Борисов и Танева на крака в Пазарджик, там протестират

Хората против ликвидирането на домашните прасета
Обновена: 2 авг 2019 19:52 | 2 авг 2019 19:11, Веселина Йорданова
164

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се срещат с кметовете на протестиращите срещу чумата села в Пазарджишка община.

Кметовете декларираха, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.

Още по темата
Собственици на животните излязоха на протест срещу ликвидирането им днес следобед. Хората настояват срокът за умъртвяването на прасетата да бъде до декември месец.

Стопаните смятат още, че избиването на животните им е твърде крайна мярка и липсва яснота за начина, по който се разпространява африканскат а чума по свинете. Кметове на населени места около Пазарджик също се обявиха против избиването на животните, предаде Bulgaria ON AIR.

Над 70 са населените места в района, в които домашните животни трябва да бъдат заколени до седмица. 1500 пък са домашните прасета в област Пазарджик.

Протести днес има и в други градове на страната. Сред тях е и Ямбол, където жители на няколко населени места блокираха главен път. Те настояват, че няма да умъртвят домашните си животни, защото няма доказателства за наличие на африканска чума в района и са категорични - никой не може да влиза в двора им без прокурорска заповед.

Недоволни граждани се заканват да протестират масово и на 10 август пред сградата на Народното събрание.

На извънредно заседание на областната епизоотична комисия, което се е състояло днес, е обсъдено изпълнението на всички превантивни мерки. След срещата вчера на министър Десислава Танева с кметовете на населени места в община Пазарджик и по предложение на областния управител Стефан Мирев, членовете на областната епизоотична комисия са гласували единодушно крайният срок за преустановяване на отглеждането на свине в стопанства, тип "заден двор", да бъде удължен до 11 август, включително.

Мярката обхваща общо 75 населени места в региона, които се намират в 20-километровата зона около петте промишлени свинекомплекса в област Пазарджик. След изтичане на този срок ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган - Областната дирекция по безопасност на храните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега каква стана тя ,пожарникаря е притиснат от всекидневни скандали ,чалгаря и той излиза на терена и ние българите толкова много ни писна от това правителство и лакомията му че и коминочистач да се появи и за него ще гласуваме ако ни отърват от досегашните лешояди...
119
1
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Оууу.ужас!В София е открито огнище на АЧС!Мястото е НС!Министър Танева е разпоредила да се започне от 240 прасета на място!А в периметъра от 20 км. да се започне първо от Банкя!Издирва се главният *** на републиката,за да бъде публично погален с големият нож!Пържолите от тлъстака цвърчат,вино и бира се леят.Носителят на АЧС е разпорен,опечен и изяден!Амин!
118
0
 
0
 
! Отговори
150iq, ако искаш преди 4 години
Когато избягам в Германия, до няколко месеца макс, че тук не мога да ги гледам повече, аз ще помогна на колкото се може повече българи да избягат и те от затвора Тиквостан. Просто ми трябва един изпит по история за гражданство, няква проста немска крава да и напълня корема, и едно лично жилище да им давам адресна регистрация, за да бягат. Просто е. Кой кво мисли морално ли е ми е точно през там. Идеята не е само да не крадат от мен, аз искам те да фалират и да се самоизпозастрелят за парите.
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога е редът на българскатабанкянска свийня?
116
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Унищожаването на българскотоживотновъдство чрез внесеничуми стана традиция за премиера.
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До InatutЧи тя армията, 90 процента глеат прасете уе!!!!
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ше има бутнове ше видите ...
113
1
 
6
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 4 години
Ако некой ми влезне у дворо да ми тепа свинята Лили, първо че го утепам него и после сите тия дето са от министерството на Земеделието....На народо не му требат министри лежачи дето нищо не прават...
112
0
 
3
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
И музиката може да свири колкото си ще силно но не може да заглуши народния гняв...Интерсно,чуждите медии отразяват всякакви протести по Света,само за нас не пишат нищо - сигурно не ни смятат за нищо.
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До почна се!ООО той ще си тръгни със сигурност ,но сега чака да бъде назначен Главният чадър на Герб мафията ,защото ако дойде някоя като Къовеши така ще ги натири 99.9 % от герберите там където им е мястото !
110
1
 
4
 
! Отговори
бащицата махно преди 4 години
мършата от фащ иде .евтина с гаранционен срок 21 години . веше изтеклаа .
109
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До почна се!Е защо така ,защо не го оставихте да слезе охилен да прегърне 3-4 баби и да си каже репертоара как никнат завод до завода като гъби ,колко много сме стабилни ....
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 114И защо така нахлу у нас ,защото и тук социалисти и пребоядисани комунисти от 30 г. са на власт ! А тяхните усти за печалби са се разчекнали от мераци за бързо забогатяване. Шепа некадърници потопиха България ,такива скандали всяка седмица не е имало ...Хора не останаха вече да ви ръкопляскат на ежедневните циркове...
107
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До InatutДокато Герб работи само за печелбарите -бизнесмени,които затриха заедно с политиците страната ни няма да я има България.Вие наглеците сте шепа а народа дето ви търпи злобата и алчността са 80 %,някога Стамболов точно с такива работливи, дребни стопанства е изхранвал цяла Европа и е вдигнал България на крака и сме били житницата и зеленчукопроизводството е било първо в Европа а днес направо страната е потопена заради срастването на политическата и бизнес мафиотска номенклатура в мизерия
106
1
 
14
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Как се наричат политици които плащат 2-3 милиарда на чужда държава за стари напълно ненужни самолети , докато хората събират стари капачки за кувьози?ПРЕДАТЕЛИ.ПРЕДАТЕЛИ И *** НИ УПРАВЛЯВАТ.
105
12
 
3
 
! Отговори
Inatut преди 4 години
Давайте им една седмица на селяните. И след това да влиза армията да избива прасета наред. Дори по врамето напцоциализъма като е имало шап, ачс или птичи грип е имало поголовно избиване без обясняване и без обезщетяване.. не оставяйте заради банда прости *** да загубим завинаги свинепроизводството си.
104
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО ЧУМАТА ДОЙДЕ ОТ РУМЪНИЯ? ЗАЩОТО ТАМ УПРАВЛЯВАТ СОЦИАЛИСТИ.
103
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Схема за стотици милиони унищожава животновъдството ни.
102
2
 
33
 
! Отговори
Гаро арменеца преди 4 години
МУТРА ПРОСТА СЛУГИНСКА
101
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ НЯМА ,НО ДОКАЗАНО ИМА АМЕРИКАНСКА -ЦИОНИСТКА ЧУМА ,ЧИИТО ПРЕНОСИТЕЛИ СА БОЙКО И ПОДОБНИТЕ МУ И КОЯТО ЧУМА ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ ВЪРЛУВА НА НАША ТЕРИТОРИЯ И ТАЯ ЧУМА ЗАТР НАД 2,5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ И Е НА ПЪТ СЪВСЕМ СКОРО ДА ЗАКРИЕ И ДЪРЖАВАТА НИ.