Производителите на кайсии не могат да продадат продукцията си

В Силистренско се оплакват, че няма нормален пазар за този плод
Обновена: 14 юли 2019 16:19 | 14 юли 2019 16:18,
61



Кампанията по прибирането на кайсиите е в разгара си. В Силистренско обаче въпреки сравнително добрата реколта, стопаните не могат да продадат продукцията. И са застрашени от сериозни финансови загуби.

Най-големият проблем за производителите на кайсии от Силистренско е липсата на нормален пазар за този плод. През последните години като търговци се утвърждават румънски прекупвачи, съобщава Bulgaria ON AIR.

Цени от 60-70, дори 80 стотинки са под себестойността на добрата и здрава кайсия. А малко наранения или с петна плод, вместо да отива за сокове или нектари, се изкупува за 20-25 стотинки. Но за ракия.

Другият проблем за стопаните от Силистренско е конкуренцията на българския пазар с добре субсидираната гръцка кайсия.

През последните години все по-трудно се намират и берачи. Това допълва съвсем нерадостната картина на производството на кайсии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Мога да купя 5 кила по 2 лева килото. Пращайте с опция преглед и тест и 20% отстъпка от цената на доставката.
5
10
 
23
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
За Бога Братя Не Купувайте! Само Така Мутрите Ще Се Научат!!
4
4
 
41
 
! Отговори
Силистра преди 4 години
Специално за берачите - от 2 години берат *** работници, щото българин за толкоз пари вече не се лъже. Освен това от т.н. кооперации се опитват с трици да ловят маймуни и да забогатеят за 2 месеца. Няма балъци вече.
3
4
 
54
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Елате на пазарите във Варна. Цената не пада под 3 лв. Не узрява дебелата кратуна на българския производител. обединявайте се, правете кооперации и продавайте директно в градовете, без посредници. Разбира се държавата и общините трябва да направят първата крачка за разбиване на мафиотските структури по борсите и т.н. "общински пазари".
2
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами продавайте ги на пазарите в софия по 1.50, и ще направите оборот.
1
8
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
И нашият Фантом се продава трудно на българския пазар. 1. Българите са бедни и не могат да си го позволят.2. Конкуренцията на трилъчевата звезда, която се продава на цена, по-ниска от тази на Фантома.Ваши: Ролс-Ройс