Рибарски комплекс изниква в "Ченгене скеле"

Държавата дава на Община Бургас 9 имота за целта
Обновена: 7 авг 2019 22:09 | 7 авг 2019 21:30, Веселина Йорданова
Рибарски комплекс изниква в "Ченгене скеле"
Снимка: архив, БулФото

Цялостен културно-исторически комплекс ще строи община Бургас, която днес получи от държавата правото на собственост върху девет имота.

Те се намират в местността "Рибарско пристанище" (бивша местност "Ченгене скеле") и са с обща площ от 27 391 кв. м.

Още по темата
Проектът за комплекса ще бъде предложен за финансиране по приоритетна ос 6 "Регионален туризъм" на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г.

Предвижда се благоустрояване на посочените имоти и изграждане на цялостен културно-туристически продукт с експозиционен и етнографски характер, с обособена зона за площадно пространство, пикник зона и зона за разходки на открито, крайбрежна алея и паркинг.

Проектът цели да утвърди и популяризира рибарството като традиционен занаят за региона. Експлоатацията на бъдещия културно-туристически комплекс ще бъде изцяло свързана с популяризиране на нематериалното културно наследство на местната рибарска общност.

Така ще се създадат условия и за съхранение на сектор "Рибарство" и за развитие и запазване на традициите в рибарския занаят, мотивират се от МС.

Община Бургас има намерение да реализира и проект за изграждане на покрита лодкостоянка в акваторията западно от м. "Рибарско пристанище", одобрен за финансиране по Програма за морско дело и рибарство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание