Ново огнище на чумата по свинете в област Силистра

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни
30 юли 2019 19:33, Красимир Ангелов
35
Ново огнище на чумата по свинете в област Силистра
Снимка: Булфото, архив

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Попина, община Ситово, област Силистра, съобщиха от Агенцията.

Положителните проби са били лабораторно потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Още по темата
В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма и първи за областта.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания, отчитат от БАБХ.

Агенцията е потвърдила днес и едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Русе, град Бяла в лични стопанства, в които се отглеждат 9 нерегистрирани свине. Населеното място попада в 10 км надзорна зона, създадена около потвърденото на 16 юли огнище в регистрирана фамилна ферма тип А в село Пет кладенци, община Бяла. Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от днес.

Установен е и нов случай на Африканска чума при 6 диви свине в община Свищов, област Велико Търново.

В Попина и Бяла са създадени зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони). Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в предпазната зона.

Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области има засилен клиничен и лабораторен надзор. Предприетите мерки са въведени чрез заповеди на изпълнителния директор на БАБХ.

Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине, напомнят от Агенцията. Изхвърлянето на отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Будала преди 4 години
Наистина че храната ще стане оръжие с което ще се самоунищожаваме лоши времена
25
0
 
0
 
! Отговори
откъде преди 4 години
На мен ми е интересно къде по света се е разхождала свинската чума, преди да дойде уъ нас. И преди Румъния.
24
0
 
0
 
! Отговори
посоката преди 4 години
Отделните ферми нямат физически контакт, казва тука един колега. Как се заразяват свинете? Научих, че заразата се разпространява чрез калта, а кал и прах лепнат по гумите на колите и по обувките ни. Една географска карта на заразата ще покаже откъде и накъде отива тая зараза.
23
0
 
0
 
! Отговори
правила преди 4 години
Разбира се, че трябва да се спазват предписанията на СЗО в такъв случай. Не искам да ям чумави шишчета.
22
0
 
0
 
! Отговори
направете нещо преди 4 години
Искам карта на разпространението на африканската чима по свинете у нас и по света, по времеви периоди. Кога, откъде е тръгнала и как е стигнала до нас.
21
0
 
0
 
! Отговори
контрол преди 4 години
Както винаги - за всичко ви е виновен Бойко. А аз отворих в търсачката на "свинска чума", изображения. И какво да видя? Прасета, пърьоли, месо. Нито една карта на разпространение на епидемията у нас и по света. Болестта си вилнее и никой не се оглежда какво става. Разбрах, че у нас е дошла от Румъния. А в Румъния откъде и как?
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същият сценарий и същия филм,като при другите животни,това управление освен,чума,шап и др.зарази нищо добро не донесе на Българския народ.Време е да се събудим и да си върнем държавата от ръцете на мутрите.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До скоро мислех че чумата по прасетата е природно бедствие,но случващото се в Китай ме навежда на мисълта че има нечия Човешка намеса!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След чумата ще мааме 20годишно свинско което повече мяза на гума.Това е резултата от управлението на герб!
17
0
 
6
 
! Отговори
РФ преди 4 години
Къде е главното прасе от Банкя???
16
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Това е пълна измишльотина,която цели съсипване на свинопроизводството.После едни правилни наши фирми ще внасят недостигащото количество,и така до края на света...
15
5
 
2
 
! Отговори
ЧУМАТА Е РУСКА преди 4 години
ИДВА ПЪРВО В СИЛИСТРА И РУСЕ.ОТ ТАМ ИДВАТ РУСКИТЕ ТУРИСТИ.ОПРЕДЕЛЕНО - - НЕ ОТ АФРИКА И ТУРЦИЯ.
14
0
 
3
 
! Отговори
А дали е ЕС? преди 4 години
Доверие на етикети нямам, колкото внесеното незнайно откъде 30 г. телешко, за което говореше Минчо Христов и се знаеше, че е внесено от англосаксонска страна и е купено за 30 цента преди разваляне, а се продаваше по веригите 8 лв килограма.Естествено, че няма веднага да внасят от САЩ.Ти знаеше ли, че БГ ще внася картофи от САЩ? Ако не бяха медиите.Доверие имам само на кучето си, то телешки пържоли не яде от години.В политиката и икономиката няма случайности.
13
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 4 години
Чумата умишлено е пусната. Отделните ферми нямат физически контакт.
12
1
 
6
 
! Отговори
Четете преди 4 години
Military Bases конкретно US military bases in Bulgaria, още по-контретно - "мисията на Полигона в Ново село е да домакинства с танкове и разузнавателна пехота..., както и да се провеждат редица тестове с ХИМИЧЕСКИ, БИОЛОГИЧЕСКИ и Ядрени оръжия."След това гледайте изнесени документи за лаборатории финансирани от Пентагона изнесени документи от бивш Министър Председател на Грузия - това не е майтап, изнесени документи от главния лекар на Русия и изказване на Владимир Путин - не е шега работа
11
0
 
1
 
! Отговори
Чорбар преди 4 години
Фен-клубът на ЦСКА в Силистра категорично отрича да има чумави сред членовете си!
10
0
 
7
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
СЛЕДВА--ЧУМА И ИНФЛУЕНЦА ПО ПТИЦИТЕ.МАЛКО ШАП ПО " БРАТСКИ"...... ИВСИЧКИ ПОЧВАТ ДА КОПАТ ДОМАТИТО... ХАХАХААААА
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хахахааааа.12 Шоросче намали дрогата и евтината пиячка
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде се губи Бацо Шланга напоследък
7
11
 
3
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
РУСИЯ--ГРУЗИЯ--БЪЛГАРИЯ.... ТОВА Е ПЪТЯ НА ЧУМНИЯ ВИРУС!ТОВА Е НОВИЯТ "НОВИЧОК" НА РУСНАЦИТЕ, ЗА РАЗБИВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА НА ЕС!!!!АФРИКАНСКАТА ЧУМА НЕ ИДВА ОТ АФРИКА..... А, ОТ РУСКА ЛАБОРАТОРИЯ!!!!!!