Пътна блокада въпреки обещаните компенсации заради чумата

На протест излязоха и стопани от ямболското село Тенево
3 авг 2019 11:32, Елка Василева
105
Пътна блокада въпреки обещаните компенсации заради чумата
Снимка: БНР

Продължава недоволството на различни места в страната заради превантивните мерки срещу африканската чума по свинете, предаде БНР.

Вчера изтече срокът, в който трябваше да бъдат убити домашните прасета в 20-километровите зони около 60 големи свинекомплекса.

Отсрочка до 11 август получиха в Пазарджишка област, където премиерът Бойко Борисов разговаря с протестиращи кметове на села.

Той обеща държавна помощ от 300 лева за всички стопани на домашни животни в санитарните зони в страната. Средствата ще се изразходват за дезинфекция на помещенията, в които се отглеждат животни.

Държавата дава по 300 лв. на двор, засегнат от чумата. Бизнесът - прасета, догодина

„С тези 300 лв., които ще дадем на двор, ще направят дезинфекции, ще им остане, ще им дадат и други прасета. Чума е, не ни е споходило нещо хубаво, чума е дошла. По-малко зло е, ще се измъкнем, дай Боже сравнително… да компенсираме хората“, каза Борисов на срещата.

Премиерът Борисов призова кметовете да убеждават хората: „Идете, говорете, кажете – да се усвои месото, това, което има“.

Още по темата

Според Бойко Борисов свинекомплексите ще снабдят частните стопани с прасета при новото зареждане.

Обещанията на премиера не бяха приети от протестиращи в Сливенско, които останаха през цялата нощ на пътя Сливен - Ямбол край село Крушаре. Пътят продължава да бъде затворен заради протеста срещу избиването на домашни прасета.

Протестиращите блокираха пътя вчера след 17,30 часа и решиха, че ще останат там, докато не бъдат изпълнени исканията им, а именно отмяната на заповедта на Министерство на земеделието.

Около 30 души са останали на пътя цяла нощ, съобщи организаторът на протеста Валентина Василева. Според нея хората, който са си тръгнали от мястото на блокадата, след това не са допускани от полицията. Тя твърди, че по посока Ямбол, на входа на автомагистрала „Тракия“ полицията  не допуска да преминава никой, както и в посока към село Крушаре от към Сливен. Според нея в района влизат само хора, които могат да докажат регистрация, че живеят в селото, а движението се  пренасочвало в друга посока. Към момента от полицията няма кой да потвърди тази информация.

Протестът в село Крушаре продължава и пътя към автомагистрала „Тракия“ остава блокиран.

На протест срещу умъртвяването на животните и унищожаването на поминъка на дребните стопани излязоха и стопани от ямболското село Тенево, които настояват за отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете.

С развети знамена и плакати „Няма да дадем нашите прасета“ и "Частната собственост е неприкосновена" жители на Тенево застанаха на входа на селото. Протестиращите се отказаха от първоначалното си намерение да блокират пътят към граничен пункт „Лесово“ и решиха да се присъединят към протестиращите в сливенското село Крушари.

Собствениците не са съгласни с поставеният срок за унищожаването на животните и искат той да бъде удължен поне до ноември. Животновъдите са категорични, че прасетата им са здрави и няма да допуснат ветеринари да ги евтаназират. Не са съгласни и с размера на обезщетенията, предложен от премиера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По големите градове са продажниците и *** тата, от малките населени места можем да си върнем националния дух за промяна
84
3
 
9
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Почва да се действа. Повече хора трябва да вземат пример от тези граждани. И да не се отказват. Само така можем да изметем истинската чума от държавата ни.Разликата е, че протеста трябва да е всеобщ и не толкова "мирен". Това е - само ние можем да си оправим държавата.
83
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМАН ОТ *** И ПИШМАН ЖИВОТНОВЪДИ.ЩО У ГЪРЦИЯ И МАКЕДОНИЯ НЕМА ЧУМА??!!!ЩОТО ХОРАТА СИ ИМАТ ФЕРМИ, А НЕ СЕЛСКИ КОЧИНИ ЗАД НУЖНИКА!
82
6
 
