Държавата ще регулира броя аптеки на глава от населението

Една аптека в София обслужва около 1200-1300 души
11 юли 2019 18:45, Екип на Bloomberg
8
Държавата ще регулира броя аптеки на глава от населението
Снимка: Pixabay

Националната аптечна карта трябва да покаже липсите в страната по отношение на фармацевтично обслужване и достъпа до лекарства на българските граждани. Тя се създава по подобие на Националната здравна карта и не трябва да се приема като "бухалка" и инструмент, който ще ограничи бизнеса. Тя определя минималните потребности от аптечно обслужване и достъп до лекарства на територията на всяка област. Съществуват огромни диспропорции както в различни области, така и в рамките на една и съща. Това коментира проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

В този пакет от промени на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се предлагат в преходни и заключителни разпоредби в още 10-11 закона, отбеляза професор Илко Гетов.

"Има няколко съществени неща: на първо място, това е създаването на Национална аптечна карта. На второ място - текстовете в случай напускане на Великобритания от ЕС. Освен това - използването на лекарства извън одобрените индикации, практикуването на неконвенционални методи, създаването на механизъм за гарантиране на устойчивост на бюджета на Касата, създаване на центрове за превенция на зависимости и наркомании...".

Статистическите данни сочат, че обслужваното население средно от една аптека в страната е 1800-1900 души, докато в Кърджали тези граждани достигат 3000, в София са около 1200-1300, подчерта гостът.

"Един от механизмите, предвидени в закона, е разкриването на филиали. Всяка аптека ще може да разкрива до 2 филиала на територията, на която оперира, работейки на график на седмица не по-малко от 2 пъти по 4 часа".

Денонощното аптечно обслужване дава малък шанс за печеливша подобна дейност, освен това инвестицията е огромна. Трябва да има минимум 4 фармацевти, както и други разходи, изтъкна още професор Гетов.

"Ценообразуването и заплащането на лекарства от НЗОК се предвижда да влезе в закон. Значението на тази промяна е стабилност на закона. От друга страна, законът за лекарствата придобива цялост с тези текстове, гарантира се и механизмът за устойчивост на средствата на НЗОК. Дописват се текстове, които да детайлизират наредбата. Този закон трябва да бъде разделен на два отделни - за лекарствата , а другият - за достъпа до лекарства, и всичките текстове, които касаят национална регулация, да бъдат отделени в самостоятелен закон".

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Еrа ти показателите преди 4 години
Нещо не разбирам. Броят АПТЕКИ НА ГЛАВА от населението ли трябва да се регулира или БРОЯТ НА ХОРАТА, обслужвани от една аптека и параметрите на достъпа??? Защото много населени места са без аптека или пункт и нуждаещите се пътуват по 30-40 километра за едно аспиринче.Защо "ЧЕСТНИТЕ" ни либерално-пазарни "умници" удобно пропускат интереса на клиента, навсякъде. А на грижовната ни държава изобщо не и пука, че си даваме парите. ПАЗАРЪТ РЕГУЛИРАЛ! ТОГАВА ЗАЩО НИ Е ВИСОКО ПЛАТЕНАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ!?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всяка крачка аптекаи фризьорски салон А разлика в цената на лекарсствата е огромна. НЯМА ред НЯМА морал.Само алчност и пълно безразличие.................
4
0
 
4
 
! Отговори
Коко преди 4 години
И какво - ще задържат някой да работи в денонощен режим на загуба ли?
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zeus"но за сметка на това цените са едни надути, евтините лекарства изчезнаха, а лекарите предписват винаги най-скъпото."Когато ти намалят хляба от 1,20лв отново на 0,70лв ще ти намалят и лекарствата. Все пред очите са ви лекарствата а за хляба не съм видял нито един от вас да протестира? Защо? Защото сте лишени от елементална логика и разсъдък.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демек остават само тези на мафията, четете между редивете и помнете че се намирате в Тикволандуя, блатоти на Европа.
1
1
 
15
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Липса на аптеки не съм забелязал да има, но за сметка на това цените са едни надути, евтините лекарства изчезнаха, а лекарите предписват винаги най-скъпото.