Внуче вместо тиган? Сгрешена ли е кампанията срещу демографския срив

Такава кампания не може да повлияе на демографските процеси, смята експерт
11 юли 2019 10:00,
189

Кампанията "Направи го сега" на Движението за национална кауза (ДНК), която иска да насърчи повишаването на раждаемостта у нас, разбуни духовете. Причината е, че сдружението е поставило постери на публични места с меко казано странни послания: "Майка ти ще се зарадва повече на внуче, отколкото на нов тиган", "Селфитата с деца събират повече лайкове",  "Чашка С" на сутиена си по естествен път“...

Още по темата

Кампанията е концептуално сгрешена още в основата си, смята  комуникационният специалист Александър Христов.

„Всъщност мотивацията на хората, искащи да имат деца, е много далеч от това, което кампанията показва. Изключително скептично настроен съм към опитите за повлияване на демографския ръст по подобен начин", коментира Христов.

Идеята на „Направи го сега“ е да насърчава двойки и семейства да създават деца, вместо да отлагат. Тя се стреми към "осезаема ефективност и реални резултати". Авторите на кампанията са привлекли за посланици известни хора от шоу бизнеса и медиите.

На желаещите да участват се обещава Национално кръщене на всички деца, заченати между 1 март и 31 декември 2019 г. Според коментатори в социалните мрежи подходът напомня на масовите сватби на сектата на Муун. Освен това 20 бебета ще бъдат изтеглени с лотария и родителите им ще получат най-необходимото за отглеждането им през първите 12 месеца – дрехи, памперси, храна и козметика.

"Една такава кампания много трудно може да промени нагласата на обществото във връзка с раждаемостта. Това, че тя успя да вдигне шум в публичното пространство, не означава непременно, че е работеща", коментира още Христов.

Относно хумористичния тон в посланията, той отбеляза, че постерите са по-скоро обидни за обществото, отколкото забавни.

„Разбирам създателите, искат да покажат, че да имаш деца не е толкова страшно, но кампанията сравнява децата с материални неща“, заяви Христов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
12
 
! Отговори
До 58 преди 4 години
Абе, ти фиш за заплата виждал ли си? Я разгледай. Имаш удръжка на пари за майчинство. Всички работещи българи я имат във фиша си. Задължителна е и я плащат и мъже, и жени. Я обясни сега , държавата защо краде тези пари, спирайки достъпа до тях на съществената част от онези, които са ги ПЛАТИЛИ от ДЖОБА СИ? От къде на къде ще плащам за майчинство от заплатата си, а няма да получавам такова от държавата? По коя тро-лска логика?
60
2
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До 43"ОК почнаха се свободните съчинения. Защо в Испания раждаемостта е 1.33 средно на една жена, а в България е 1.53 ?".....Може и да е по-висок коефициента в Испания, но хвърли едно око в родилното - от 10 бебета, 8 са***. При 50% от първолаците българският език не е майчин - и това според официалната статистика. На нацията са нужни качествени хора, а не бъдещи *** и маргинали.
59
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно, че всяка кампания е полезна.Полезна е смислената кампания.Отиваш утре в някое ромско гето и им казваш, че за новородено ще взимат 1000 лева. Точно след година ще имаш яка раждаемост, ама какво от това? Ще имаш поредната безсмислена бройка хора.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква национална кауза, какви пет лева? Не е ли ясно, че шоумените си правят доходна реклама? Точно те ли ще го решават този проблем. Това се решава с целенасочена държавна политика, след обстоен анализ и конкретни мерки. Дори и реториката е извратена: "осезаема ефективност и реални резултати", като на проект, финансиран от евросредства.
57
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Похвално е,че има такава кампания, въпреки някои нейни грешки. Държавата е неразривно единство от територия, народ и власт. Едно от трите да го няма и я няма България, но тази азбучна истина е далече от разбирането на нашите псевдо интелектуалци, витаещи в облаци от объркани теории и заблуди. Да припомням ли,че след завземането на Косово от Албания сърбите казваха,че албанците не ги победили с пушка, а со. Сръбското семейството има по 2 деца, а средното албанско по 4. След 15г.
56
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославДа въпроса е принципен, но същевременно е дълбоко комплаксарски и лицемерен. Дето си е ваше, не е на държавата, щом имате средства, както ти твърдиш, защо ламтиш за социални помощи? А за моето финансово състояние не се притеснявай, не аз не съм тръгнал да прося пари от обществото.
55
10
 
0
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
А аз ти давам пример, че условията в Испания не са по-добри и това се подвърждава от сухата безпристрастна статистика. Да не говорим, че това българско семейство е напълно измислено от комплексарското съзнание на поредния неудачник, на който държавата му е виновна за всичко.
54
11
 