21
 
! Отговори
справедлив преди 4 години
Само бърза и повсеместна евтаназия на цялата шайка Герб може да спаси страната ни.Всяко забавяне води до огромни загуби за страната ни.И конфискация на всичко заграбено от ордата на Тиквата.
81
13
 
9
 
! Отговори
О, ооооо... Я стига преди 4 години
Защо аз трябва да плащам с парите от бюджета, ПЪРЖОЛАТА на чичо, като той не може да си гледа стоката???!!МЕНЕ ПЛАТИ ЛИ МИ НЕКОЙ НЕЩО, КОГАТО 3-ПЪТИ ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА??!!!ВСЕКИ ДА СИ НОСИ РИСКОВЕТЕ И ОТГОВОРНОСТТА!СТИГА ВЕЧЕ "ОБЩА ОТГОВОРНОСТ" ЗА ПИШМАН-ЖИВОТНОВЪДИ.АМАН ОТ НЕКАДЪРНИЦИ!!!!
80
1
 
8
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 4 години
Прочетете Чудомер-Тактика.
79
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да съберат всичко заклано пред парламента да им вони на гадовете
78
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските бизнесмени, казаха, че отглеждането на прасета в къщите, трябва да стане еднакво наказуема с производството и разпространение на наркотици.
77
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкарайте комбайни, трактори и блокирайте магистралата.Бъдете като гърците.Газ до дупка! Ония дебел 300 килограмов шоп трябва да разбере че така държава не се управлява като я унищожаваш.
76
3
 
38
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
Чумата е само една и се казва ГЕРБ. То не беше птичи грип, луда крава, шап, сега Африканска чума и всичко това при управлението на бандитите от ГЕРБ. Унищожават родното производство за да внасяме чуждо замразено месо. Хунтата от ГЕРБ ще прибере милиони от комисионните по тези доставки. Няколко хиляди тона свинско замразено от военните запаси на сащ ще пристигне в България. Затова затриват прасетата. ГЕРБ са убийците на България.
75
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най добре е да се блокира цялата Държава от БКП-БСП и да си умрем от чума. Явно в момента няма Съветска армия и власта ще се търси с чумата. Само не знам дали БКП-БСП не е чумата.
74
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП СЕ ИНТЕРЕСУВА САМО ОТ ПРАСЕТАТА, ЗА ТЯХ ХОРАТА НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ
73
2
 
30
 
! Отговори
Нели преди 4 години
И да протестираме на тях им е все едно.При управляващите няма и неможе да има норма на поведение.Правят това ,което им заповядат парите.
72
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, как бе - Цар Тиква нали ви каза, че всичко е ОК.Иначе много се смях на про стака, като се изцепи, че чумата била дошла от Африка, а в БГ са я донесли румънските туристи, които си носили сандвичи и ги яли по пътищата.Така, че ако видите румънец спрял до пътя да дъвче сандвич - бой с лопатата по кра туната.
71
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям кеф, измряха всички нелегални прасета. Едно време на нелегалните прасета полицията им е рязала главите.
70
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще направим оборот с държавни пари на свинските олигарси. Вече пуснаха реклама на свинската чумма по техния Канал 3 и държавното радио.
69
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свинските олигарси казаха, че отглеждането на прасе било незаконна дейност.Как влиза заболяването в построените им с подарени европейски пари свинеферми с контрол на входа и изхода? Май шефовете им ходят на лов за диви прасета и те внасят заразата?
68
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Приготви се тогава да ядеш ГМО! Първи по смъртност сме ама малко ни е!!!! Просто племе!
67
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блокират разпространението на чуммата с блокиране на пътищата.
66
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МНОГО Е ПРИЯТНО ДА ВИДИШ КАК *** ПРОСТОТИЯТА КОМУНИСТИЧЕСКА