От БАБХ потвърдиха: Случай на африканска чума и във Видин

Хуманно умъртвяване ще се наложи в рисковите квартали на града
Обновена: 30 юли 2019 10:39 | 29 юли 2019 17:22,
35
От БАБХ потвърдиха: Случай на африканска чума и във Видин
Снимка: Архив, Булфото

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ потвърди ново огнище на африканска чума при домашни свине в област Видин в лично стопанство, в което се отглежда една свиня, в квартал Нови път, град Видин, съобщиха от агенцията.

От БАБХ уточняват, че това е първото огнище на болестта в тази област.

Още по темата
В квартала има само нерегистрирани лични стопанства. В 3-километровата предпазна зона има една индустриална ферма, която е под ветеринарномедицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса в нея.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

Създадени са зони на рестрикция /3 км предпазна и 10 км надзорна зони/, в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

Хуманно умъртвяване на домашни свине в личните стопанства ще бъде извършено в рисковите квартали на град Видин и село Новоселци.

От БАБХ призовават хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове, както и напомнят, че месото трябва да премине термична обработка.

Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване.

Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките, предупреждават от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Карантина преди 4 години
Да се блокират границите,100 процента на внос на свинско и фуражи от чужбина.Докато не се разбере кой ни го натресе тоя пореден гаф.Айде бе стига диверсии.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
болести птичи грип,син език,луда крава,африканска чума и др!!!Цитирам колегата, да ме прощава, но не ми се изписват ръчно всичките. А всички ги изредиха в зависимост от лобистките интереси. На година ще чакаме плесен по ръжта, мана по пшеницата и Бог знае какво по царевицата, за да ни приключат окончателно...
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тва американците я докараха тая чуима , нарочно понеже БГ свинарите са по-добри и конкурират американските и са юе ликвидират БГ свинарите и от бруксел също помагат на американците
28
0
 
15
 
! Отговори
НРБ преди 4 години
В ЕС много модерни болести птичи грип,син език,луда крава,африканска чума и др!!!А защо в Сърбия и Македония няма тези болести???На ЕС му трябват пазари и нови роби!!!
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оградата спряла едно прасе,казаха,че като я видяло и умряло от смях!И аз ще гласувам за Баце,още един мандат и ще ни направи вегани.
26
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз отново ще гласувам за борисов! защото по страшна от чумата по свинете е само червената чума! тя прихваща основно хората!
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е супер оградата струваща милиони по границата с Румъния не помогна ли да се спре заразата?
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са сега подкрепящите Баце през 2013 , когато си даде оставката?Бяха докарали един ТИР *** окичен с лозунги, катоБойко - кръстник на свиневъдите и Бойко, ако теб те няма и нас няма да ни има.
23
0
 
14
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Ужас! Никой не може да ме убеди, че това не е заговор! Това е изкуствено направено заради чужди интереси! Дано Боко и Компания ги видим един ден в затвора всички до един!
22
3
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 14 Временно излизане от ЕС...Ти чуваш ли се какви ги дрънкаш ?
21
5
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Експерт 8 Питай Нинова , тя е специалист по чумите и кебапчетата.
20
0
 
9
 
! Отговори
Н преди 4 години
Не ги заравяйте живи,и полуживиИзползвайте газ Циклон Б.или нещо друго.Къде са природозащитниците.
19
5
 
3
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
България няма нужда от територията на север от Стара планина! ЗАКРИВАЙ!!!
18
0
 
12
 
! Отговори
Северозападнал преди 4 години
ГЕРБ мрази домашните животни и обича началниците!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия вместо да пръскат против комари,са пръскали с чума,пак ще се гласува за ГЕРБ
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
eto kak i obstinata v vidin ste otkrie toplata voda....kato izgaria zumata i topli vodata na vidinlievite hora...
15
0
 
13
 
! Отговори
Дундзяк Пръдньеш преди 4 години
При ГЕРБ е така!Кражби, слугинаж, лакейство, лизачество, шуробаджанащина и некадърност, са основните характеристики на ГЕРБ!Всички разбрахме вече как го правят ГЕРБ! Заради тях ни се смее цял свят и не ни искат никъде. Срам и позор за България!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Армията трябваше да затворят границата по магистрали и летища още в 2015 г. при първите случаи на чума дори и временно излизане от ЕС а сега вече е късно. Тировете и колите са разнесли чумата навсякъде.
13
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До АнонименВ Румъния има африканска чума - най-много случаи имаше през миналата година включително в големи ферми, но и тази има в малки стопанства без мерки за биосигурност и при дивите ***.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога тази безполезна банда герберастки некадърници ще установят източника на заразата?