Все по-малко горски гъби в Смолянско, няма и кой да ги бере

Гъбарите се притеснявали от мечките, слизащи все по-близо до селата
7 авг 2019 14:32,
20
Все по-малко горски гъби в Смолянско, няма и кой да ги бере
Снимка: pixabay.com

Реколтите от диворастящи гъби в Смолянско са по-оскъдни през последните няколко години, информират от пунктовете за изкупуване на горски плодове и гъби. Според търговците на гъби напоследък значително намаляват и гъбарите в региона.

Предимно манатарка и пачи крак е урожаят на гъбарите от началото на август, но предаваните в пунктовете количества са малки, пише БТА.

Първокачествена манатарка се изкупува за 7.50 лв. килограма, а пачи крак върви по 2 лв., обясняват от пунктовете. Преобладаваща част от диворастящите гъби от Родопите се изнасят за Германия, Франция, Испания и Италия. Малка част от изкупуваната продукция остава за вътрешния пазар, главно за заведения в курортите.

Неколкократно е намалял броят на хората в Смолянско, препитаващи се през летния период с бране на горски гъби, твърдят от пунктовете. Брокери на гъби обясняват, че мнозина от гъбарите се притесняват от мечките, слизащи все по-близо до населени места.

Следи от огромна мечка са забелязани в района на Рожен, а в началото на седмицата семейство гъбари са преживели стряскаща среща с мечка до пътя към Перелик, разказват изкупвачи на гъби.

Капризите на времето през това лято са основна причина за слабата гъбена реколта, според гъбари и търговци. Тенденцията на намаление на реколтите от диворастящи гъби се свързва и с климатичните промени, по-мащабните сечи в горите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
32
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Тази глупост с развъждането на мечките тепърва ше тормози хората в планините.
12
1
 
39
 
! Отговори
факт преди 4 години
Пумаците са в Пловдив и чужбина.
11
7
 
38
 
! Отговори
Гъбарник! преди 4 години
И по добре. Не ям брани гъби. А от както чух за случай на отровен от брани гъби хотел в 5 звезди във Велинград - има толкова много случаи на отровени с брани гъби, че ако питате мен трябва да се забранят със закон!Сядаш поръчваш си гъби и не знаеш какви ще ти донесът!Гъби само от Гъбарник!
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
миналата седмица 400 грама пачи крак 4.60 евро и то на промоция
9
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кило пачи крак - 2 /два/ лева.Е, няма да има кой да бере и предава.
8
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8В Германия колко хора се препитават с бране на гъби?Гъби се берат само в изостанали общества.
7
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтече водата от язовира и скоро няма да се напълни. Най- ценният ресурс на една държава са хората. Има хора има потенциал, пазар, има движение на средства и стоки. Та по този повод, кой да бере гъби и защо да ги бере?
6
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От седмица съм в Родопите на язовир Доспат. Всеки ден виждам две каруци претоварени с манатарки поемат надолу. Цяла фамилия брачеди се ТРУДИ и ги събира. Аз лично вече 2пъти ги пресрещнах и купих по 3кила вечерта за огъня.Та явно споменатият изкупвателен пункт не дава добра цена.
5
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкупната цена е мн. ниска. А точно климатичните особености създадоха добри условия, за по дълъг период на образуване на гъби.
4
3
 
54
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 4 години
Защо да си губят времето с гъби, като помощите в Германия са в пъти повече ?
3
0
 
51
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Като погледнеш добре, че са мечките да остане нещо из горите иначе ония двукраките скакалци от маалите като тръгнат нищо не остава след тях па камо ли гъби.
2
8
 
44
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Европцата иска все по-малко хора в България. Една от стратегиите за изтласкване на хората от планинските райони е безконтролното развъждане на мечки в Родопите и Стара планина и защитаването им със закон като вид. На пръв поглед, това изглежда като нещо добро, но на втори план е целенасочено срещу човека. В крайна сметка, за държавата, мечката става по-ценна от човека, а човека се третира като вреден дивеч. И това дойде от София, тая глъвотия...
1
1
 
41
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Все по-малко хора и животни има , няма кой да яде гъби.