Една жертва, ранени, щети... България след бурята

Последиците от усложнената обстановка в страната
18

Бурята счупи прозорец в хипермаркет във Варна и бяха ранени хора. Снимка: Булфото

Силен вятър, поройни дъждове и градушка нанесоха щети в различни части на страната вчера. Усложнената метеорологичната обстановка взе и човешка жертва.

Паднали дървета и клони доведоха до задръствания по пътища, дъждовете на места активизираха свлачища.

Още през нощта срещу събота имаше интензивни краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Вследствие на бурята през нощта дърво падна върху палатка в Долни Богров. При инцидента загина един човек.

След бурята в София в Столична община са били получени около 80 сигнала за паднали дървета.

Градушка с големината на грахово зърно валя в Благоевград. Слаба градушка падна и в Сапарева баня. По данни на НИМХ градушка е отчетена в Сливен, Кърджали и Враца.

Градушката във Враца е била обилна и е продължила 15 минути. Явлението е нанесло щети на всички зеленчукови градини на живущите в Горно Пещене и Тишевица. Кметът на Враца Калин Каменов обясни, че вследствие на бурята са паднали дървета на Околовръстния път, на пътя Враца – Оряхово и на пътя по посока към селата Горно Пещене и Тишевица. "Пътищата са почистени от падналите клони", каза още Каменов, цитиран от "Фокус".

Паднали клони и дървета вследствие на силния вятър бяха регистрирани в областите Кюстендил, Ловеч, Варна, Бургас и Плевен. Вследствие на силния вятър е паднало дърво в района на Наков мост в Дупница.

Над 40 са подадените сигнали за паднали клони и счупени дървета във Варна след разразилата се в следобедните часове буря в града и областта. По думите на говорителя на ОДМВР Ивана Милева са регистрирани само материални щети.

Бурята потроши голямо стъкло до ескалатора във варненски хипермаркет и рани хора  на мястото. Инцидентът се е случил заради силната буря, вятърът буквално потрошил ескалатора. Повечето деца са преживели сериозен уплах, разказва пред "Нова Варна" очевидката Станислава Тодорова, която по това време е била там с дъщеричката си. Пред нас падаха деца и възрастни хора, коментира още Станислава Тодорова. 

На подобни сигнали са се отзовали и екипи на пожарната и на спешна помощ в Бургас.

Освен паднали дървета и клони - влошеното време и количествата дъжд предизвикаха и свлачищни процеси. Именно заради свлачище 25 души бяха блокирани в района на планинската местност Дамбалъ. Община Момчилград организира спасителна акция на туристите. Стана ясно, че те са били с няколко автомобила на пикник в района на върха. След като завалял проливен дъжд туристите тръгнали да се прибират, но се оказало, че пътят е затворен от активирало се свлачище малко преди да стигнат най-близката махала.

"Разпоредих се техника на общината да отиде на място, за да разчисти свлеклите се на пътя земни маси", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че спасителната акция е продължила около 2 часа. На пътя освен земна маса са се свлекли големи камъни, които са затруднили разчистването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
До Анонимен 2,глупости,господ е българин,затова и българите живеят като богове
13
2
 
14
 
! Отговори
от Варна преди 4 години
Вчера ме хвана бурята на път. Паднали дървета и клони имаше, но паднали ул стълбове и огради си е нехайно строителство. Според мен трябва малко по-здраво да се изграждат нещата на обществени места! Паднал стълб?
12
8
 
7
 
! Отговори
Каквото е рекъл БОГ преди 4 години
До РеалистОтричахме Господ и сега пак се върнахме при него! С нам и Бог!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе къв ескалатор потрошен бе, счупения джам се е сринал върху ескалатора, и то странично, просто шума от трошащо се стъкло предизвика уплаха а ефин мъж беше наранен от парче по рамото
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12На източния фронт нищо ново.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На морето бяха уникално красиви гледки в тази буря.
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо вече не може да се направи , защото изсякоха горите и климата се промени. Отделно ядрени опити, самолети, ракети и аварии в атомни централи. Явно природата си отмъщава и съвсем скоро ще има липса на вода и то в много Държави.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШльоковицатаТе спри дрогата или каквото използваш. Ако такива катаклизми продължат, е нормално да се мисли за мерки. Например, по-качествено и съобразено с условията строителство.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Климатични промени?
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 3- ти и 4- ти:Викайте линейка за тия болни мозъци и право в Карлуково!
4
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙТО ГЛАСУВА ЗА БСП И ПРИРОДАТА ГО МРАЗИ
3
26
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Така е като гласувате за комунистите, чу кундури про сти,Господ вижда и ни наказва
2
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... и бог започна да наказва грешните...
1
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подобни катаклизми напоследък зачестяват в Европа. Тук засега изглежда по-спокойно, независимо от такива новини. Мисля, че не оценяваме, в какъв благоприятен климат живеем. Вижте на запад и на юг какво става.