Бузлуджа - свещено място, но дали само за БКП или за всички българи?

Обследването на "чинията" преди реставрацията ще отнеме до една година
126
Бузлуджа - свещено място, но дали само за БКП или за всички българи?
Снимка: Reuters, архив

Бузлуджа е свещено място за всички българи, смята авторът на "чинията" на върха Георги Стоилов, който ще е консултант на реставрацията на момумента, която се финансира от американската фондация "Гети"

"Там са водени битки векове наред. Там е загинал Хаджи Димитър. Това е едно от светите места на България", коментира Стоилов пред bTV.

Още по темата
Той призна, че първоначално проектът за Дом паметник на БКП на Бузлуджа е  бил по-различен.

"Имаше кръг, но нямаше помещение. Беше един кръг във въздуха на шест опори, а в средата имаше пилон накрая с петолъчка", разказа Георги Стоилов.

От славното минало на монумента вече не е останало нищо и той от години тъне в разруха.

Това скоро може  да се промени, след като "Гети"отпусна безвъзмездно финансиране от 185 000 долара, за да се изготви план за реставриране.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа.

Осем години, 6000 работници, 3000 тона стомана, 70 000 тона бетон и 15 милиона лева са били необходими, за да се построи най-големият идеологически монумент в България. Издигнат е по инициатива на Българската комунистическа партия по повод нейния 90-годишен юбилей. Повече от 30 години обаче "домът" на БКП тъне в разруха.

Днес от мозайката, белия мрамор и образите на Маркс, Енгелс, Ленин, Георги Димитров и Тодор Живков е останал само спомен. Именно мозайките са една от причините за любопитството на туристите. Простират се на площ от около 1000 кв. м. Освен че са силно увредени, към днешна дата те са и недостъпни. В монумента не може да се влиза от съображения за сигурност.

Дискообразната сграда и кулата към нея ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за да бъде преценен най-подходящият подход при консервацията, а също и по какъв начин може отново да влезе в обществена употреба", пишат от "Гети".

Работата по проекта ще се извърши от екип от утвърдени български и чуждестранни учени.

"Набелязали сме основните елементи на една бъдеща експертиза, която прилича на медицинско изследване. Тя стартира с оглед, след това с проверка и изследване на всички вложени материали, водоснабдяване и канализация. След това на базата на теоретични изследвания се правят заключения. Подготвя се техническо задание за изготвяне на инвестиционен проект за възстановяване на сградата", обясни проф. д-р Иван Марков, директор на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Обследването на монумента ще отнеме между шест месеца и една година, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последно "фило" или "фобски" хахаааааа
100
2
 
5
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Там се крили жалките руски агенти и правели антиБългарски партийки,които да борят русофилофобския "режим" на Стамболов а тази чутура,която е издигната там няма нищо общо с великите герои Хаджи Димитър и Стефан Караджа!
99
4
 
16
 
! Отговори
Оня с коня преди 4 години
Свещено, свещено, но и прокълнато. На това място е зачената престъпната партия БКП/БСП провела геноцид над собствения си народ.
98
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение на 105Най-страшното, с което "комунизЪма" ще остане в историята е не толкова факта, че ни върна поне стотина години назад в икономически и социален аспект, а че тотално съсипа МОРАЛА на народа.По простащината и наглостта ще ги познаете.
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение на 104Идеята беше - тия, учените роби, да вървят с наведена от сиромашия и страх главица да намерят някоя и друга изтървана пара на тротоара - важното е да не надигат глава!И сега, уж "комунизма" си бил отишъл - хайде де!Тъкмо "привилегированата" работническа класа, която дори не работеше в яловите им заводчета на държавни дотации, реве жално за някогашния мързел, кражбички и привилегии, врещи по соц-носталгията, "революции", "анархия" и осквернява исконните ценности на българите.
96
3
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 95 преди 4 години
Ами... мозайките ги влече на куково лято. Ще ви се някой да ви реставрира безплатно ликовете на демоните Димитров Маркс и т.н. изогрфисани там горе на това хубаво място... времето добре се грижи като ги изтрива!Ако някой го влече нещо, то е безумието на идеята за бетоновата чиния на върха на тази хубава планина. Символ на простотията на режима.
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение на 103През 1975 г. всички висшисти - лекари, инженери, учители, взимаха по 155 лв. по заповед на БКП, а всеки член на работническата класа - по 300 лв.; през 1980 г. висшистите взимаха по 175 лв., "работниците" - по 400.Тук не са включени тия с "вишуто" от Рабфака, дечица на "активни борци", партийни "парашутисти" и "подводничари", от "малцинствата" и прочие ц..вули, които неизменно оглавяваха де-що им падне до върховете на властта.
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение на 101И тъкмо тъпканите отвсякъде от "работническо-селската" привилегирована класа кой знае как и въпреки всичко, се оказваха автентичната интелигенция на нацията (за разлика от "вишуто" на Рабфака, Партийната школа и "учените" *** в Москва и Ленинград).Разликата беше огромна - тия с "вишуто" ставаха началници на "неблагонадеждната интелигенция", която изнасяше всичко на гърба си - все някой трябваше да работи, нали?
93
1
 
