BG здравеопазване: Демографска криза, безпаричие, а управлението?

Лечими ли са проблемите в здравеопазването...
Обновена: 9 юли 2019 21:57 | 9 юли 2019 21:37, Петя Славова
15

На 15 юли министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи визията на новия здравноосигурителен модел. По думите му ще се търси по-специфичен механизъм, който да позволи болниците да функционират нормално, въпреки демографския проблем и липсата на лекари. Ананиев отново увери, че здравни заведения в Северозапада няма да бъдат закривани, въпреки лошото им състояние.

Бившият директор на МБАЛ "Пирогов" доц. Спас Спасков сподели в студиото на "Денят ОN AIR", че е оптимист за българското здравеопазване.

Още по темата

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пък допълни, че и той би желал да вижда нещата така. Двамата обаче реформа в българското здравеопазване не се прави.

"Това, което беше извършено като голяма реформа, е , че на лечебните заведения започна да с заплаща за извършена дейност. Дейността се брои и това създаде напрежение в места, където дейността не е много обемна и малкото работа води до малко приходи", обясни доц. Спас Спасков.

Пред водещия Николай Кръстев д-р Николай Брънзалов обясни, че проблемите в болниците, които се намират в малки населени места, са свързани с липсата на специалисти, защото нямам как пациенти да ходят при тях, когато няма кой да ги лекува.

Но като не ходят при тях, болницата не получава пари и трупа задължения.

"Проблемът с лекарите е и демографски. Тенденцията за миграция се намалява, но все още не е малко. България се оголва от общопрактикуващи лекари", подчерта заместник-председателят на БЛС пред Bulgaria ON AIR.

Двамата коментираха още, че болниците, които са в тежко състояние, могат да бъдат оздравени, но трябва да бъдат управлявани от външни хора, които да са мениджъри за няколко месеца, за да могат да направят необходимите преструктурирания.

По думите им това никога няма да се направи от местната власт или други управляващи, не може да стане и от местните хора, защото на тях им е удобно да има лечебно заведение в близост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Силата преди 4 години
на предложението за частните ЗОК е в това, че там наистина всички които ползват услугите им си плащат вноските. Така там ще има налични пари за лечение. Проблема на НЗОК е че в нея ще останат предимно здравно неосигуряващите се и освен да я прикачат към бюджета не виждам как ще може да платят каквото и да е минимално лечение.
12
0
 
17
 
! Отговори
Здравна каца преди 4 години
Здравеопазването и образованието са социални дейности, превръщането им в търговски води до резултати като евтаназия на малко дете на стойност 14000лв.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До а 9в Америка за счупен крак плащат 50 бона.*** фаснтастика ей! А за вадене на сливица плащаш 160 бона - нали! Ganiolend Sci fi channel??
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Английският брексит е по важен от накакво си там българско здравеопазване. Здравеопазване истинско, качествено, потентно, адекватно и достъпно за всеки един обитател на ***! *** ФОРЕВЪР!
9
1
 
3
 
! Отговори
а преди 4 години
Може и да го е написал някой по-долу, но... в Америка за счупен крак плащат 50 бона. Има какво да се подобри при нас - например по отношение на "лошите" болести - крайно време е държавната здравна застраховка да покрива и тях, но... перспектива.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Редовните лобисти Спас и Стойчо натискат Анани да даде парите на НЗОК на частни застрахователи. Частните застрахователи ще поставят такива условия за лекуване, че народът ще се ужаси. Лъжат, че здравната система не работи. Има конкуренция между здравните заведения, пациентът може да избира. Точно тази конкуренция пречи на лобистите да насочват пациентите към частните си болници. Конкуренцията ще бъде унищожена, ще се въведат здравни пакети, ограничения. Ще храним частните застрахователи.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Лечими ли са проблемите....."Не съм чул за флупостта да има лек но ако някой знае нека каже.Ще му дадем всичките пари на света.П.П. За *** спасение НЯМА.Той и хипер-***.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бл.134 в Зап. паркТи нещо друго ли предлагаш?
5
0
 
22
 
! Отговори
Цървул преди 4 години
Дано Бог да ни опази от българското здравеопазване!
4
6
 
15
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Който няма пари , да мре. И без това сте много....след 2 години на преброяванете едва, едва 5.5 милиона .България на 6 морета
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много противоречия в едно словосъчетание - "българско здравеопазване"!?Виждал съм, ама няма!
2
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я стига с това безпаричие,бе!Живея на 300 метра от личен лекар,който от 5 години не пропуска отпуск в Емирствата,нова къща,2 коли...А даже не е нещо особено като лекар,но при липса на друг..Безпаричието е за пациентите, докторите май не бяха мечтали за този финансов медицински рай,в който заживяха!Да са живи и здрави,но скоро лекарите ще станат повече от болните.
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
частни здравно-застрахователни каси с лична здравна застраховка е решението , това че външни меринджеи щяли да оправят работата са алабализми .