Внуче вместо тиган? Сгрешена ли е кампанията срещу демографския срив

Такава кампания не може да повлияе на демографските процеси, смята експерт
11 юли 2019 10:00,
189

Кампанията "Направи го сега" на Движението за национална кауза (ДНК), която иска да насърчи повишаването на раждаемостта у нас, разбуни духовете. Причината е, че сдружението е поставило постери на публични места с меко казано странни послания: "Майка ти ще се зарадва повече на внуче, отколкото на нов тиган", "Селфитата с деца събират повече лайкове",  "Чашка С" на сутиена си по естествен път“...

Още по темата

Кампанията е концептуално сгрешена още в основата си, смята  комуникационният специалист Александър Христов.

„Всъщност мотивацията на хората, искащи да имат деца, е много далеч от това, което кампанията показва. Изключително скептично настроен съм към опитите за повлияване на демографския ръст по подобен начин", коментира Христов.

Идеята на „Направи го сега“ е да насърчава двойки и семейства да създават деца, вместо да отлагат. Тя се стреми към "осезаема ефективност и реални резултати". Авторите на кампанията са привлекли за посланици известни хора от шоу бизнеса и медиите.

На желаещите да участват се обещава Национално кръщене на всички деца, заченати между 1 март и 31 декември 2019 г. Според коментатори в социалните мрежи подходът напомня на масовите сватби на сектата на Муун. Освен това 20 бебета ще бъдат изтеглени с лотария и родителите им ще получат най-необходимото за отглеждането им през първите 12 месеца – дрехи, памперси, храна и козметика.

"Една такава кампания много трудно може да промени нагласата на обществото във връзка с раждаемостта. Това, че тя успя да вдигне шум в публичното пространство, не означава непременно, че е работеща", коментира още Христов.

Относно хумористичния тон в посланията, той отбеляза, че постерите са по-скоро обидни за обществото, отколкото забавни.

„Разбирам създателите, искат да покажат, че да имаш деца не е толкова страшно, но кампанията сравнява децата с материални неща“, заяви Христов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
2
 
! Отговори
До анонимен 129 преди 4 години
Явно говориш за себе си
120
11
 
4
 
! Отговори
Драго преди 4 години
До 128 - не е до пари, до разум е. Е на, аз земам чисто 3500лв. Въпреки това, за нищо на света не бих искал да имам дете - много разправия и проблеми си е. Нема нужда - и така си имам достатъчно проблеми.
119
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пари е разбирасе ако си безработен или работиш за 500 лв как ще гледаш дете .Но ако имаш добра заплата в хиляди е друго
118
13
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
не е до пари,,за българката ,.... децата не са важни,,не са особена ценност,,,еманципация,,да стане шефка,,,кариери,,,забавления-аборти ,,и до таммеждувременно станала на 40 и забравила да се омъжи,,,а за деца-ха ха,,,тя трябва да се докаже в кариерата....дамайната им на децата,,,
117
11
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Честно казано, личното ми мнение е че от деца файда няма - само разходи, утрепват ти пълноценното съществуване (никакво време не остава за теб самия) и ти съсипват кариерата. И най-вече - няма полза от тях (ако си на село, поне може да ги впрегнеш да работят). И накрая, за благодарност, като остарееш (ако си извадил лошия късмет да си още жив) те бутват в старчески дом и забравят, че съществуваш. Вместо това, предпочитам да си купя една хубава кола - ем ше си върша работата с нея, ем и работата.
116
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
200 лева тогава няма как да са 4000 сегашни.. С 200 навремето ти трябваха 3 такива заплати за пералня Перла 04.
115
1
 
12
 
! Отговори
Andrej преди 4 години
На детски и помощи само маргиналите и *** разчитат. Айде стига сме ги хрантутили. Никакви помощи. Само данъчни облекчения за работещите. И ранното раждане е прототия. Първо трябва да поработиш, да дадеш на системата и да понатрупаш опит и после да правиш деца и да ги гледаш, вместо да чакаш на останалите да те хрантутяз, защото си се размножил.
114
0
 
