Производителите на кайсии не могат да продадат продукцията си

В Силистренско се оплакват, че няма нормален пазар за този плод
Обновена: 14 юли 2019 16:19 | 14 юли 2019 16:18,
61



Кампанията по прибирането на кайсиите е в разгара си. В Силистренско обаче въпреки сравнително добрата реколта, стопаните не могат да продадат продукцията. И са застрашени от сериозни финансови загуби.

Най-големият проблем за производителите на кайсии от Силистренско е липсата на нормален пазар за този плод. През последните години като търговци се утвърждават румънски прекупвачи, съобщава Bulgaria ON AIR.

Цени от 60-70, дори 80 стотинки са под себестойността на добрата и здрава кайсия. А малко наранения или с петна плод, вместо да отива за сокове или нектари, се изкупува за 20-25 стотинки. Но за ракия.

Другият проблем за стопаните от Силистренско е конкуренцията на българския пазар с добре субсидираната гръцка кайсия.

През последните години все по-трудно се намират и берачи. Това допълва съвсем нерадостната картина на производството на кайсии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По - хубави от силистренските кайсии НЯМА ! Но от собственик с малко декари , който ги бере с фамилията и няма чужди работници ! От големи производители качество НЯМА !
45
1
 
2
 
! Отговори
Ss преди 4 години
Лъжат кайсии под 1лев няма а за ракията ги продават 40 до 60 а и тази кайсия от клипа е зелен *** с извиние питате откъде знам ами и аз гледам кайсии но под 1.50 не сме продавали
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Аз 35Да не би в Гърция и Турция берачите да получават същото заплащане като у нас? Или транспорта от там да е по-евтин. Или техните фермери да работят на същата печалба като нашите? Та гръцки и турски плодове да са на една цена с българските?
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44така е гат си умен сам си гир порадаваш за 3-4 лева килото аз клентел имам затуй чи *** боли имаш или немаш пари
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
баси скапана даржавичка имам май а
41
3
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
в софия хубави кайсии няма. Има зелени и кисели, твърди и безвкусни кайсии, не знам от къде са се взели, но и 1 лев е много за такива. Та хубаво си имат кайсии в Силистра, обаче не става така, да си стоиш и да си чакаш да се случи чудото и някой да дойде да ти ги купи по 2-3лв килото няма как да стане. 2-3лв в силистра значи 6-7 в софия.
40
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румъния изнася за Молдова, от там за Русия заобикаляйки ембаргото. Гърците и те правят подобни номера. Само нашите политици дето се правят на по-святи от папата си цакат собствения народ.
39
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2"ами продавайте ги на пазарите в софия по 1.50, и ще направите оборот." ами *** ти се пробвай. Аз ще седя с хронометъра, да видя ще минат ли 20 минути преди да дойдат "едни хора" да ти кажат че ако до 10 минути не си отидеш, после няма да можеш да ходиш...
38
1
 
31
 
! Отговори
Аман от глупости преди 4 години
Стига с тези дивотии.Нашата стока сама става не конкурентно способна.Защо македонските дини в пограничните райони са по евтини от нашите.Те не са в ЕС и не получават субсидии.Докарват ги през границата и пак са по евтини.У нас много мутри се наредиха по веригата и цените се надуха безбожно.Затова ще фалират зеленчуко производителите.Едно време хранехме Европа , а сега стана обратно.
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На пазара няма как плодът хем да е здрав, хем да е сочен. Сочен е, ако е добре узрял. Но ако е добре узрял, или сам пада от дървото и ще има натъртено, или при пренос в голяма щайга ще се натърти, или ако мине ден-два без хладилник почва да губи вид. Освен това плодовете не зреят едновременно, но едрите производители нямат друга възможност освен да ги берат едновременно. Затова ги берат леко зелени. Иначе у дома от собствено дърво могат да се берат ( и събират) идеални плодове поне половин месец
36
4
 
19
 
! Отговори
:):) преди 4 години
пак ли Путин и Русия са виновни че пишман демократите разпиляха селското ни стопанство....Върнаха ни във времето на Белчо и Сивушка
35
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ни би по главата да си унищожаваме консервните комбинати? Къде са хладилните камери? Сушилни? Искат да няма затворен цикъл, всеки по веригата отделен.
34
2
 
19
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Брала съм кайсии и си е ад.Вървете берете и тогава ще ви я продават по 20стотинки..
33
2
 
22
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Големите вериги, които не искат родно производство, а само проявяват мнима загриженост това искат. Борсата за плодове и зеленчуци, които все още ги има и те ще артисат. Борят се за 5 лева повече днес, като фалират родните производители, а след няколко години като всичко влиза директно от чужбина и те ще артисат. И така с най-плодородната земя ще ходим гладни понеже сме втората най-интелигентна нация в света... та толкова...
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свободен пазар => дъмпинг на цените докато нашите производители фалират и след това внос на *** на високи цени. Цяла Европа плюе Тръмп с неговите мерки за ограничаване на свободната търговия. Ама Тръмп може да се окаже накрая прав и ние да сме будалите. И още по-жалкото е, че ние вече като членка на ЕС нямаме и право на избор. Каквото ни кажат, това правим иначе критика и санкции.
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът не ще кайсии . Има си .
30
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На пазара ги държаха на висока цена и като станаха на каша ,бре ами сега.
29
3
 
25
 
! Отговори
силистренец преди 4 години
като ги не щат цели, ще отидат за ракияракията се харчи здраво
28
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е по- субсидирана гръцката значи трябва да е с квота. Вкарват 20 тона и това е. А то сега сме свалили гащите и бате само пърха с крилца послушкото... абе един мъж с топки не остана
27
1
 
11
 
! Отговори
кайсиева преди 4 години
Юруш на кайсиите.