Топим се по-бързо: След 80 години българите под 4 милиона

Песимистичната прогноза - на Евростат
12 юли 2019 09:05, Петя Славова
355

 

За една година българите са намалели с 50 000 души, а причините са добре познати. Те са свързани с намаляващата раждаемост, високата смъртност в страната, емиграцията. Сънародниците ни над 65 години са близо милион и половина. Това е близо с 470 000 повече от младите, което поставя България на едно от челните места по застаряващо население.

"Младите, а и не само младите напускат страната, затова че заплатите, доходите и условията на работа са в минус за нас, откъдето и да било другаде в ЕС.", отбелязва  Пламен Димитров от КНСБ.

Запазва се тенденцията и за неравномерното разпределение на населението в териториален план, което се концентрира в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Това води до големи различия в качеството на живот, в доходите, условията за работа и образование.

След 80 години населението на България ще е под 4 милиона души. Стряскащата прогноза е на Евростат.
 
През 2018 г. населението на страната ни е малко под 7 милиона. Както в Европа, така и в България, населението ще става все по-възрастно в следващите години, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Анализът на Евростат отчита, че младите българи у нас на възраст под 15 години през миналата година са едва 14 на 100 от населението или 996 хиляди. Над 60 процента от хората са до 64 години, а една пета от населението е над 65 години.

България попада в черната статистика на държавите, които ще загубят най-голям процент от населението си. Очакванията са след две години в страната да живеят малко над 6 милиона души.

Прогнозите на Евростат са, че сегашното население от 7 млн. души ще се свие до 5 млн. през 2050 г. Разбивката по градове показва, че през 2080 година жителите на областните градове ще намалеят почти наполовина.
Единствено в София-град е възможно увеличаване на населението, и то с по-малко от 100 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
10
 
! Отговори
Пришълецът преди 4 години
В тая статистика предвиждате ли жертвите от болестите? Огледай те се какво реално се случва.Уж познати и тривиални но все по трудно лечими. И бумът на по редките и лоши болести.
218
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
насажданото разделение и омраза от "българския елит" води до непоносимост към държавата.
217
1
 
19
 
! Отговори
Японец преди 4 години
Япония барабар с целата им икономика Тошиба Мошиба Тайота и тн се топят па ние ли.Те ледовете се топят па квон остава за нас.
216
0
 
22
 
! Отговори
Яко Димов преди 4 години
Я да се ометем още тая година.Последния да плаща сметката за ф16 примерно.
215
8
 
7
 
! Отговори
Нигърс го хоум преди 4 години
Нищо не приключваме парковете пълни с деца.По малко но по-качествени бели хора не е нужно да сме 100 милиона.България става рай.*** ще се изнесат със скапаните си трошки и няма да замърсяват.По-малко хора по-висок стандарт ще се карат само нови коли.А ромеите и те бягат на Запад.Да са им честити поздрави на Юростат само аборти и геьове им желаем.
214
1
 
22
 
! Отговори
Живитемъртви преди 4 години
Смятайте за 30г. Приключваме тотално защото Процесът е геометрична прогресия.И вятърът ще гони хартийки пепел и торбички по безлюдните пустингтадски асвалтирани булеварди и магистрали .тук там ще прибягва плъх или бездомен пес.
213
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромите са мнозинство и се увеличават а българите малцинство и няма да останат и малцинство намаляват емигрират ще емигрират до последния
212
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има 3 4 милиона население два или половина или три и половина милиона са роми другото българи
211
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 4 години
А бе тия Евростат не бяха ли първите насърчаващи гейбраковете абортите мигрантите и незнам си още кво.Кво са се загрижили да гледат как Германия се топи че заводите им без работници са аут ние тука заводи и без тва нямаме.
210
6
 
5
 
! Отговори
Нигърс го хоум преди 4 години
ИСтината е че въпреки разбитите пътища тротоари бездмони кучета мутри и така нататък.Масово бели европейци се заселват в България.В големите градове на Запад бели хора са почти единствено туристите.Става страшно там до десетилетие пенсионните и здравните им системи ще загинат!
209
1
 
10
 
! Отговори
Нигърс го хоум преди 4 години
Лъжат за да бутат тука мигранти.*** те мигрантите пак седят седят па фанат и се изнесат.Расизъм в най-примитивна форма му е макята.Да заминават Париж Берлин Лондон ги чакат!
208
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В държавата живеят 4 милиона от тия 4 милиона три и половина са роми
207
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак цензура роми исках да кажа
206
0
 
6
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ преди 4 години
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ..... СЛЕД ГРОБ !!!!!!
205
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес етнически войни няма и затова въпроса с етническите чистки се ръководи вече от жените. Истамбулска констипенция. Немкинята заложи на черно.
204
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Чудесно ще е ! Само 3-4 милиона стигат , ако бъдем свободни от р.о.м.и, които ще са заминали за Западна Европа! Урааа! Чудесна новина, само че ако може да стане по-бързо, плийз! Може ли??? Хората да се разхождат из парковете с една или две бели рожби и да няма кой да ги смущава? не ме разбирайте погрешно, не мразя онова п.л.еме , там ще се грижат добре за тях , а българският народ ще пребъде по - светъл, по- строен и по- умен. Бъдете оптимисти!
203
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат.Понеже взимат 10 ст. на преброен гражданин.Лъжат. 3 млн. са в Бг. 3.7 млн диаспора.
202
2
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Според моите изчисления след 80 г. българските граждани ще са около 1 млн. души !Българите намаляват годишно средно с 100 000 та дори и повече , в това число са емиграцията и смъртността , деца се раждат много малко !
201
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖРЕБЕЦНяма план а има наведен народ ,народ натикан в миша дупка ,обеззверен народ останал без капка надежда ,че може да се направи вече нещо у нас....Лакомията на бълг. политическа класа разказа играта на този народец....
200
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСамо партийно зависими хора ,*** и близачи са доволни у нас. Няма честен българин да е доволен. Тук имаш шанс само бандитите ,крадците ромите и родата около политиците и кръвопийците бизнесмени !