3
 
! Отговори
Един преди 4 години
До тоя с пеленгаторите от видеото: Чиче, на тоя етап всяка кампания, която доведе дори до едно дете повече, е успешна кампания. Не та знам що си такъв гaзиран хeйтър, сигурно те огрява по-рядко и от Халеевата комета. Явно има различни мнения по въпроса, но моето е правилното. Вслушай се в него - очевидно си способен да слушаш (и да ловиш сателитна телевизия).
53
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До АнонименРадвам се, че сте ни разбрали правилно!
52
13
 
8
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Напротив това е една от малкото кампании които повдигат истински важните проблеми пред нашето общество, а именно демографския срив. Пилеене на обществени средства и енергия са гей-, феминистки-, кучкарски-, екоталбански- и т.н. кампании. Основната причина за демографския срив се крие в главата ти и в тази кампания се опитва да промени именно това, да разчупи насадения стереопит, че децата са тежест, ненужен ангажимент, че те носят само проблеми. Най-лесно е да се отрича и нищоправи.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, то хубаво държавата да гледа детето и всичко да му е безплатно, ама айде на бас, че ромите веднага ще се накачат на тая далавера.
50
4
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
Кампанията е тъ-па, какво толкова има да го мислим и да го формулираме. Има тъ-п и интелигентен начин да кажеш нещата. Този е тъ-п.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 41Той даде за пример българско семейство, което тук е можело да си позволи само едно дете, а в Испания условията са били по-добри, затова са родили още няколко.При нас по-високият коефициент знаеш на кои се дължи. Те не могат да бъдат пример за подражание. Дори напротив, вредни са, на нас вредят и ни ощетяват.
48
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тая раждаемост и циркове. Който иска деца и може да си ги гледа си прави, който не - здраве да е!Никой не е длъжен на никого.Пък за кампанията - лайкове, тиг,ани сутиен....само *** опусуми като тия могат да измислят подобни щуротии. Откраднаха малко обществени или европейски пари и разлаха кучетата. Толкова.Ей ся отивам да се размножавам щото не ми достигат лаковете в Инстаграм и съм депресирана, а и сутиена ми не е голям!размер размер!
47
0
 
10
 
! Отговори
мимоходом преди 4 години
Вместо тези смешни кампании, гълтащи немалко пари, да се въведе СЕМЕЙНОТО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ - единствено тогава ще бъдат облекчени РАБОТЕЩИТЕ и с образование родители!И няма нужда от детски надбавки, които в крайна сметка са унизителни и несправедливи с въведения много нисък праг на доход на базата на брутна работна заплата.Останалото е приказки "от пусто в празно".Явно обаче, никога няма да го въведат. Интересното е, че никой от политиците не го предлага, дори на етап обсъждане.
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославЧовекът, който спори с теб, вероятно не е прочел всичките ти коментари или ги е чал под диагонал.Напълно те подкрепям. В нашата държава, кой знае защо, трябва да се чувстваме виновни и дори да ни наказват заради това, че имаме образование, работим и съвестно си гледаме децата с отговорност за бъдещето им.
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 25Добре, но след като мъжът ми не може сам с неговата заплата да издържа семейството, тогава как аз да си остана у дома и да родя още няколко деца?Вкъщи е нужна и моята заплата. Тя е доста добра, защото преди да се омъжа, много съм учила. И въпреки това финансите стигат само за горе-долу приличен живот на семейство с едно дете. Нали трябва да помагаме и на майките си, за да не мизерстват. Борим се с живота, а не се глезим, нито сме развели байрак като мъже-плейбои.
44
2
 
21
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До АнонименПриятелю, с майката сме магистри по образование, не сме плиткоумни, не пушим и не пием. Пари имаме да си гледаме детето. За да го имаме, сме се финансирали с толкова колкото ти може и да не си виждал на куп. Въпроса е принципен. Защо майката да не взема полагаемо майчинство а Ромите да се пукат от помощи. Твърде плиткоумно и плоско мислиш ти и се излагаш, едвали имаш и деца.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Не плюем срещу самата идея да се подобри положението, а срещу конкретната кампания, която се изразява в пилеене на средства и социална енергия, при това по безвкусен начин и без всякакъв положителен ефект. Не са идентифицирани основните причини за ниската раждаемост и не са избрани правилните послания. Цялата организация мяза на долнопробен цирк.
42
4
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
ОК почнаха се свободните съчинения. Защо в Испания раждаемостта е 1.33 средно на една жена, а в България е 1.53 ?