Топим се по-бързо: След 80 години българите под 4 милиона

Песимистичната прогноза - на Евростат
12 юли 2019 09:05, Петя Славова
355

 

За една година българите са намалели с 50 000 души, а причините са добре познати. Те са свързани с намаляващата раждаемост, високата смъртност в страната, емиграцията. Сънародниците ни над 65 години са близо милион и половина. Това е близо с 470 000 повече от младите, което поставя България на едно от челните места по застаряващо население.

"Младите, а и не само младите напускат страната, затова че заплатите, доходите и условията на работа са в минус за нас, откъдето и да било другаде в ЕС.", отбелязва  Пламен Димитров от КНСБ.

Запазва се тенденцията и за неравномерното разпределение на населението в териториален план, което се концентрира в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Това води до големи различия в качеството на живот, в доходите, условията за работа и образование.

След 80 години населението на България ще е под 4 милиона души. Стряскащата прогноза е на Евростат.
 
През 2018 г. населението на страната ни е малко под 7 милиона. Както в Европа, така и в България, населението ще става все по-възрастно в следващите години, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Анализът на Евростат отчита, че младите българи у нас на възраст под 15 години през миналата година са едва 14 на 100 от населението или 996 хиляди. Над 60 процента от хората са до 64 години, а една пета от населението е над 65 години.

България попада в черната статистика на държавите, които ще загубят най-голям процент от населението си. Очакванията са след две години в страната да живеят малко над 6 милиона души.

Прогнозите на Евростат са, че сегашното население от 7 млн. души ще се свие до 5 млн. през 2050 г. Разбивката по градове показва, че през 2080 година жителите на областните градове ще намалеят почти наполовина.
Единствено в София-град е възможно увеличаване на населението, и то с по-малко от 100 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
2
 
15
 
! Отговори
Хъш преди 4 години
Територията се продава. Само това непродадено От родината осатава
238
3
 
13
 
! Отговори
План Ът преди 4 години
Ран Ът
237
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природата го е измислила - силните оцеляват. Като сме тъпо племе ще си понасяме последствията
236
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И КАКВО Е ПРЕДВИДЕНО ДА ПРАВЯТ С ТЕРИТОРИЯТА?
235
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНяма пари в икономиката, а работната ръка е ненужна.
234
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и въпреки недостига на работна ръка, който ще става все по-голям...заплатите не растат и дори ни хвалят по света с "евтината работна ръка"...уникално
233
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина е без бъдеще и съответно застрашен вид от изчезване.
232
1
 
28
 
! Отговори
уникално преди 4 години
Бг е световен феномен по още един показател-обикновено раждаемостта е по-ниска в по-развитите страни, с високи доходи и богато население(по различни причини като семейно планиране, еманципация на жените и тн), тук обаче имаме огромна маса от населението, която живее с африкански доходи-средно 6-7 евро на ден максимум, и въпреки това...отрицателен прираст!!
231
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нигърс го хоум 239"По добре България малка и с Ф-16 отколкото германия голема и с не.ри!"България е малка откъм българско население за сметка на ромското, лоша работа, много лоша!
230
5
 
14
 
! Отговори
Кенгуру расист преди 4 години
Бе тя именно щот не се вълнува от цвета на кожата затва и в Африка тия с големия буй мрът кат мухи и само финансовите подаяния към Африка с ваксини и хапчета ги подържат живи досега да са измрели.Белите жени нищо не могат да твърдят щот са с мозък на пиле.Как бялата жена ще потвърди факта че Китай са над милярд па са с малки пушки.Бялата жена трябва да си знае мястото да пере чисти глади и да мълчи.
229
3
 
12
 
! Отговори
До бул преди 4 години
И още - закръглени финландки от малките им градчета, норвежки от горната част на Норвегия, може и чехкини от прованса им, полякини, ама да са от село, че да не са феминистки. Селски бели жени - здрави и на.пра.щяли, с все още жив инстинкт за майчинство.
228
4
 
26
 
! Отговори
бул преди 4 години
Ницше казва, че трябва да си взимаме жени от друга народност. Младите българки не стават за друго освен да си правят селфита с патешки физиономии и да си снимат ястията в ресторантите. Братя българи взимайте си туркини, рускини, азиатки, традиционни жени.
227
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тово рищ П. ще оправи всичко и той ще спаси и Бг!
226
21
 
5
 
! Отговори
Граф преди 4 години
Българската машина работи по-добре от всякога.Малко компактно население бо.луците са вън мият клозети на Запад.Тука скоро ще се карат от Порше 911 ГТ3 нагоре висок стандарт малко одръжки за социални след като ***.галете бъдат изритани към Дуисбург заедно с другата ***.По-качествена природа и въздух за дишане.
225
6
 
8
 
! Отговори
до 239 преди 4 години
Черните имат големи "пищови" и правят правят бебета (белите жени това могат да го потвърдяд). И когато става въпрос за бебета - количеството е далеч по-важно от качеството. закона на природата е - едно парче земя принадлежи на този който се размножава най-бързо, и прородата не се вълнува от цвета на кожата.
224
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ай ай ай завода на фолксвоген в турцияникой не бръсне народ дето се оставя да го управляват тъ.пи прод.ажницидраги европуйци- за ония от брюксел не чините и пукната пара
223
11
 
6
 
! Отговори
Нигърс го хоум преди 4 години
По добре България малка и с Ф-16 отколкото германия голема и с не.ри!
222
5
 
6
 
! Отговори
Баирбудала преди 4 години
Ни Япония щем непрекъснато цунамита ни Швейцария пълно с албанци.Те тука ке умрем.
221
1
 
28
 
! Отговори
Държавата Лай...рия! преди 4 години
Вече сме държава от ЕС без въздушна линейка. Пълна клоака!
220
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Японец 233Трябва да направим референдум за да видим на кой да обявим война, Япония или Швейцария! Нека бъдем област от тях!