Глоба за 125 лекари заради фалшиви ваксини

Провинените - засечени при извънредна проверка
10 юли 2019 08:39, Петя Славова
32
Глоба за 125 лекари заради фалшиви ваксини
Снимка: архив, Reuters

125 педиатри и общопрактикуващи лекари са глобени от началото на годината досега заради непоставени ваксини на деца, но отчетени по документи като сложени. Провинените са засечени по време на извънредна проверка на регионалните здравни инспекции, след като у нас пламнаха епидемични взривове на морбили. Това съобщиха от Министерството на здравеопазванет, пише "Монитор".

Въпросните лекари са в Софийска област, Кюстендилска, Благоевградска и София – град, които бяха и най-силно засегнати от заразата. Инспекторите са установили, че те не само са издавали бележки за сложена ваксина за записване в училище и в детска градина, но и са ги отчитали, без да са ги направили.

Нарушението е засечено чрез лабораторни тестове на биологичен материал от децата. Така е установено, че в тях на практика няма антитела, каквито би трябвало да има, ако те наистина са били имунизирани.

50 лева е глобата за такова нарушение, при повторно тя скача на 100 лева. Засечени са и 21 служебни лица – директори и медицински сестри в детски градини и училища, които са покривали деца без направени имунизации и са ги записвали в градините и в школата. Глобени са и 6-ма родители, които са отказали децата им да бъдат ваксинирани. Глобите и за тях са по 50 лв. при първо нарушение и по 100 лв. за второ.

Още с регистрирането на първите случаи в страната Министерството на здравеопазването предприе незабавни действия за ограничаване епидемичното разпространение на морбили на територията на страната чрез проверки на регионалните здравни инспекции, обясниха от здравното ведомство. Проверявани са лекарите на деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, като целта е била да се установи дали са били поставени наистина ваксини срещу морбили, паротит и рубеола, допълниха от там.

Още по темата

През миналата година пък регионалните здравни инспекции са издали 112 акта на родители, които не са завели децата си на задължителни имунизации. Това е резултат от общо 16 000 проверки в цялата страна.

Санкциите са общо 5600 лева, глобата за такова нарушение е в размер на 50 лева. Според общопрактикуващи лекари, въпреки активността на т.нар. антиваксъри в социалните мрежи и ожесточените дискусии за или против ваксините, родителите масово водят децата за имунизации.

Един болен от инфекциозно заболяване може да зарази и разболее 95% от хората наоколо ако те не са ваксинирани, коментира необходимостта от ваксините главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев

Показателно е, че при 2 млн. и 200 хил. ваксинации през 2018 г. са съобщени едва 108 нежелани реакции. Повечето от тях са преходни – леко повишаване на температурата, зачервяване и подуване около мястото на убождането с иглата, уточни той.

Едно семейство, противник на ваксините, е завело дело срещу Министерството на здравеопазването заради задължителния имунизационен календар. Родителите обаче са изгубили в съда, съобщиха от здравното ведомство.

За разлика от ситуацията у нас в Сърбия се водят дела срещу 300 семейства, които са пропуснали да заведат децата си за ваксиниране. Глобата там за такъв пропуск се равнява на 300 евро.

В Германия министърът на здравеопазването Йенс Шпан предложи неотдавна да се въведат глоби за родителите на деца в училищна възраст, които не са ваксинирани срещу морбили. Предложението му е санкцията да бъде от 2500 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, в международни единици ги мерят. Вярно, че се налага втора ваксинация при някои ваксини, за да се донапрегне имунитета, но не при всички. Нивата им лесно се доказват.
26
1
 
7
 
! Отговори
Ум умува... преди 4 години
Брех!Че то като имат антитела след първа ваксинация,защо слагат и втора на 12?Антитела на кило ли мерят?
25
6
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
МОЯ БЛИЗКА ПРИ ПОСТАВЯНЕ НА ЕДНА ОТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ВАКСИНИ НА ДЕТЕТО И КОЕТО БЕ ЖИВО И ЗДРАВО ДО МОМЕНТА СЕГА ПРОКЛИНА ДЕНЯ ЗАЩОТО ДЕТЕТО Е УВРЕДЕНО И Е С ДЕТСКИ ПАРАЛИЧ. ЖИВО И ЗДРАВО ДЕТЕ А СЕГА ИНВАЛИД. ОТ ТАЗИ АМПУЛА СА ВАКСИНИРАНИ ТРИ ДЕЦА И ТРИТЕ СА УВРЕДЕНИ. НА КОЙ ДА ВЯРВАШ. КОЙ Е ВИНОВЕН. КАЗАХА, ЧЕ СРОКА НА ВАКСНАТА Е ИЗТЕКЪЛ И ТОВА Е ПРИЧИНАТА. НО ДАЛИ Е ТАКА???
24
2
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
При доста ваксинирани деца е доказано, че не се изграждат антитела. Една от причините е и "кухата" ваксина, само стерилна водичка.
23
13
 
