Откриха чума по свинете в трета ферма в Русенско

В нея се отглеждат близо 30 000 животни
26 юли 2019 17:30, Красимир Ангелов
62
Откриха чума по свинете в трета ферма в Русенско
Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на Африканска чума по свинете в индустриална ферма в село Голямо Враново, община Сливо поле, област Русе, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Положителните проби са били лабораторно потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Още по темата
Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, а в него се отглеждат около 30 000 животни. Това е третият случай на потвърдено огнище със заболяването в индустриална ферма в областта.

Свинекомплексът в село Голямо Враново попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС, отбелязват от БАБХ. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход.

Създадени са зони на рестрикция (3 км - предпазна, и 10 км - надзорна), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на Африканската чума по свинете.

БАБХ напомня, че заболяването е опасно и бързо разпространяващо се и превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.

Заради всичко това се удължава срокът на бедственото положение на територията на Русенска област до 21 август, съобщиха от областната администрация.

В заповедта с днешна дата на Областния управител на Русе се посочва, че удължаването е поради установените нови положителни проби на болестта в свинекомплекса в село Бръшлен, община Сливо поле.

Контролът по изпълнението на заповедта ще се осъществява лично от Областния управител.

Бедствено положение в Русенска област бе обявено на 23 юли със срок до 29 юли тази година. В заповедта се посочваше, че при необходимост то може да бъде удължено след съгласуване с Министъра на вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
12
 
! Отговори
ветеринара преди 4 години
Някой да се сеща че имаше и "птичи грип " сещате ли се колко птици бяха избити ? Някой ще ни пише ли какво стана с тази смела животновъдка която не си даде стадото да го избият в Странджа има ли шап при ния, и животните и измряха ли ?Сега па по свинете ха мислете !
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската агенция по безопасност на храните отбелязва като "опасни" само тези храни, които ще ви убият до 6 месеца. Ако храната ще ви умъртви след повече от 6 месеца, Българската агенция по безопасност на храните, я допуска до пазара.Те това са общочовешки ценности от най-нов вид!
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй, тъй........чума по свинете.Унищожиха овце и кози, сега пък свинете! А няма ли чума по емигрантите?
39
2
 
3
 
! Отговори
Хасан Осман преди 4 години
За Бога братя, не яжте свинско.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая свинското да се забрани и всеки да си купува корана !В Европа вече свинското е забранено в детското меню ,ВРЕМЕ И У НАС ТО НАЦЯЛО да се забрани ! ЕС така каза.
37
2
 
18
 
! Отговори
ШМАТКА преди 4 години
До Анонимен 27 Някой да публикува снимки на болни прасета-такива няма! Цялата кампания е една долна лъжа назначена от колонизаторите и и изпълнявана от компрадорите у нас!
36
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чума броди из страната,чумата на Бойковизма!
35
0
 
2
 
! Отговори
admiratsii za преди 4 години
posta na 26 !!!
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво БойкоГеноцид до дупка за това овче племеДокато мърдач
33
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ГРОБ избиват сви нете, но много скоро ще започнат и човецитеАлчната хунта няма наяждане
32
2
 
19
 
! Отговори
Цоциал преди 4 години
Големи мъже под статиите, мишоци по улиците! Само ако има някоя баба или дедо с Паркинсон да ви скокне пред "новата" стара 20 годишна "лимузина". Сте готови да изкокнете от колата и да го наритате, че ви одрал "безценната" боя на "чисто новата" улична "резачка".
31
3
 
16
 
! Отговори
Цоциал преди 4 години
Ехаааа колко комити имало у БГ-то. Аде бре не ви виждам по улиците да водите четите. Даже когато имаше протести анти НАТО и ЕС преди години ви гледах как минавахте по отдалечените тротоари с наведени глави, че да не ви халоса с палката някой чичко полицай защото не сте му симпатични. Не че не сте прави за ситуацията в БГ ама всеки може да се прай тука на маж, а иначе всеки чака другите да ядат боя на улицата. Клепарници с подвити уши. "Не народ, а Mъpшa" бе казал Поета!
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега Пеевски ще се евакуира, да не вземе да срещне някой от БАБХ ....
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Ч***ФУТСКИЯ ЮДЕО-МАСОНСКИ ЗАПАД ГЛОБАЛИСТКИ ЗАПАД ТО НЕ БЯХА ЛУДА КРАВА ,СВИНСКИ ГРИП ПТИЧИ ГРИП ,А ОТСКОРО ЧИМА ПО *** И ДРЕБЕН РОГАТ *** ,ВСЕ НЯКАКВА БОЛЕСТ СИ ИЗМИСЛЯТ И ЗАПОЧВА ЕДНА ПРОМИВКА НА МОЗЪЦИТЕ ПО МЕДИИТЕ И ЗАВЪРШВА С МАСОВО ИЗБИВАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ.ЦЕЛТА НА ЗАНЯТИЕТО Е ДА СЕ ОТНЕМЕ ВСЯКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ХОРАТА ДА БЪДАТ МАЛКО ОТ МАЛКО СВОБОДНИ И НЕЗАВИСИМИ И СЪЩИТЕ ХОДА НАКРАЯ ЦИОН ТОТАЛНО ДА ПОРОБИ И ДА НИ НАБИЯТ ЧИПОВЕТЕ И ДА ТРЪГНЕМ КАТО ЗОМБИТА.
28
1
 
26
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
Чумата е в парламента и се нарича ГЕРБ и БСП. В момента ние сме в национална катастрофа. Хора събудете се ГЕРБ ни въвличат в тази катастрофа. Унищожиха всичко в тази страна, окрадоха ви, това е невиждан геноцид който провеждат ГЕРБ.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА НИКАКВА ЧУМА ПО С*НЕНЕ,АКО ИМАШЕ ТАКАВА БОЙКО,ПЕЕВСКИ И ЦАЦАРОВ ОТДАВНА ДА СА СЕ ЗАРАЗИЛИ
26
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашенската управляваща продажна клика дори не си е направила труда да научи истинското наименование на това заболяване по прасетата.Истинското название на болестта е Африканска треска по свинете.Дали това заболяване го (има) у нас същи никой не знае,знае се само,че заради свръх производство на свинско в Германия и Франция там сектора сериозно боксува,след като Русия обяви контра санкции на ЕС и сега тази залежала продукция ще я пробутват на нас като преди това ни ликвидират сектора
25
5
 
25
 
! Отговори
2 преди 4 години
Страната е залятя от чума по свинете .Но друга чума вилнее в България вече 30 години. Чумата на нашето робско овчедушие , което позволи за бъдат ликвидирини промишленост селско стопонство , образование , здравеопазвоне... и какво ли не още ! Вновни сме всички , които мълчахме през тези години на национално заколение!Братя , време е да се вдигнем , да изправим ръст , както нашите велики предшесвеници Килил и Методий , Климент , Вазов , Ботев , Смирненски, Гео, Смирненски ,Вапцаров , Антон Иванов
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква чума няма,носят я в спринцовка и уж проба взимат.Заравят ги живи прасетата е сега даваха по БиТиВи.Живи бързат да не ги хванат от Европа за парите дето са откраднали.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ си е на острова,няма да слуша как реве лошия матреял.И той е човек и той почивка иска.