Топим се по-бързо: След 80 години българите под 4 милиона

Песимистичната прогноза - на Евростат
12 юли 2019 09:05, Петя Славова
355

 

За една година българите са намалели с 50 000 души, а причините са добре познати. Те са свързани с намаляващата раждаемост, високата смъртност в страната, емиграцията. Сънародниците ни над 65 години са близо милион и половина. Това е близо с 470 000 повече от младите, което поставя България на едно от челните места по застаряващо население.

"Младите, а и не само младите напускат страната, затова че заплатите, доходите и условията на работа са в минус за нас, откъдето и да било другаде в ЕС.", отбелязва  Пламен Димитров от КНСБ.

Запазва се тенденцията и за неравномерното разпределение на населението в териториален план, което се концентрира в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Това води до големи различия в качеството на живот, в доходите, условията за работа и образование.

След 80 години населението на България ще е под 4 милиона души. Стряскащата прогноза е на Евростат.
 
През 2018 г. населението на страната ни е малко под 7 милиона. Както в Европа, така и в България, населението ще става все по-възрастно в следващите години, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Анализът на Евростат отчита, че младите българи у нас на възраст под 15 години през миналата година са едва 14 на 100 от населението или 996 хиляди. Над 60 процента от хората са до 64 години, а една пета от населението е над 65 години.

България попада в черната статистика на държавите, които ще загубят най-голям процент от населението си. Очакванията са след две години в страната да живеят малко над 6 милиона души.

Прогнозите на Евростат са, че сегашното население от 7 млн. души ще се свие до 5 млн. през 2050 г. Разбивката по градове показва, че през 2080 година жителите на областните градове ще намалеят почти наполовина.
Единствено в София-град е възможно увеличаване на населението, и то с по-малко от 100 хиляди души.


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Илия Буревестников,
Стига вече с тия конспирации, че сте смешни. Нали това правителство ние го избираме, или за това не мислиш? Само глупости са ви в главите и все някой трябва да е виновен, сигурно и до 1018 г. ще стигнете.
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
очаква се и тези 4 милиона да работят само в чистота :)
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ТHE Патриот
Мдаааа, за да идеш до Петрич открит лист, а за да минеш границата то не бяха проверки, то не бяха интервюта на колеги и съседи за да докажеш, че си благонадежден и няма да избягаш, то не бяха чудесии. То и сега да върнеш насила българите от чужбина и да ги "заключиш" в България и сега ще сме 9-10 млн.
11
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Топим се защото всеки ходи където си иска. Трябва като едно време да не се пускат хората в чужбина и ще се оправят нещата.
10
3
 
26
 
! Отговори
Право на информация преди 11 месеца
1. Моля, от всички тези цифри да бъде приспаднат процентът на ромското население.
2. Демографските данни да бъдат съпоставени с такива за работните места. Колко ще бъдат те след 80 години?
3. Чак след това да пресметнем дали за всички български граждани, желаещи да работят, ще има работни места?
4. А колко ще са след 80 г. внуците на днешните хрантутници, които нито учат, нито работят и са наточили зъби цял живот да са на соц.помощи?
5. Изводът? Да му мислят хрантутниците! Вечно ли ще ги търпят?
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Азъ
Хубавите неща се случват само за шепа кръвопийци дето са непрекъснато на екран. Според вас това не е ли истината ? Това е жалката истина и стига сте залъгвали хората ,защото България е на изчезване точно заради лошотиите а не от добро бягат хората и мрат като мухи !Даже малко се говори за българското неравенство и геноцид над народа !
8
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имам чувството, че тази статия я чета всеки ден.
7
5
 
33
 
! Отговори
Илия Буревестников преди 11 месеца
Така ... А искате ли в такъв случай да си припомним за "приятно разсеяните" и "забравилите" какво гласи НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ "ПЛАНЪТ РАН" , а ?!?! - Според нея, по план българите трябвало да се стопят до 5 милиона, тъй
като за толкова души стигат ресурсите в страната.
Воденето на мнима социална политика от правителството, която да поддържа
мизерно нисък стандарт и така хората сами да се изселят от родината си. Това е само част от ПРОЕКТА "РАН" .... Как мислите ... Дали се изпълнява , а ?!?
6
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И накрая тук ще има само политици, ромове, ИТ-та (че вечно се хвалят колко много пари взимали и какъв висок стандарт имали) и някой друг пенсионер, които ще оцелява с парите, които му пращат децата и внуците от чужбина. Направо чудна държава!
5
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато дойде БСП на власт ще спрем да се топим
4
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хората бягат ,кой както може през глава щом е в трудоспособна възраст бяга , а пенсионерита мрат като мухи защото тук СТАБИЛНОСТТА И ПРОЗРАЧНОСТТА на Герб вече не се трае. Тази ЛАКОМИЯ НА ВСИЧКИ ВЛАСТИМАЩИ -30 ГОДИНИ НЕ СТИГНАХА ДА Я НАСИТИМ ! Народа не издържа на наглостта и лакомията на всички политици !
3
12
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кви 80 години ве брат? България до 2050 ще е в историята.
2
17
 
40
 
! Отговори
Азъ преди 11 месеца
Еб..........на медия сте Вие.Не Ви ли омръзна през 3 седмици да пишете едно и също.От началото на годината до сега поне 6-7 пъти сте писали тази статия.Еми само като говорите за това то хората се психясват.Дайте нещо положително.Това си го знаем.Пишете че сме 2 милиона и млъкнете.Ненаситни сте за глупости.В страната стават и хубави неща.Пишете за тях.Ама Вие сте си ограничена медия която бълва само глупави теми и коментарите са ужас.На това ли Ви учат в университета или за това Ви плащат?
1
15
 
54
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 11 месеца
България при Бай Тошо 9 милиона българия при Бай Тиква 6 милиона !Светлото транс-атланическо бъдеще се оказа чист геноцид!