Внуче вместо тиган? Сгрешена ли е кампанията срещу демографския срив

Такава кампания не може да повлияе на демографските процеси, смята експерт
11 юли 2019 10:00,
189

Кампанията "Направи го сега" на Движението за национална кауза (ДНК), която иска да насърчи повишаването на раждаемостта у нас, разбуни духовете. Причината е, че сдружението е поставило постери на публични места с меко казано странни послания: "Майка ти ще се зарадва повече на внуче, отколкото на нов тиган", "Селфитата с деца събират повече лайкове",  "Чашка С" на сутиена си по естествен път“...

Още по темата

Кампанията е концептуално сгрешена още в основата си, смята  комуникационният специалист Александър Христов.

„Всъщност мотивацията на хората, искащи да имат деца, е много далеч от това, което кампанията показва. Изключително скептично настроен съм към опитите за повлияване на демографския ръст по подобен начин", коментира Христов.

Идеята на „Направи го сега“ е да насърчава двойки и семейства да създават деца, вместо да отлагат. Тя се стреми към "осезаема ефективност и реални резултати". Авторите на кампанията са привлекли за посланици известни хора от шоу бизнеса и медиите.

На желаещите да участват се обещава Национално кръщене на всички деца, заченати между 1 март и 31 декември 2019 г. Според коментатори в социалните мрежи подходът напомня на масовите сватби на сектата на Муун. Освен това 20 бебета ще бъдат изтеглени с лотария и родителите им ще получат най-необходимото за отглеждането им през първите 12 месеца – дрехи, памперси, храна и козметика.

"Една такава кампания много трудно може да промени нагласата на обществото във връзка с раждаемостта. Това, че тя успя да вдигне шум в публичното пространство, не означава непременно, че е работеща", коментира още Христов.

Относно хумористичния тон в посланията, той отбеляза, че постерите са по-скоро обидни за обществото, отколкото забавни.

„Разбирам създателите, искат да покажат, че да имаш деца не е толкова страшно, но кампанията сравнява децата с материални неща“, заяви Христов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
Georgi Atanasov преди 4 години
Убеждението на Кампанията "Направи го сега" е по-скоро подвеждащо/манипулативно, вместо съгласувано с народа.
160
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дискусията е напълно безсмислена. Който е млад и не е дете на гербав разбойник, да се маха незабавно от тая територия! Трябва да сте напълно побъркани, за да създадете дете тук!И не се заблуждавайте, че нещо ще се промени, аз самият се лъгах така и животът ми мина в мъки и ядове. За протокола-добре образован съм и не съм беден. Но и това не е от особена полза в мафиотска държава.
159
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде и този коментатор поредният политически коректен фанатик. Децата били представяни като обекти....Вие се побъркахте с тази тези глупости, че жените, явно и децата и явно кой ли още не бил представян като обект.
158
4
 
2
 
! Отговори
Еврогей преди 4 години
Мъжката любов е чиста и свята,а вие,плювачи долни сте едни пропаднали хетераст...
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви бяха минималните заплати в периода 1999-а и 2009-а? 66 до 270 лева.Може да кажете - "Ами койт за кот училл", ама ако си на 18 години и тепърва почваш да учиш, това звучеше като някаква извратена шега. Много народ напусна държавата, много народ се отчая и побърка. Нещастните хора не правят много деца. Но има нещо още по-гадно. Предния път, за 10 години МРЗ се качи 4 пъти. Сега, за 10 години, се качи едва 2 пъти. Да очаквам ли, през 2029 МРЗ от 840 лева?
156
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Във всички развити държави го има този ергенски данък. Само че там не се вземат повече пари от неженените и бездетните,а семейните и хората с деца плащат по-малки данъци.". В Дания получаваш по-висок минимален необлагаем доход, ако имаш импотечен заем, или дългове над определена сума. Това означавали, че хората, които притежават жилището си и нямат дългове са с "данък платежоспособен" или неква такава дивотия?
155
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 165Пич, за една шепа хора от червения хайлайф е имало даже и по-високи заплати.Заплатите на повече от 90% от българите по онова време варирахамежду сумите 120-300 лв. месечно. А пенсии имаше и по 60 лв, говоря за трудовите пенсии.
154
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 117Не знам къде и кога си живял, но в България през 1983-89-а, еквивалент на 5000 сегашни лева заплата не е имало.
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 143Моля те, не ми давай САЩ за сравнение, а и не забравяй, че нещата варират от щат на щат. Ако беше толкова добре престъплението, нямаше да имат над 2 милиона души, които по-някакъв начин са свързани с банди и мафии.
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея с децата си на края на света (но 17 километра от средно голям град, дъето имам вода, канализация, ток, че и интернет). Според модерните разбирания, едва ли не сме някаки недоразвити и тормозим децата ... Трябва да ги наблъскаме в малки панелки, в препълнени училища и прочие. За да видят "живот и култура". Това, че ходим на театър поне два пъти в месеца, че посещаваме концерти и че малката обича да рисува, а големият й брат чете по 2 книги ги прави ... Готови за отнемане от социалните.
151
4
 
