Франкфурт на Одер: Градът без чужденци, но после дойдоха бежанците

Новодошлите се приемат със смесени чувства от местните
Обновена: 20 юли 2019 21:21 | 20 юли 2019 21:20,
77
Франкфурт на Одер: Градът без чужденци, но после дойдоха бежанците
Снимка: Washignton post

Недоскоро идеята, че сирийка с хиджаб, която говори немски с чужд акцент, би могла да работи в една от най-чувствителните за германците институции, а именно - да преподава на деца, би била немислима във Франкфурт на Одер.

В продължение на десетилетия единствените чужденци в града са поляците, които живеят на отсрещния бряг на калната река Одер. За разлика от добре познатия Франкфурт, финансовата столица на Германия, по-малкият му брат на река Одер е с основно германско население. Повод за гордост сред много от тях.

Всичко това се променя през 2015 г., когато Ангела Меркел заяви паметното "Ние ще се справим" и отвори границите на страната за хиляди мигранти.

Още по темата

Новодошлите трябва да се заселят някъде и рано или късно идват и във Франкфурт на Одер и местните трябва да свикнат с промяната, която поляризира Европа.

За някои местни, включително лидерите на града, мигрантите идват като спасителна клечка след десетилетия обезлюдяване. Градът е загубил близо една трета от населението си след като ГДР спира да съществува след 1990 г. Останалото население бързо застарява и смъртните случаи са повече от ражданията.

"Без мигрантите няма да можем да ревитализираме Франкфурт", обяснява пред Вашингтон пост 35-годишният кмет левичар Рене Вилке. Според него 1400-те новодошли са успели да ревитализират града.

За други обаче новодошлите са последната капка в чашата на и без друго задъхващия се град.

"Ще стигнем до момент, в който закона и реда ще са премахнати", казва 52-годишният полицай Вилко Мьолер, който е начело на местната фракция на "Алтернатива за Германия". "Всички ние се молим за решение на бежанската криза", казва той.

За повечето местни обаче настроенията към новодошлите са в сивата зона. Всички взаимоотношения с новодошлите са вид тест - дали Франкфурт на Одер иска да бъде мултикултурен или предпочита времената, когато всички са били от една и съща раса, религиозна и етническа принадлежност.

Не беше мечтата ми

За Маджид Безад, 29-годишен афганистанец, който е работил като преводач за германската армия в родината си преди да избяга, да дойде в този малък град не е била мечтата му.

"Ако ме бяха питали къде искам да отида, щях да кажа Берлин или Хамбург. Германецът, който ми даде виза за Франфкурт ми каза: "Поне може да си купиш евтини цигари там", обяснява афганистанецът.

В този Франкфурт, стара комунистическа крепост, дори и за 60 000-те хиляди души местно население, е мистерия защо някой би избрал техния град.

Малко бежанци са го избрали. Въпреки че Германия е била крайната им цел, те се озовават тук в резултат на декрет, според който новодошлите трябва да бъдат разпределени на места в страната с малко имигранти.

Първата зима на Маджид била доста трудна. Градът наистина бил безопасен, доста сериозна разлика спрямо ситуацията в Афганистан, но за него било трудно да се ориентира с градския транспорт и не много германци искали да се сприятелят с него.

"Ausländer" - "Чужденец!", викали по него. Това не били същите германци, с които той е работил в Афганистан.

"Германия е най-добрата страна в Европа - икономиката, образованието, всичко", казва той.

"Никога не съм мислел, че в Германия ще има расисти - хора, които не харесват бежанци", казва той.

Толкова много проблеми

Хайди Пех никога не е била една от тези, които биха хвърляли бутилки по хората. Но тя не е най-големият подръжник на бежанците. 62-годишната жена е родена и израснала във Франкфурт и според нея градът, който е познавала и обичала, е променен до неузнаваемост.

Танцовите зали, където е танцувала валс, фокс трот и танго, вече са затворили. Няма ги баровете, които е познавала. На тяхно място има заведение за бургери и азиатски ресторант, който тя не може да си позволи.

Социалната кохезия от социализма била заменена с разнообразието на капитализма.

"Градът се промени, но не за по-добро", казва тя.

После дошли бежанците.

Хайди не е била една от германците, които чакаха бежанците на жп гарите с одеяла и знаци "Добре дошли!". Тя се е страхувала, че те ще заемат работни места и социални жилища от местните. И страховете й се сбъднали, когато нейният хазяин забавил много належащ ремонт на апартамента й, защото вместо това трябвало да се подготви сграда за новодошлите.

"Заради бежанците трябваше да живея в жилище за временно настаняване за година и половина. Градът си имаше толкова много проблеми. Бежанците дойдоха и добавиха още", обяснява тя.

Когато тя си имала проблеми със закона заради забавено плащане на дълг, съдията й дал избор: Или затвор, или обществено полезен труд.

Така тя се озовала на Брюкенплац, общински център. В първия си ден тя работила в градините на общинския център и в коридорите. По стените имало хиляди отпечатъци от ръце, във всякакви размери и цветове. Пространството било изпълнено с чуждестранни акценти и езици и тя била неспокойна.

"Влязох и там имаше група сирийци, събрани около една маса. Помислих си "О, в какво ли се забърквам", спомня си тя. За нейна изненада, тези бежанци били учтиви.

