Внуче вместо тиган? Сгрешена ли е кампанията срещу демографския срив

Такава кампания не може да повлияе на демографските процеси, смята експерт
11 юли 2019 10:00,
189

Кампанията "Направи го сега" на Движението за национална кауза (ДНК), която иска да насърчи повишаването на раждаемостта у нас, разбуни духовете. Причината е, че сдружението е поставило постери на публични места с меко казано странни послания: "Майка ти ще се зарадва повече на внуче, отколкото на нов тиган", "Селфитата с деца събират повече лайкове",  "Чашка С" на сутиена си по естествен път“...

Още по темата

Кампанията е концептуално сгрешена още в основата си, смята  комуникационният специалист Александър Христов.

„Всъщност мотивацията на хората, искащи да имат деца, е много далеч от това, което кампанията показва. Изключително скептично настроен съм към опитите за повлияване на демографския ръст по подобен начин", коментира Христов.

Идеята на „Направи го сега“ е да насърчава двойки и семейства да създават деца, вместо да отлагат. Тя се стреми към "осезаема ефективност и реални резултати". Авторите на кампанията са привлекли за посланици известни хора от шоу бизнеса и медиите.

На желаещите да участват се обещава Национално кръщене на всички деца, заченати между 1 март и 31 декември 2019 г. Според коментатори в социалните мрежи подходът напомня на масовите сватби на сектата на Муун. Освен това 20 бебета ще бъдат изтеглени с лотария и родителите им ще получат най-необходимото за отглеждането им през първите 12 месеца – дрехи, памперси, храна и козметика.

"Една такава кампания много трудно може да промени нагласата на обществото във връзка с раждаемостта. Това, че тя успя да вдигне шум в публичното пространство, не означава непременно, че е работеща", коментира още Христов.

Относно хумористичния тон в посланията, той отбеляза, че постерите са по-скоро обидни за обществото, отколкото забавни.

„Разбирам създателите, искат да покажат, че да имаш деца не е толкова страшно, но кампанията сравнява децата с материални неща“, заяви Христов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
5
 
! Отговори
От 150 преди 4 години
Това означава 900 лева в повече при двама родители с по 2000 лева заплата при три или повече деца, 270-360 лева в повече при едно дете и 630-720 лева в повече при 2 деца.Тка ще се намали и укриването на доходи, което е огромен проблем в България.
140
1
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Дари на ГЕРБ нов член. От ГЕРБ-бебета.
139
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има си просто решение - родителите с деца на тяхна издръжка докато учат до 19-20 годишна възраст, се освобождават на 30-40% от задължителните осигуровки и данъци при едно дете, на 70-80% при две деца и на 100% при 3 или повече деца.
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
148,За ДОД и ДДС - това би било добре.
137
0
 
9
 
! Отговори
Да преди 4 години
още парите да бъдат дадени те вече са взети - справка юнското увеличение на пенсиите, тока и парното. Така че облекчение от данъци да - но реално, а не както веднъж вече се опитаха да го направят - след подаване на декларация някакъв процент от ДОД, който и без друго не е кой-знае какво - просто родителите с деца се освобождават от ДОД и точка. Премахване на ДДС за детски стоки - храна, дрехи, книги. Безплатно раждане и медицински услуги
136
1
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Напротив ,кампанията е в хармония с интелектуалния капацитет на нацията в управленската част.
135
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакай, значи си навит, ако родиш трето дете, да връщаш едни 60 000 лева?
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 144,Програмата стартира още преди поне 3 години. Не знам дали от самото начало са давали 30 000, но със сигурност са давали немалко, отделно облекченията. Да видим, но подобни неща с раздаване на пари винаги водят до потриване на ръце по веригата - детски градини, дрехи, всичко там.Неслучайно в САЩ дават само намаляване на данъци и евентуално ваучери.И Унгария е доста, ама доста по-скъпа от тук.
133
2
 
15
 
! Отговори
Да си кажем направо преди 4 години
Българската държава НЯМА НУЖДА ОТ ТОВА да се раждат деца. Ако такава необходимост беше установена нямаша да е необходимо да платиш за да родиш, да платиш за да лекуват детето ти, да не можеш да му намериш място в детска градина и училище и да плащаш за това и за учебници, помагала, курсове, занимални и т.н. Държавата има нужда от самолети, но не и от пилоти. Тук не се случва нищо от което да не може да се открадне.
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С децата животът на родителите придобива друга стойност. Пожелавам на всички които искат, да го подтигнат
131
0
 
17
 
! Отговори
да преди 4 години
колкото и да се пените по форумите - вече сме в началота на края си - СВЪРШВАМЕ СЕ
130
5
 
3
 
! Отговори
До 142 преди 4 години
Това правило за 30 хиляди евро безлихвен заем бе прието тази година в Унгария.Тепърва ще има резултат.Ако се приложи в България,аз и жената веднага ще се възползваме и ще направим трето дете .Такива като нас са стотици хиляди.
129
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моделът "Орбан", известен по нашите ширини още като "пари на калпак", доведе до това, че миналата година Унгария беше една от десетте най-бързо обезлюдяващи се страни.Подобен модел има ефект, само ако цени и т.н. са фиксирани; подобни държавни благинки пазарът веднага ги прибира (и реално обезсмисля) под една или друга форма.
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 2019 бюджет на МТСП един милиард и четиристотин милиона лв. сещайте се ...
127
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да копират модела Орбан ще има ефект . 30000 ? за трето дете и то само на редовни работещи и данъкоплатци и без задължения към комуналните услуги - ток вода парно.... това е решението
126
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 138.Разбирасе,че си неграмотен толкова си и лекар сигурно убиваш пациентите си герберастки *** с купена диплома.
125
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук освен,че заплатите са мизерни държавата е мизерна много е рискува не става за отглеждане на дете и емигрират младите
124
0
 
1
 
! Отговори
До 130 преди 4 години
Какво работиш търсите ли кадри?
123
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пари е ако един мъж има пари ще има дори и най-еманципираната жена само заради парите .
122
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 130 до пари е има много безработни дето искат деца ама жените не ги поглеждат или работещите за 500 600 лв