Над 60% от ремонтите в дома - в "сивата икономика"

Недекларираният труд у нас е към 16%, сметна КНСБ
34
Над 60% от ремонтите в дома - в "сивата икономика"
Снимка: архив, БулФото

Делът на скритата икономика в строителството е около 40%, а при довършителните работи в дома - над 60 но сто. Едва 6800 от общо около 35000 пък са лицензираните в страната сервизи за ремонт на моторни превозни средства, по данни на КНСБ.

Според синдиката около 21% от българската икономика може да бъде окачествена като "сива".

Въпреки тенденцията на подобрение в последните години, секторите с най-висок дял на "сиви" практики в страната са още селското стопанство и леката промишленост.

Недекларираният труд у нас е близо 16 процента при средно равнище за ЕС около 11,6 на сто, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция в Шумен.

България е между петте държави в Евросъюза с най-висок процент както на сива икономика, така и на недеклариран труд.

Само около 107 хиляди души от над 620 000 заети в земеделието в страна се осигуряват, а едва около 63 000 от тях имат трудови договори, каза Валентина Васильонова - зам.-председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието.

За справянето с тези проблеми КНСБ провежда информационна кампания под мотото "Сивото убива!", като Шумен е десетият пореден град, където тя се провежда.

От синдиката са разработили и мобилно приложение - "VOX", с което може да се подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми. До момента то е инсталирано от над 400 потребители, а подадените чрез него сигнали са около 30. По един от тях - за неизплатени заплати в Дупница, вече има предписание от Инспекция по труда, предаде БТА.

Служителите на Дирекцията "Инспекция по труда" в Шумен през първите шест месеца на 2019 г. са извършили 413 проверки. Те са констатирали 1947 нарушения, от които 740 - по трудови правоотношения. Най-много са работещите без трудови договори в региона в питейните заведения, в строителството и търговията, съобщи юрисконсултът на контролния орган в областния град Десислава Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 4 години
На мен ми е добре така, няма да плащам 100 пъти ДДС.Материали ДДС,майстор ДДС.Аре без.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10 Предпочитам Турция пред Русия.
17
1
 
4
 
! Отговори
Помня преди 4 години
Незабавно да се върне девиза от соца : Направи си сам/срам /.Само в големите градове имаше по един автосервиз , изчезнаха и обущари , часовникари и всякакви услуги.Бай Тошо казваше: Икономия , икономия , смитайте ъглите. И те така..
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ай-ай! Направо в затвора всеки, който си е сменил изгорялата крушка, преместил шкафа от едната на другата стена и не дай боже да е сложил ново огледало в банята и закачалка за хавлията. Как може да не издават фактури, ами то само от данъците за тези дейности ще се отчитат годишно стотина милиарда излишък в бюджета. Много, много сме безотговорни това, българите.
15
1
 
11
 
! Отговори
да не съм луд! преди 4 години
При условие че "социалната" пенсия е близка но минималната, смисъла от осигуряването се губи. Защо да се осигурява човек когато ако не се осигурява ще получава същата пенсия? Работи цял ден за да подпомагаш социално слаби и не толкова слаби, за да ти се подиграват на стари години че вземаш същата пенсия.
14
0
 
8
 
! Отговори
Контрольор преди 4 години
Дааа, ама в Гърция и жриците на онзи занаят са задължени да издават касови бележки на клиентите си!Говори се обаче, че нашенски опушени гастрольорки им правели нелоялна конкуренция и дори касов бон не издавали, та хем подливат вода на гръцките си колежки, хем ощетяват и хазната на Гърция.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой иска да налива вода в кофа без дъно? Сигурно има повече причини да не се осигурявам, от тези да се осигурявам. Засега само воените и полицаиите и всички в системата имат сметка да се осигуряват, защото по рано ги пенсионирват и с високи пенсии, а аз която ще се пенсионирам на 65 и с минимална пенсия, защото моя шеф повече не дава от минимална заплата, за какво въобще да съм на светло като пред очите му е тъмно. Или ги закривайте такива нискотарифни фирми или ще си тъпите сивата икономика.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално не ... два пъти по-скъпо. Аз живея и работя, зарад мене си не заедно даржавата
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сивата икономика започва от ВСИЧКИ ПАРТИИНИ ФИРМИ без изключение. От тях се учим. А се е опитал някой да пипа сивата икономика, а се е КОМПРОМЕТИРА Така е и с ДОМОУПРАВИТЕЛИ ОТ КМЕТСТВАТА. ТАКА Е И С Топлофикация, Така е и със Соф Вода. Така е и с работниците от Метрото. Така е и с ЧЕЗ
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не 60% , 100% трябва да стане. ЗАЩОТО НЕ РАБОТИ МЕСТНАТА ВЛАСТ.МЕСТНАТА ВЛАСТ АКО СИ СЪБИРА ДАНЪЦИТЕ ВСЕКИ ЩЕ СЕ РЕГИСТРИРА. Но това не става , защото чиновничКИТЕ СА МЪРЗЕЛИВИ, АЛЧНИ, ПОДКУПНИ
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И строителните фирми така продават "евтините" апартаменти. Една официална сума по банков път, а останалото кеш! Всеки грамотен човек го вижда и го знае, само властта - НЕ! С кеша се плаща на администрацията за разрешителни, приемателни комисии ....
8
10
 
4
 
! Отговори
НАП преди 4 години
Пишете пишете IP адресите ви излизат от другият месец ще ви дойдат честитките от НАП нека ,че са ви хакнали ще ви нахакат двойно и ще помните га сте укривали данъци
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега остана да забранят и налагат глоби за това, че си ремонтира ме сами дома си
6
0
 
26
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
И какво да плащат данъци и осигуровки, за да хрантути държавата безполезна администрация , електоралният етнос и разни подобни "калинки" ;) ?!?!
5
7
 
7
 
! Отговори
Без 1ст данък преди 4 години
Въведете лиценз от министерството на Лилето комисия да лицензира и да дават удостоверения на пишман майстори щото всеки пиянн-дурник вече е майстор,а всеки наркоман е Баш майстор Всеки чиракуващ *** дето 2 плочки не може да слепи една неделя без да остави 2 педи фуга се води Академик по строителство.Погледнете паветата по улиците какви бавноразвиващи ги полагат В Строителни войски излизаха горе-долу ,но сега улавите майстори са плъзнали масово навсякъде.1лв не плащат данък на луди заработки
4
3
 
27
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Най-големия Сив Сектор , с Милиарди лева оборот , е Здравеопазването и Лекарите - там Корупцията и Кражбата е ОГРОМНА - ако се пресече тази кражба можем да пратим с тези пари , пилотиран кораб до Марс и да направим база там .
3
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде пробвай на някой ВИК майстор отпушващ канализацията да му поискаш фактура за платените 200 лева.колкото на хирурга дето му даваш рушвета преди операцията,ама вие се лекувате в правителствена болница и не знаете какво е,и Артекс ви маже и обзавежда мезонетите нали?
2
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой майстор бояджия или шпахловчик или фаянсаджия или мебелист е на светло? А един ремонт е 10 000 евро!
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност над 50% от частния сектор силно сивее.