3
 
! Отговори
асдаа преди 4 години
Глоба за лекарите в размер на минимум 3 минимални заплати.Същата глоба и за родителите.Спиране децата от училище/детски градини.При забобяло дете дете с не поставена ваксина да не се намесва здравната каса.Лечението му изцяло за сметка на родителите.Спиране на месечните помощи за деца.Па който иска, нека пак да не слага ваксини...
22
11
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
До Хм!Ама как антиваксърското отроче ще ти зарази детето - нали твоето е ваксинирано? Нали ваксината е чудно магическо средство, което пази детето ти? Какво ти дреме за чуждото дете. Твоето е ваксинирано, как ще ти го зарази? Нещо про-ваксърската логика се губи тука. Май пропагандата ЗА ваксинирането не върви ръка за ръка с много акъл.
21
0
 
0
 
! Отговори
MICHELIN UPTIS преди 4 години
Глоба 2 лв.
20
5
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
И после антивакс мамите ще казват - "то дитету беши ваксинирану *** са разбуля"
19
8
 
16
 
! Отговори
. преди 4 години
Що за глупости? Детето ми е изследвано за коклюш, след поставена ваксина, защото имаше симптоми и с обяснението "Ми тоооо, тя ваксината не винаги хваща, нали знаетеее" И за какво го бодохте тогава?!? Няма отговор. За медицината по цял свят е ясно, че не всички деца изграждат антитела, само за байганьовската не е ясно. Първо да направят Фонд за пострадалите от ваксини като в Германия и да реагират на усложненията от ваксини като по белия свят, и тогава да ми се правят на инспектори. Смешници.
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за глоби?! Той е взел доста повече от 50 лв. от родителя, че му фалшифицирал бележката.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега всички тия актове ще паднат в съда, защото няма как от РЗИ да докажат, че поради особеност на детето /non responder/ или ваксината не са изградени антитела. Т.е. глобите са написани на база на предполагаема причина, а не на доказана такава. Друг е въпроса, дали е искано разрешение да се използват пробите на децата...накрая ми се струва, че поради изключително компетентната работа за службицата, ще им паднат написаните актове, че и отговорност ще им се търси.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте си заглавието, което изобщо не отговаря на статията. Не става дума за ФАЛШИВИ, а за НЕПОСТАВЕНИ ваксини и за документална фалшификация. Евтина сензация търсите!
15
4
 
9
 
! Отговори
Има правда преди 4 години
На бг лекарите и полицаите грам вяра нямам.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ne globa a satvor grugarite ot gerb onaja bkpDabidlova dr uj da varvi ot kadeto e doschla samestva zvetanov tja po kalpava i ot zz
13
1
 
6
 
! Отговори
ksarax преди 4 години
50лв.Хахахахаахахахах
12
22
 
17
 
! Отговори
ALEX преди 4 години
Това е фашизъм в чиста форма. Никой не може да те преследва, затова че отказваш да убиваш детето си умишлено с адска смес от отрови!Събудете се хора! Насъскаха ни един срещу друг и не се усещате! Това е най-голямото престъпление срещу човешкия род!!!!!
11
23
 
24
 
! Отговори
bai_jordan преди 4 години
Никой не може да ме накара да си ваксинирам децата насила. Смятам, че някои от ваксините са опасни за децата ми и отказвам да им бъдат поставяни. А тук врякащите кокошки да не се обаждат защото не знаят какво е детето ти да е увредено следствие от ваксина. Ако си мислите, че една сутрин съм се събудил и съм решил да не поставям повече ваксини на децата си само защото така ми е хрумнало се лъжете. Стигнал съм до този извод по трудният начин!!!
10
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МислещаАко детето иска да ходи на училище с нож или автомат, ще го пуснат ли да се учи ? Ми то така родителите виждат нещата и не могло да им се спре отрочето да се учи !Хайде моля, като има състояние застрашаващо живота и здравето на другите деца, няма как да го пуснем в сградата. Щом родителите се имат за толкова умни от цъкане в мама бр, да си го учат те а на улицата да ходи в надуваема топка за хамстер. Вижданията на тия хора са екзистенциално опасни.
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какви са тези смешни глоби от 50 лв. за лекарите ненаправили и отчели даже ваксинациите като знаем какви са последствията от това...ако глобата е 2500 лв. а не евро дори....едва ли ще посмеят да го направят...даже за такива безобразия трябва да има съд и дори отнемане на лекарски права...
8
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешна държавичка - 50 лева била глобата, направо да се отнемат права за практика !