да може всички да обичаме природата в София.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сакън, кой ще плаши нелегалните имигранти тогава?
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
52 мечки по витоша-вече не смея да вода децата на разходки
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първото преброяване на мечките е било през 1934 г. - тогава са били около 350. Популацията им непрекъснато нараства - сега са около 1000. По непотвърдена информация мечки са докарвани от Румъния - карпатските мечки са били с по-ценни трофейни качества.Тези, които вече нападат домашни животни, как си представяте да бъдат закарани в зоопаркове? Винаги се е предприемало отстрел на тези животни - колкото и нехуманно да е.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бриджит Бардо ако разбере...
15
3
 
11
 
! Отговори
До 8 стратег преди 4 години
Това е шантава тема която повдигаш.Защо за един килограм живо тегло човек яде толкова много, а в същото време мечките са толкова икономични количество храна за килограм живо тегло спрямо човека.Всъщност човека бие в това отношение всяко друго животно, просто човека има нужда от много много храна, и причината за това е човешкия мозък които е огромен консуматор на енергия. Никое друго животно не може да си позволи такова разхищение на енергия.
14
4
 
12
 
! Отговори
Лисан преди 4 години
По-скоро трябва да бъде изпечена една проблемна тиква в Банкянско.
13
4
 
8
 
! Отговори
До СРАМОТА преди 4 години
Я ми нахвърли няколко варианта как точно се опазва стадо от мечки, без да използваш огнестрелно?