Мъртвите делфини по морето - по-малко

От началото на годината са регистрирани 38 случая
4
Мъртвите делфини по морето - по-малко
Снимка: архив, БулФото

Намаляват случаите на мъртви делфини по българското крайбрежие на Черно море. Това показват данните на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас и Варна. 
 
От началото на 2019 г. до момента общият брой регистрирани мъртви китоподобни е 38, като сред тези случаи няма такива на умишлено умъртвяване, съобщиха от МОСВ.

За сравнение през същия период на 2015 г. са регистрирани 41 екземпляра, 2016 г. – 150, 2017 г. – 81 , а през 2018 г. – 74 екземпляра.

В Черно море се срещат три вида делфини – обикновен делфин, муткур и афала. Те са защитени видове съгласно българското законодателство, като за тях се забранява обезпокояване, преследване, улавяне, убиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри.

През последните години силно увеличен брой на изхвърлени делфини се наблюдава през летните месеци (с пик през юли 2016 г. и август 2015 г.). Това явление - т.нар. феномен "необичайно смъртно събитие", се наблюдава по същото време по турското крайбрежие на Черно море и по италианското крайбрежие на Йонийско море.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие след получаване на сигнал за мъртъв делфин експертите на РИОСВ извършват проверка на място. По време на проверката се установяват видимите причини за смъртта на бозайника и се снемат биометрични данни. При констатиране на вероятност за човешка намеса като причина за смъртта на екземпляра се уведомяват прокуратурата и органите на МВР.

В останалите случаи РИОСВ уведомява съответната черноморска община, на чиято територия е делфинът, за предприемане на действия съгласно издадено разрешително за разпореждане със защитени видове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
ВД преди 4 години
Делфини не останаха, след някоя и друга година ще почнете да пишете, че вече няма мъртви делфини по плажа.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то и делфини не останаха!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е защото няма хора тази година.
1
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
И туристите са по-малко тази година, явно има връзка.