2
 
! Отговори
До 100 преди 4 години
В унисон със състоянието на България по - скоро
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 69Нямало било българин без "комунист" в рода си - глупости! Вярно е, че от 4-500 "ятаци" през 1944 г. докъм Нова година и малко след това станаха 20 000, после пък каква стана тая -"активните борци" се размножаваха се чрез пъпкуване по-чевръсто от римляни, и така, с всичките им привилегии - до четвърто коляно.А стотици хиляди, набедени за "врагове на народната власт", наследници на безразборно избитите от и дори без позорния "Народен" съд си караха до четвърто поколение в калта.
91
1
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Прекрасно място за кебапчета и бира.А състоянието на паметника е в унисон със състоянието на БСП.
90
4
 
12
 
! Отговори
безпартиен преди 4 години
Бих събрал всички от БКП да я ремонтират и там да живеят докрая на дните си!Ще им осигуря режим на тока и водата,само един стационарен телефон за всички,по килограм сирене и две бутилки олио,килограм захар и 10 килограма брашно на месец и всеки да си меси и пече хляб.И работа по 6 дни в седмицата по 12 часа дневно.Който иска - по половин декар за лично ползване да плодове и зеленчуци.Ще им направя вноска за автомобил който при късмет ще получат след 15 години!За да видят как живяхме тогава!
89
13
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Аз бих предложил и да върнем комунизма (за голямо съжаление - без другаря Живков, вечна му памет) - без това от километри е видно, че в много отношения живота тогава беше по-добър, по-качествен и по-спокоен.
88
8
 
14
 
! Отговори
Уфолог преди 4 години
Чинията на Бузлуджа е доказателства, че комунистите не са хора.
87
2
 
4
 
! Отговори
Пурко преди 4 години
Настоявам чинията на Бузлуджа да стане хотел !!!
86
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не разбирам каква е тая местна съпротива да се възстанови паметника. Той е собственост на всички нас. Редовно оглавява западните класации заради архитектурата, а това, което най-ги влече са комунистическите мозайки и символика. В момента в това състояние го посещават нон стоп. Западните туристи са готови да плащат за да го посещават ако бъде оправен.
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проекта за ремонт за чинията е защитван и от бесепари и от гербери,но никой не дава пари за реставрация.Стоят и чакат да паднат парите отгоре.А може да се спечелят и върнат парите с билетчета и други дейности.
84
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гърция и Турция всяко камъче го обявяват за артефакт,а тука всичко направено преди се руши.Като че ли живота ни започва от днешната власт.Некадърници,не знаят дори как да печелят от туризъм.
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои си правят бизнес от чинията водейки чужди туристи,без да дават стотинка за реставрация "Задъжаха японски алпинисти край рушащия с монумент на връх Бузлуджа"https://youtube/watch?v=QCSuJkQ4d-w
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се,че е за всички българи.Нали от народа са събрани парите за чинията.Но днешната власт бяга от реставрацията и като дявол от тамян.Сакън да не ги помислят за комунисти.Но иначе са си комунисти от както се помнятНищо,че се пребоядисаха.