10
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
На 100%сгрешена.И сега има български майки,интелигентни жени с по три деца.Но държавата не подпомага българките.Има се само някакво право на 1 път безплатно пътуване с автобус и влак.Плащаш си билетите но не се знае дали държавата ще ги плати.Не дай си Боже да останеш сама с 3 деца или бащата да се махне.Започва непосилна борба с прокуратура,съдилища и всичко зависи от благоволението на бившия.Закона не те защитава.Ай сектир на Иван и Андрей.Да дойдат да ме питат пък тогава да правят пропаганд
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето може би не знаете, но след 1989 година имаше един дълъг период, когато нямаше бременни българки по улиците. Тогава в София десетина години подред не видях нито една бременна българка. По-късно, чак когато вече нямаше накъде, станаха на по 40 години, а нямаха деца, много от тях родиха едно дете, но много и не успяха - късно беше. Това е поколението от бума на раждаемостта през 70-те години, което след 1990 навлезе в детеродна възраст.
112
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално 500 1000 лв това са 250 500 евро с тая заплата само наема не може да се плати трябва да е поне 2000 3000 евро нето минималната за да има раждаемост
111
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между 1983 и 1989 години средната заплата в България е между 200 и 275 лева, което отговаря приблизително на заплата от 4000-5500 лева сега. Тогава заплатите бяха ниски, а сега някой с 2000-3000 лева заплата твърди, че има висока заплата! Тогава деца все пак се раждаха, но след 1989 година българите спряха да раждат, турците имат по около 3 деца, а едни други имат по над 10 деца. Очевадно е, че мерките за раждаемостта трябва да са насочени към изравняване на раждаемостта при различните етноси.
110
12
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
,,...българката не ражда..това е,,,въртят очите,,аборти,,но,,,най-много едно бебе,,това е пичовеаман,,,еманципация,,женски кариери,,,и до там,,,някоя изневяра,,,и ....так...не е до пари....още майките им объркват главите,,на момичетата в БГ
109
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте ревали, че ви стигат парите, балъци. Преди 30 години парите ви ги даваше държавата, сега ви ги дава частника. Като не ви харесват - напускаш, търсиш нова работа. Като не можеш да си намериш нова работа или млъкваш и се примиряваш или си даваш малко зор да придобиеш нови качества, а не само да мрънкаш по цял ден с кафе и цигара в ръка. Що аз не получавам 600-700 нето не знам! Инвеститори бягат от липса на работна ръка, а нашата "работна ръка" чака на готово.
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента от заплатите ни за осигуровка за Общо заболяване и майчинство държавата събира над 1 милиард лева на година. Децата, които се раждат са около 62 хиляди годишно, т.е. по над 16 хиляди лева на дете. Къде са ни парите?
107
6
 
7
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Дъвчете едни и същи глупости... Докато очакват да гледаш дете с 37лв.детски...и заплати по 600 - 700 нето... Хората ще бягат... Без да се обръщат!Не съм създал дете - да слугува на оядени *** като ***... Гергов и Бенчо..Ако не ви е поне жал и срам за вашите - отгледайте ги слуги у нас!Откраднете им бъдещето!
106
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тире и запетайка няма да сложа заради държавата дето кара всички да емигрират
105
2
 
5
 
! Отговори
До 111 преди 4 години
Слага се тире - 400-700 лева. Просто е.
104
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да няма дискриминация спрямо никой, трябва да се спрат детски и всякакви други помощи. Вместо тях, намаление на данъци и осигуровки според децата.
103
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 110 колкото и да се натягаш запетайка няма да сложа не ти ли е ясно 400 700 и толкова
102
1
 
10
 
! Отговори
До 108 преди 4 години
Няма разлика. И при двата случая резултат е един и същ.Дали на 1000 лева ще то сложа данък общ доход от 10% и 10% ергенски данък, ако нямаш деца или от данък 20% ще ти опростя 10 пункта, защото имаш деца, резултата е един и същ. Затова се прави семейно подоходно облагане и нещата си идват на мястото.