Все пак тя е намерила приятел сред новодошлите - Шарлот Цанго от Камерун. Двете не говорят един език, но намерили начин да общуват с ръце. След като задължителния обществено полезен труд на Хайди приключил, тя продължила да идва в общинския център.

Това далеч не значи, че подкрепя имиграцията. "Извън Брюкенплац виждам много лоши типове бежанци. Тук са добри", казва Хайди. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре дошли, но са много малко. Поне още 10 хиляди за този град.
51
0
 
0
 
! Отговори
Голем преди 4 години
Да са им честити!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големи глупости еййй. НПО центъра пак е пресолил манджата с долнопробна соц. пропаганда!!!
49
1
 
2
 
! Отговори
Kris преди 4 години
Do bilgaria nad vsicko ,a be glupender y mi kaji s kakvo moje da se pohvali bg ce da e nad vsicko prost ganyovec ,v voeni sili 0 ,ikonomika 0 ,kultura por vsyakakva kritika.Da izbroyavam li oshte ***.
48
0
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Меркел пусна имитранти по заповед на ционистите на които това е част от плана за разруха на Европа.парите са прибрани пак при тях.
47
0
 
1
 
! Отговори
пак аз преди 4 години
*** да се разбира ПРЕПАРАТ ЗА ИЗМИВАНЕ НА РЪЦЕ, забравих че се цензурира saпун
46
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
сър еврокомисарка се е заела с цензурата на мненията, като да сме при режима на ким!!! :-)))
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така става, когато ги докарват насила , казват им тръгвайте за Европа или смърт и хората изоставят родната си земя за да дойдат в държави с коренно различни традиции.И аз помня какъв шок беше да дойда в Испания и вецето на гарата да е чисто, със *** , хартия и добре осветено.
44
0
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
за германия се грижат от еврейското дойче педовеле.. ние се грижим за бедните балкани, прегазени от ордите на меркелските скакалци...но признайте си, преди да триете: кога ще е готово берлинското летище? малко прди зелените да забранят полетите ли??? :-)))
43
3
 
1
 
! Отговори
zoro преди 4 години
Всичко се връща...Навремето ги горяха в крематории,не арийците,и бяха поставили на колене Европа-сега ще делят залъка с жертвите си..Испания,Италия,Германия,Чили..Колелото се върти..Земята е общ дом на хората,политици бъркат кашата.Мир и любов ще победят.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз и един път не ходя на църква ***, но когато резляците станат повече като процент, и тези които не ходят на църква трябва да ходят на джамия, защото те искат шериат. Но ти явно вече си свикнал да им миришеш краката в джамията и няма да ти пречи. Ето заради такива, които за една баклава се навеждат, Европа ще изчезне. Маймуните ще изсекат всичко, както правят в Африка и Близкия Изток, тогава рязаното ти внуче ще прави минети на гарата за 1 буркан вода.
41
1
 
5
 
! Отговори
-|- преди 4 години
... 35-годишният кмет левичар Рене Вилке ...Пак сте писали като първолаци. Дали човекът е левичар (лявата му ръка е доминираща, а не дясната му) или не, е различно от това дали е симпатизира на партия (die Linke) от немската левица или не.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В този град имаше завод за интегрални схеми. Сега имате банани и тоалетна хартия, нали?Плюскаш и бършеш! Лайф!
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вноса на ислямисти не е мултикултурализъм. Тяхната религия има една цел да прочисти света от другите религии. Политиката, да ги докараш при себе си и да ги храниш докато се размножават и постепенно заменят твоята религия,а след определен момент направо почват да грабят, изнасилват и убиват християни (пример България), е някаква масова шизоврения с невиждан мащаб. Изглежда само Италия и Унгария ще останат, явно другите народи са самоубийци.
38
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога нр си бул мислил че в германия можело да има расисти АХАХАХАХАХАХАХА. Че те германците са го измислили това нещо бе мушмурок.
37
17
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Аллах е велик .И скоро ще тази стараи фригидна следвоенна Гемания ще се промени .Приемете всички исляма - Аллах ви иска Ердоган ви обича и кани всички на евтино море
36
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде, където е имало соц, е зле. Даже и в Източна Германия. Това си го припомнете отново, когато тръгнете да гласувате за БСП-то! Това, че сме били 9 млн, а след 1989 избягаха 1-2 млн за няколко месеца след отварянето на границите, трябва да ви говори много. Избягаха и то предимно кадърните, защото с години бяха събирали соц разочарование.
35
9
 
25
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО преди 4 години
**** на западняци какво мислят за нас българите - аз съм си в България и ми е през оная работа за мнението на еврох'омосексуалистите от Европа !!!теглихме ''случайно'' куршума на един от тия псевдоемигранти и отдавна имат едно на ум !!!!няма да се ''справим'' с емигрантите ли..!!другия път куршума може да се окаже,че не е ''рикуширал'' ...в мост случайно :))))))))))))мигранти да се радват,че полицаите ни само ги бият по границата
34
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този град е на гьза на Германия, дори поляците минават транзит през него. Горките нови германци... по-лошо място би било някъде в Сибир предполагам. Ще се научат и те, че безплатен отяд НЯМА.
33
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За последните 10 години населението на Румъния е намаляло с 3,4 % , а на България с 7 % . Най зле сме .