Производителите на кайсии не могат да продадат продукцията си

В Силистренско се оплакват, че няма нормален пазар за този плод
Обновена: 14 юли 2019 16:19 | 14 юли 2019 16:18, Василия Пейчева
60

6394 гледания   |  Още видео


Кампанията по прибирането на кайсиите е в разгара си. В Силистренско обаче въпреки сравнително добрата реколта, стопаните не могат да продадат продукцията. И са застрашени от сериозни финансови загуби.

Най-големият проблем за производителите на кайсии от Силистренско е липсата на нормален пазар за този плод. През последните години като търговци се утвърждават румънски прекупвачи, съобщава Bulgaria ON AIR.

Цени от 60-70, дори 80 стотинки са под себестойността на добрата и здрава кайсия. А малко наранения или с петна плод, вместо да отива за сокове или нектари, се изкупува за 20-25 стотинки. Но за ракия.

Другият проблем за стопаните от Силистренско е конкуренцията на българския пазар с добре субсидираната гръцка кайсия.

През последните години все по-трудно се намират и берачи. Това допълва съвсем нерадостната картина на производството на кайсии.


60
Още от Страната
От понеделник: Дъждовете ще спират, но остава хладно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дашана,колеги кви стотинки бе тук в Пловдивско кайсия хубаво под 1,80,няма а за ракия пък никаква няма къде са тия 20,30. Или 59,60 стотинки кеде са тия йайсии
49
0
 
0
 
! Отговори
Ss преди 17 часа
Лъжат кайсии под 1лев няма а за ракията ги продават 40 до 60 а и тази кайсия от клипа е зелен *** с извиние питате откъде знам ами и аз гледам кайсии но под 1.50 не сме продавали
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Аз 35

Да не би в Гърция и Турция берачите да получават същото заплащане като у нас? Или транспорта от там да е по-евтин. Или техните фермери да работят на същата печалба като нашите? Та гръцки и турски плодове да са на една цена с българските?
47
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 44

така е гат си умен сам си гир порадаваш за 3-4 лева килото аз клентел имам затуй чи ма боли имаш или немаш пари
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
баси скапана даржавичка имам май а
45
2
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 1 ден
в софия хубави кайсии няма. Има зелени и кисели, твърди и безвкусни кайсии, не знам от къде са се взели, но и 1 лев е много за такива. Та хубаво си имат кайсии в Силистра, обаче не става така, да си стоиш и да си чакаш да се случи чудото и някой да дойде да ти ги купи по 2-3лв килото няма как да стане. 2-3лв в силистра значи 6-7 в софия.
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Търговците ги изкопуват по 70-80 стотинки кило,пък ги продават по 3-4 лева кило.Бой по търговците му е майката.Ама Държавата,до колкото я има,спи.А после всички се питат къде са българските плодове и зеленчуци и защо са толкова скъпи по частните пазари.
43
0
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 1 ден
АКО НЕ ПРАВЕТЕ ОГНЕНА ВОДА.-ТОВА НЕ СЕ РАЗВАЛЯ.
42
1
 
12
 
! Отговори
SHEFA преди 1 ден
КАТО ИМАТ ТОНОВЕ ПРОДУКЦИЯ-ЩО НЕ ОТВОРЯТ ЕДНО ХАЛЕ И ДА КОНСЕРВИРАТ ПРОДУКЦИЯТА?-АКО ИМА НА ПАЗАРА БЪЛГАРСКИ КОМПОТ ИЛИ СЛАДКО ОТ КАЙСИЯ-С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ СИ КУПЯ.
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Румъния изнася за Молдова, от там за Русия заобикаляйки ембаргото. Гърците и те правят подобни номера. Само нашите политици дето се правят на по-святи от папата си цакат собствения народ.
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 2
"ами продавайте ги на пазарите в софия по 1.50, и ще направите оборот."

ами иди ти се пробвай. Аз ще седя с хронометъра, да видя ще минат ли 20 минути преди да дойдат "едни хора" да ти кажат че ако до 10 минути не си отидеш, после няма да можеш да ходиш...
39
0
 
29
 
! Отговори
Аман от глупости преди 1 ден
Стига с тези дивотии.Нашата стока сама става не конкурентно способна.Защо македонските дини в пограничните райони са по евтини от нашите.Те не са в ЕС и не получават субсидии.Докарват ги през границата и пак са по евтини.У нас много мутри се наредиха по веригата и цените се надуха безбожно.Затова ще фалират зеленчуко производителите.Едно време хранехме Европа , а сега стана обратно.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На пазара няма как плодът хем да е здрав, хем да е сочен. Сочен е, ако е добре узрял. Но ако е добре узрял, или сам пада от дървото и ще има натъртено, или при пренос в голяма щайга ще се натърти, или ако мине ден-два без хладилник почва да губи вид. Освен това плодовете не зреят едновременно, но едрите производители нямат друга възможност освен да ги берат едновременно. Затова ги берат леко зелени. Иначе у дома от собствено дърво могат да се берат ( и събират) идеални плодове поне половин месец
37
3
 
16
 
! Отговори
:):) преди 1 ден
пак ли Путин и Русия са виновни че пишман демократите разпиляха селското ни стопанство
....Върнаха ни във времето на Белчо и Сивушка
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Кой ни би по главата да си унищожаваме консервните комбинати?
Къде са хладилните камери? Сушилни?
Искат да няма затворен цикъл, всеки по веригата отделен.
35
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 1 ден
Брала съм кайсии и си е ад.Вървете берете и тогава ще ви я продават по 20стотинки..
34
1
 
19
 
! Отговори
Цецо Мен преди 1 ден
Големите вериги, които не искат родно производство, а само проявяват мнима загриженост това искат. Борсата за плодове и зеленчуци, които все още ги има и те ще артисат. Борят се за 5 лева повече днес, като фалират родните производители, а след няколко години като всичко влиза директно от чужбина и те ще артисат. И така с най-плодородната земя ще ходим гладни понеже сме “втората най-интелигентна нация в света”... та толкова...
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Свободен пазар => дъмпинг на цените докато нашите производители фалират и след това внос на *** на високи цени.
Цяла Европа плюе Тръмп с неговите мерки за ограничаване на свободната търговия. Ама Тръмп може да се окаже накрая прав и ние да сме будалите. И още по-жалкото е, че ние вече като членка на ЕС нямаме и право на избор. Каквото ни кажат, това правим иначе критика и санкции.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Българинът не ще кайсии . Има си .
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На пазара ги държаха на висока цена и като станаха на каша ,бре ами сега.