5
 
! Отговори
Четете бре! преди 4 години
След век-два ще се наложи редуциране на човечеството до 1 милиард, за да не изразходваме повече ресурси отколкото планетата може сама да възстанови. Само така ще оцелее човечеството, няма какво да лицемерим. Ще има стерилизация, а може бии изтребване на някои - естествено, това ще са потомствените тунеядци, от които няма полза, а са само потребители.Освен това, вследствие автоматизацията, работните места ще бъдат около половин милиард.Защо тогава е тази истерия за по-интензивна раждаемост?
150
7
 
0
 
! Отговори
179 преди 4 години
Не е до парите или до стандарта на живот а до мисленето на хората във България. Проблем със демографията имат почти всички Европейски държави. Познавам много българи ,които не искат да имат деца, а преди 40 години първостепенната задача на всеки човек е била да има поколение. На днешна дата във България има и друг важен проблем а именно дисбаланса между половете.
149
0
 
11
 
! Отговори
Продължение преди 4 години
Ромката също раждала трето и нямала сключен граждански брак.На нея дали 600 лв повече от сумата, дадена на българката. Обяснението било "Защото тя е малцинство!"Онази студентка успешно завърши, макар и с икономии и трудности. Вече работи и си отглежда децата заедно с момчето, което още навремето учеше и работеше, за да се издържа.Онази ромката си казвала, че няма дори основно образование и че при тях жените не работели, а си гледали децата. Колко ги гледат не знам, но е ясно на чий гръб ядат.
148
0
 
7
 
! Отговори
До До Нещо неясно? преди 4 години
Не си наясно с някои неща.Ако българката реши да бъде самотна майка, тя наистина ще получава малкопо-високи детски ндбавки, но няма да получи така наречения раздут пакет от социални помощи. Той се полага на онова малцинство.Веднъж вече ви дадох такъв пример тук. По невнимание студентка, дъщеря на мои близки, беше забременяла отново и се оказа майка на три деца. Живее с баща им на сем.начала, както много други младежи. В родилния дом, на съседното легло била ромка на същата възраст. Продължение
147
2
 
5
 
! Отговори
До Dev преди 4 години
Как къде отиват парите ни? Крадат се вече 30 години от управляващите.Прочетох "над" и се поправих, но ме изтриха. Познавам млади хора с три деца и с относително висок доход. За две деца повечето се навиват, но за трето някак си не бързат - особено, ако се мъчат да купят собствен имот за 150-200 хиляди евро или повече. Тогава осъзнават, че заплата под 12000 лева бруто не е голяма заплата.
146
2
 
2
 
! Отговори
Dev преди 4 години
До "До 155 Dev" 156ппц съм написал над но няма значениене това е най-важнотоидеята ми е че дори тези с по-висок доход не се навиват да имат над 2 деца понеже положението в България е злеаз съм навит да ми взимат по 2x тези данъци но се знае къде отиват и за каквонека няма данък за заплати към МРЗ и малко над неяНека с тези пари се поткрепят младите убразовани семействаСега тези пари просто изчезват и всички знаем кой получава помощите
145
0
 
2
 
! Отговори
До 155 Dev преди 4 години
Ако пишеш за България, нещо послъгваш или си се объркал.За да ти удържат в България 1093 лева, трябва заплатата ти да бъде 7200 лева, но максималната осигурителна сума от тази година е 3000 лева, а ти твърдиш, че заплатата ти е под максималната осигурителна сума.При 3000 лева заплата осигуровките и ДОД, които ти удържат от заплатата, са общо 672 лева.
144
3
 
3
 
! Отговори
Dev преди 4 години
У тоя сайт знам че не ни харесвате много ама все пак да се изкажазаплатата ми е над макс. осигурителнаи пак немога да си позволя 3 децакак да стане дами и господа ?трябва ти апартамен за да ги гледаш. 1200+ eur на квадрат ?децки градини йок. да ама частната е 600 лв за 3 деца отиват поне 1500 лв само за товаучилища пак йокспоред фиш-а всеки месец ми одържат 1093 лви къде са тези парикъде са градините и училищата ?
143
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причината за демографската криза е само една и тя се нарича жена!
142
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата идея за насърчаване на раждаемостта в България е сгрешена из основи. Трябва да се насърчават тези дето не раждат, а не да се измислят нови придобивки за тези, които и без тези придобивки раждат по над 10 деца, аккто е от 30 години. Това означава, че трябва да се намаляват данъци и осигуровки за работещите, а не да се раздават пари на етзи дето не работят и са превърнали майчинството в начин на живот на наш гръб.