Топим се по-бързо: След 80 години българите под 4 милиона

Песимистичната прогноза - на Евростат
12 юли 2019 09:05, Петя Славова
355

 

За една година българите са намалели с 50 000 души, а причините са добре познати. Те са свързани с намаляващата раждаемост, високата смъртност в страната, емиграцията. Сънародниците ни над 65 години са близо милион и половина. Това е близо с 470 000 повече от младите, което поставя България на едно от челните места по застаряващо население.

"Младите, а и не само младите напускат страната, затова че заплатите, доходите и условията на работа са в минус за нас, откъдето и да било другаде в ЕС.", отбелязва  Пламен Димитров от КНСБ.

Запазва се тенденцията и за неравномерното разпределение на населението в териториален план, което се концентрира в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Това води до големи различия в качеството на живот, в доходите, условията за работа и образование.

След 80 години населението на България ще е под 4 милиона души. Стряскащата прогноза е на Евростат.
 
През 2018 г. населението на страната ни е малко под 7 милиона. Както в Европа, така и в България, населението ще става все по-възрастно в следващите години, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Анализът на Евростат отчита, че младите българи у нас на възраст под 15 години през миналата година са едва 14 на 100 от населението или 996 хиляди. Над 60 процента от хората са до 64 години, а една пета от населението е над 65 години.

България попада в черната статистика на държавите, които ще загубят най-голям процент от населението си. Очакванията са след две години в страната да живеят малко над 6 милиона души.

Прогнозите на Евростат са, че сегашното население от 7 млн. души ще се свие до 5 млн. през 2050 г. Разбивката по градове показва, че през 2080 година жителите на областните градове ще намалеят почти наполовина.
Единствено в София-град е възможно увеличаване на населението, и то с по-малко от 100 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то и днес чрез раздути социални пакети и посредством гарантиране на безнаказаност, се създават условия за развъждане на едни и за демонстративно вилнеене по традициите на тяхната култура.
258
6
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 254 преди 4 години
Така е в естествените условия.+В природата оцелява физически по-силният и онзис по-добър имунитет, в човешкото общество оцелява и напредвапо-умният, инициативният, съобразителният.Но у нас естественият ход на развитието отдавна беше стопиран и заменен с осакатяващ експеримент. 45 г. се слагаха пречки пред интелигентните, мислещите, предприемчивите и чрез измислени привилегии тласкаха напред и поставяха по-високо в йерархията негодните, примитивните.Днес берем плодовете на това безумие.
257
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 274Опростачаването на върхушката не е от днес. Започнало е преди повече от 70 години.А още по-рано, пишейки за периода между двете световни войни, един автор е отбелязал, че у нас към политиката се насочват най-калпавите младежи, които или нямат качества, за да вършат нещо полезно, или ги мързи.
256
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 277Колко сте прав ! И днес има достойни българи ,обаче нямат лакти ,юмруци да се бутат и дори и не желаят да са заедно с 90% от нашите окаляни, оваляни в материалният свят политици. В една среща на Н.Хайтов с известният Марко Семов преди да умре е казал : Отивам си от този свят с кеф ,защото не искам да гледам как България загива ! С това той е казал ВСИЧКО ,което днес не се разбирара от 90 % случайните хора попаднали на върха в бълг. политика ! Жалко ! Затова народа не иска да гла
255
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви след 80 години! То сега е под 4 милиона
254
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България като дух вече умря живее само физически .Днес у нас всеки шофъор ,пожарникар ,овчар иска да стане началник ,защото там заплатите са необяснимо огромни за хала на България ,но липсват ВОДАЧИ ,ЛИПСВАТ ВИЗИОНЕРИ,БЪЛГАРИ за България. Това опрастачване което започна първо по върховете наложи опростачването на цялата нация и да си говорим и обръщаме днес едни към друг с думата брато....Какво падение само...
253
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука няколко мангаломаймуняци с неясен ориенталски произход от сутрин до вечер бълват срещу Русия и накрая изплюват камъчето говорейки за "майка Турция", "автномия на Делиормана" и как Османската империя ни била родина. А блейките от редакцията на "Днес" си мислят, че това е гласът на ***. Време е прокуратурата да се заинтересува от тая пропаганда срещу целостта н страната ни, На змията трябва да се смачква главата докато е малка.
252
0
 
14
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До САМО ФАКТИ. Статията май не е за бъдещето на Русия, а за нашето. Или пак Русия ти е виновна че нямаш деца, а ромите имат по 5, минимум.
251
1
 
21
 
! Отговори
Любомир Иванов преди 4 години
Освен заплатите, доходите и условията за работа, на първо място може би следва да се поставят и условията за живот- а те са трагични- едноличен авторитарен режим, значително по- лош от социалиЪма. Управлява ни мафия! И аз бих напуснал страната, която толкова много обичам, но съм вече на години!Но на народа, или поне на една част от него, явно му харесва!
250
1
 
14
 
! Отговори
глад и мизерия преди 4 години
До АнонименКаква работа ни предлагате тук, та да стоим
249
0
 
4
 
! Отговори
предателството преди 4 години
До 2323- разузнат противник е наполовина победен, а предаден - нацяло!В голямото приятелство се крие предателството! ДОВЕРИЕ-НИКОМУ!!!!!!!Пазете се от приятели!- Там се крие змия!
248
1
 
8
 
! Отговори
българче преди 4 години
До тенчо-да се наричам първа радост е за мене!Българче в чужбина! - двойна радост е за мене!
247
5
 
3
 
! Отговори
ВОДКА И ПОДВИЗИ преди 4 години
До САМО ФАКТИСамо това му дай на руснака!
246
4
 
10
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
От 7 м, Българите сте около 4...
245
13
 
7
 
! Отговори
САМО ФАКТИ преди 4 години
русия няма бъдеще
244
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е да спреш да пиеш на работа кутевото и да приемеш факта че Крушевската ще ви ореже още МНОГО минималните заплати и пак ще губи и губи ......избори
243
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е за Вартоломеева нощ срещу гербавите!
242
6
 
15
 
! Отговори
тенчо преди 4 години
истинските българи са в чужбина а в българия се пръкна ново население щиптъри
241
10
 
18
 
! Отговори
Орнитолог преди 4 години
Лоша новина, много лоша! Това значи че светът трябва да търпи още цели 80 години тази *** проклета българска?!No fucking way!!Процесът трябва да се ускори чрез процедура, наречена "с правата лопата по дзуурлата крива!"
240
9
 
6
 
! Отговори
У Чен дзен преди 4 години
Няма да изчезнат българите.Те ще останат в резерватите и после в паметта на човечеството.Има експериментирана технология